Tego się obawiałam nie czytałam żadnych badań naukowych w tej sprawie, jedynie na doświadczeniu jakie posiadam i po rozmowach z różnymi położnymi. To nie jest tak że cola dostaje się do krwi ale już poszczególne składniki tak które w trakcie rozkładu trafiają do krwiobiegu. Jestem nianią z 12 letnim doświadczeniem, niejednego noworodka miałam pod opieką z różnych rodzin, różnymi dietami i jestem w stanie stwierdzić, że to jednak ma znaczenie. A przynajmniej na samym początku. Nie będę teraz tutaj każdemu mówić, przestań jeść cebulę, kapustę czy fasolkę bo jak chce jeść to ma do tego prawo i nikomu się krzywda nie stanie. Ja sie przyznam że na początku kompletnie o tym nie pomyślałam i młody się strasznie wił. Przestałam i jest lepiej. Jedynie to się spina jak trzeba wydusić z siebie kupkę wyrażam swoją opinię na podstawie praktyki i rozmów z położnymi kto będzie chciał spróbować ten spróbuje. Kto będzie uważał że jestem zacofana to też nie ma problemu jakoś alkoholu nie można pić albo inaczej można pić ale potem przez jakiś czas nie można nakarmić dziecka.Pokażesz jakieś badania naukowe na ten temat? Bardzo bym chciała zobaczyć jak coca cola dostaje się do mojej krwi (nie mówimy o alergenach) albo jaka dietę wprowadzić u krowy, żeby mleko modyfikowane nie powodowało kolek
reklama
MagdaaaLena
Fanka BB :)
Czyli ile razy dziennie Espumisan i po ile kropelek? Mam w domu i zaczęła bym podawać malutkiejtak ja też słyszałam, że można dawać zapobiegawczo nawet do każdego karmienia dlatego podaje mojej córce 5 kropel przed karmieniem z piersi do buźki a jak butla to do mleczka dodaje to samo delicol
U nas jest problem z zassaniem. Będzie miał podcinane wędzidełko i do neurologopedy. Przystawiam do piersi żeby po prostu nie zapomniał o piersi, ale tam to sobie tylko ciumka. Potem odciągam i dostaje w butelce. Przez to że na początku myślałam że skoro mleko w piersiach jest i mały "ssie" to jest ok. Ale zaliczył spadek wagi, więc już teraz nie ma co myśleć że się za bardzo przyzwyczai do butli, trzeba dokarmić. Całe szczęście że mam dużo pokarmu. Noce są spoko, śpi ładnie po mleku, budzi się co 2,5 h/3 h. Ale my też mamy łóżeczko przechylone na lekki ukos żeby za bardzo się pokarm nie cofał.Moja malutka 28 miesiąc. A jak u Mamy as wyglądają nocki? Nie macie problemów z brzuszkiem? I jak z karmieniem? Pytam bo zastanawiam się jak jest u innych przybiera na wadze dobrze?
MagdaaaLena
Mi powiedzieli lekarze, że noworodka w zasadzie po każdym mm może boleć brzuszek. U nas głównie teraz jest pierś ale jak dokarmiam to przy synach i teraz w domu mam w razie czego Bebilon comfort przeciw zaparciom i kolkom. Mi kiedyś to mleko polecił lekarz dla syna i takiego używałamU nas nie ma wzdęć totalnie już też dajemy i biogaia i espumisan prawie do każdego karmienia i delicol do każdej butli jednak córeczka pomimo tego że puszcza bączki bardzo śmierdzące to kupki teraz nam nie robi od 2 dni. Ostatnio zrobiła po 3 dniach ale normalną rzadką papkowatą nie było to żadne zatwardzenie czy coś…. Na szczęście nie płacze z tego powodu a brzuszek jest miękki ale czasami widzę że się wkurza przy puszczaniu bączka. Zastanawiam się czy to jest normalne? Moja córka od 1 dnia życia dostawała mm najpierw PRENAN bo urodziła się 36+5 i dostawała mleko wczesniaczek a teraz już w domu od 2 tygodni dostaje NAN OPTI PRO PLUS 1 i się zastanawiam czy może to nie przez to mleko nagle ten taki skok ze kupka co kilka dni . Jednak wcześniej totalnie to mleko nie przeszkadzało i były 2-3 na dzień a wcześniej na PRENAN były 5-6 razy dziennie a potem jedna była po 3 dniach a teraz od dwóch dni nic same bączki puszcza
A wy jakie mm stosujecie?
MagdaaaLena
Jak to dobrze jest wymieniać się doświadczeniami u każdej z nas coś innego. Mi się wydawało że mam mało pokarmu ale mała ładnie przybiera zdaniem położnej więc chyba jej wystarcza a ja dalej się martwię że za małoU nas jest problem z zassaniem. Będzie miał podcinane wędzidełko i do neurologopedy. Przystawiam do piersi żeby po prostu nie zapomniał o piersi, ale tam to sobie tylko ciumka. Potem odciągam i dostaje w butelce. Przez to że na początku myślałam że skoro mleko w piersiach jest i mały "ssie" to jest ok. Ale zaliczył spadek wagi, więc już teraz nie ma co myśleć że się za bardzo przyzwyczai do butli, trzeba dokarmić. Całe szczęście że mam dużo pokarmu. Noce są spoko, śpi ładnie po mleku, budzi się co 2,5 h/3 h. Ale my też mamy łóżeczko przechylone na lekki ukos żeby za bardzo się pokarm nie cofał.
justsit
ja daje z 5 razy na dobę po 5 kropelekCzyli ile razy dziennie Espumisan i po ile kropelek? Mam w domu i zaczęła bym podawać malutkiej
MagdaaaLena
Dziękuję za odpowiedźja daje z 5 razy na dobę po 5 kropelek
Narazie 3 dzień podaje zrobię dzień przerwy i zobaczę czy jest zmianaJa też słyszałam od lekarza wychodząc ze szpitala z malutką, że to jest normalne. Tak się może dziać nie u każdego dziecka. Espumisan można dawać chyba też zapobiegawczo, codziennie podajesz?
Ja podaję ra dziennie na noc 5 kroplija daje z 5 razy na dobę po 5 kropelek
reklama
MagdaaaLena
Ja dałam 5 kropli i na noc dam też 5.