Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019
reklama
reklama
Panna cotta z sosem owocowym
Panna cotta smakuje obłędnie i pięknie się prezentuje. Nie każdy wie, że ten szykowny włoski deser jest tak prosty w przygotowaniu.
Kto by pomyślał, że aby ją wyczarować, potrzeba zaledwie kilku składników?
Składniki:
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 opakowania cukru waniliowego (wanilinowego)
- 3 łyżeczki żelatyny
- 30 dag truskawek lub malin
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Żelatynę namocz w zimnej wodzie.
Śmietankę gotuj 10 minut z cukrem waniliowym. Zdejmij z ognia i dodaj żelatynę. Mieszaj do rozpuszczenia.
Włóż krem do foremek, wstaw do lodówki na kilka godzin (około 5).
W rondelku lekko zrumień cukier puder, dodaj owoce (jeśli nie są mrożone - pokrój je), wymieszaj i duś kilka minut pod przykryciem. Tak powstałym sosem polej wyjęty z foremek deser. Smacznego!
Sprawdź inne nasze przepisy: