Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019

reklama

reklama

Klasyczne muffinki

Muffinki są wyjątkowe - trudno się dziwić, że mają rzesze fanów.

Są smaczne i banalnie proste w przygotowaniu. Można je też dowolnie modyfikować – dodawać bakalie, czekoladę, aromaty. Są świetnym deserem i kołem ratunkowym, kiedy przychodzą niespodziewani goście lub marzy nam się coś słodkiego.

Składniki:

  • 250 g mąki tortowej
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 250 ml mleka
  • 90 ml oleju (z pestek winogron najlepiej)
  • jajko

W jednej misce wymieszaj (dość niedbale łyżką, nie mikserem!) składniki suche (mąka, cukier, proszek i soda). Tu możesz dodać bakalie, kawałeczki czekolady, jeśli lubisz.

W drugiej misce wymieszaj składniki mokre (mleko, olej, jajko). Tu możesz dodać olejek aromatyczny, jeśli chcesz.

Do miski „suchej” wlej zawartość miski „mokrej” – przemieszaj. Pamiętaj, by wciąż robić to łyżką – grudki są w tym wypadku pożądane.

Ciasto wlewaj do wysmarowanej olejem blachy muffinkowej (lub wyłożonej papierowymi „papilotkami”) na 2/3 wysokości (ciasto rośnie). Wstaw do nagrzanego piekarnika (190 stopni).

Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Smacznego!

Sprawdź inne nasze przepisy:

Śniadania

Zupy

Drugie dania

Desery 

Kolacje

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: