reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe mamy 2019

STAR - Do kolegi ginekologa chyba bym nie poszla...
Co do plamienia, to ostatnii dostałam strasznego krwawienia w 8 czy 9 tc. Okazało sie,ze to łożysko, także rozne moga być przyczyny, wiec ja mam nadzieje kochana ze bedzie u Ciebie wszystko ok - trzymam kciuki!!!

reklama
Hej Dziewczyny
U mnie objawem jest ogólne zamulenie plus lekki dyskomfort w podbrzuszu.

A powiedzcie mi jak to jest z dźwiganiem na początku ciąży. Chodzi mi o podnoszenie córki (12kg). Staram się unikać ile się da ale muszę ją czasem podnieść np. wkładając i wyciągając z łóżeczka czy krzesełka do karmienia, albo znieść po schodach i wkładając do auta...
Ja nie jestem w stanie nie nosić swojej 3latki [emoji852] staram się to ograniczać ale nieraz mi takiego larma narobi pod przedszkolem czy w sklepie ze wolę ja wziac na ręce niz wszyscy mają sie zaraz na mnie patrzeć jakbym córce nie wiadomo co zrobila

Witam.
Bylam dzis na drugiej wizycie, to juz 7 tydzień i 3 dzień ciąży.

Maluszek rosnie prawidlowo, serduszko bije.
Szyjka w bardzo dobrej kondycji.
Morfologia ok.
Mam bakterie w moczu i glukoze na poziomie 93. Moja ginekolog mowi ze wysoka i zebym ograniczyla owoce. Zaproponowala mi abym zainteresowala sie dieta cukrzycowa i do jej zasad stosowala. Czy ktoras z Was ma zalecenia lub miala do takiej diety i moglaby mi coś powiedzieć na jej temat?

Dobrze zebys zaopatrzyla sie w glukometr i mierzyla poziom na czczo i po 1h. Zasady diety cukrzycowej to jedzenie co max 2-2.5 h, male porcje, tylko produkty z niskim IG. Śniadanie max do 8.30 rano, ostatni posiłek (kanapka np z serem zoltym) przed snen kolo 22-23. Produkty pelnoziarniste najlepiej zytnie, duzo kasz szczególnie gryczanej, ryz brazowy, cukier zamieniony na ksylitol, odrzucenie słodyczy, przetwory mleczne nie na śniadanie. I co najważniejsze mierzyc cukier i patrzeć co nam służy a co nie. To co dla jednych jest dobre, drugiemu podnosi cukier.

Chyba poszłabym do kolegi ginekologa. Wszak to lekarz ijesli jest dobry, to czemu z tego nie skorzystać... Zawsze to nie owinie w bawełnę i będzie chciał żeby było dobrze

I jeszcze tak się zastanawiam bo dziś naprawdę dużo podnosiłam i to solidne dzieci..więc może to od tego..już sama nie wiem...na codzien to robię.. Kurde ja chcę lajtowo podejść do tej ciąży.. mąż już wie i tyle było z mojego fajnego powiedzenia mu :( już w strachu jest i prawie pierwsze co powiedział to było tylko się nie załamuj znowu. Czemu choć jeden jedyny raz nie mogę się cieszyć w ciąży!!!! Jeden nie więcej..

Witam.

Morfologia ok.
Mam bakterie w moczu i glukoze na poziomie 93. Moja ginekolog mowi ze wysoka i zebym ograniczyla owoce. Zaproponowala mi abym zainteresowala sie dieta cukrzycowa i do jej zasad stosowala. Czy ktoras z Was ma zalecenia lub miala do takiej diety i moglaby mi coś powiedzieć na jej temat?
Ja mam jakoś 7t1d według dzisiejszego usg i cukier też 93, ale lekarz nic na ten temat nie powiedział? Wpisał i bez słowa poszło dalej. Ile ma maluszek cm?

I jeszcze tak się zastanawiam bo dziś naprawdę dużo podnosiłam i to solidne dzieci..więc może to od tego..już sama nie wiem...na codzien to robię.. Kurde ja chcę lajtowo podejść do tej ciąży.. mąż już wie i tyle było z mojego fajnego powiedzenia mu :( już w strachu jest i prawie pierwsze co powiedział to było tylko się nie załamuj znowu. Czemu choć jeden jedyny raz nie mogę się cieszyć w ciąży!!!! Jeden nie więcej..
Może być od podniesienia, mi od razu ginekolog zabronił przemeczac się, dźwigać, wieszać firanki i tym podobne.. We wczesnej ciąży lepiej dmuchać na zimne.

Dziękuję wam bardzo za odzew .. cieszę się że mogę wam się wyżalić.. no właśnie jest dobrym ginekologiem.nie owija w bawełnę, mam zawsze pewne odpowiedzi..nie cacka się ze mną fakt, ale ja już tego nie oczekuje..

reklama
Witam.

Morfologia ok.
Ja właśnie dziś dostałam 3 książeczki z takimi dietami i indeksami glikemicznymi danych produktów. Mam stosować i badać cukier 4x dziennie, a jak nie pomoże dieta, to insulina będzie. Jestem załamana, szczególnie z/w na święta... Ale jak tak czytam, co mi jeść wolno, a czego nie wolno, to ogólnie ryczeć się mi chce...

Do góry