czarnaanna
Fanka BB :)
Kazda przychodnia ma swoja polozna, ale mozna wybrac ta ktora sie chce, a tylko tak mowia nieswiadomym kobietom ze ta z przychodni, aby miala wiec pieniazkow
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
W 2015 roku te zmiany juz jakieś weszły jak bylam w ciazy i nie wiem czy nie i w kolejnych latach bo szwagierka rok temu rodziła i położna przychodziła do niej przed porodem.Jakieś zmiany? 9 lat temu to informowałam położna że urodziłam i może wpaść na wizytę hehe ( mama mojej koleżanki, która mnie zna od dziecka) nikt mi nic nie mówił że może przyjść przed porodem hmm...
Właśnie doczytałam...i powiem, że nic o tym nie wiedziałam ale tak jak piszą jest to mało rozleklamowane, nie wiem czemu .Bo polozną moze wybrac kazda kobieta, nie tylko ta w ciazy. Wszystkie dziewczynki, kobiety w wieku rozrodczym, po menopauzie itp. Polozną wybiera sie na podstawie podpisanej deklaracji. Faktycznie przychodnia dostaje 50 groszy (nie wiem czy nie brutto, szczegolow nie znam) za 1 pacjentke miesięcznie, krora sie zadeklaruje do poloznej. Polozna moze tez przychodzic np do kobiet po nowotworze narzadow rodnych.. Jak sie w to czlowiek wglębi to nie tylko opieka nad kobietami w pologu
Znalazłam [emoji16] od 21 tygodnia może przychodzić do nas położna do domuNaprawdę tak wcześnie można wyczuć już ruchy dzidzi? to wspaniale!! Ja myślałam ze to dopiero w pożniejszej ciązy po 20 tygodniu najwcześniej.
A jak to jest z tą położną, trzeba wybrać? Nie ma tak , że jest wyznaczana z przechodni rodzinnej gdzie sie należy?
A ile ma kruszyna? Moja miała przy prenatalnych CLR 62,8 mm i moja norma była wówczas do 3, a miałam 2,0 (podobno normy ustala się na podstawie wielkości dziecka) . Powinnaś dostać taki wykresik po badaniu usg i tam jest taka kreska 95, jeśli jest poniżej to jest ok. Jeśli powyżej to też jeszcze o niczym nie przesądza. (wyedukowałam się trochę w weekend na temat tej przyziernosci ;p)Hej dziewczyny. Dawno nie pisałam bo czasu brakuje ale czytam codziennie Dzisiaj miałam prenatalne, 13 tydzień + 1 dzień, lekarz mówi, że wszystko ok, kość nosowa widoczna, wszystkie przepływy super, martwi mnie tylko przezierność karkowa bo wyniosła 2,1. Zobaczymy jak wyjdą wyniki z krwi. Dziewczyny, które miały juz prenatalne, jakie miałyście wartości? A może jakie w poprzednich ciążach?