reklama
reklama
Klasyczne muffinki
Muffinki są wyjątkowe - trudno się dziwić, że mają rzesze fanów.
Są smaczne i banalnie proste w przygotowaniu. Można je też dowolnie modyfikować – dodawać bakalie, czekoladę, aromaty. Są świetnym deserem i kołem ratunkowym, kiedy przychodzą niespodziewani goście lub marzy nam się coś słodkiego.
Składniki:
- 250 g mąki tortowej
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 250 ml mleka
- 90 ml oleju (z pestek winogron najlepiej)
- jajko
W jednej misce wymieszaj (dość niedbale łyżką, nie mikserem!) składniki suche (mąka, cukier, proszek i soda). Tu możesz dodać bakalie, kawałeczki czekolady, jeśli lubisz.
W drugiej misce wymieszaj składniki mokre (mleko, olej, jajko). Tu możesz dodać olejek aromatyczny, jeśli chcesz.
Do miski „suchej” wlej zawartość miski „mokrej” – przemieszaj. Pamiętaj, by wciąż robić to łyżką – grudki są w tym wypadku pożądane.
Ciasto wlewaj do wysmarowanej olejem blachy muffinkowej (lub wyłożonej papierowymi „papilotkami”) na 2/3 wysokości (ciasto rośnie). Wstaw do nagrzanego piekarnika (190 stopni).
Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Smacznego!
Sprawdź inne nasze przepisy: