reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2025

Raczej nie za mało. Różne są standardy w necie w tym tygodniu, 1500 - 2000g to średnia. Piszą, że w tym okresie każde maleństwo rozwija się w swoim indywidualnym, uwarunkowanym genetycznie rytmie.
Fajnie, że jest drobniutka. Moja z kolei jest z tych większych, w 31tc waży już 2200g więc będzie większe wyzwanie ją urodzić🙃. Liczę, że na większą wagę składają się, jak mówi lekarz - długie nogi (którymi lubi tuptać i rozpychać się po żebrach) a jej bujna czupryna będzie miała właściwości poślizgowe i jakoś przejdzie... 😅
Ciekawe jak to jest z tymi włosami, czy to od czegoś zależy czy dzieci je mają przy urodzeniu czy po prostu losowo 🤣
Koleżanka miała wywoływany poród ze względu na dużą wagę dziecka, ale tak się zapierał że 3 dni go wywoływali, no i waga też okazała się być przesadzona… 😅 mógłby spokojnie jeszcze siedzieć

reklama
Ciekawe jak to jest z tymi włosami, czy to od czegoś zależy czy dzieci je mają przy urodzeniu czy po prostu losowo 🤣
Pojęcia nie mam 🤪 dzisiaj widziałam na usg, że ma tych włosów naprawdę mnóstwo 😃

Mój kuzyn z kolei był łysy do trzeciego roku życia. A potem nagle wystrzeliła mu bujna blond grzywa, jak u lwa🦁. Nienawidził dotykania i mycia włosów (zawsze darł się przy kąpieli wniebogłosy, ale to też chyba przez szampon, który piekł w oczy jak mu niechcący naleciało).
Więc ja już asekuracyjnie zaobserwowałam taką piankową osłonkę /rondo /daszek na głowę dla dzieci - coś a la 👑 , żeby w odpowiednim momencie zakupić i problem potencjalnego zalewania oczu zniwelować 🤪

Koleżanka miała wywoływany poród ze względu na dużą wagę dziecka, ale tak się zapierał że 3 dni go wywoływali, no i waga też okazała się być przesadzona… 😅 mógłby spokojnie jeszcze siedzieć
Biedak 🙄 współczuję mu tego wyciągania... Pewno było mu nadzwyczaj dobrze⛱️🌤️ all inclusive mama hotel 🏞️łóżko wodne 🌊 z funkcją bujania, ciepełko optymalne♨️, odżywcze drinki🍹. Poza tym nikt nie lubi jak mu wakacje skracają 😎
Ciekawe tylko, co na to gospodyni... 😅🥵😖

Dzięki, że piszesz, że ta waga z usg często może być trochę pi razy oko, a nawet przesadzona. To pocieszające 💝

Pojęcia nie mam 🤪 dzisiaj widziałam na usg, że ma tych włosów naprawdę mnóstwo 😃
A te włosy to serio widać? To było zwykłe usg czy jakieś 3/4D? Już coś kiedyś słyszałam że widać, ale później ktoś mówił że to mit i tak myślałam że to jakieś może legendy 🤣 w szoku jestem jak mam potwierdzenie 🤣🤣

A te włosy to serio widać? To było zwykłe usg czy jakieś 3/4D? Już coś kiedyś słyszałam że widać, ale później ktoś mówił że to mit i tak myślałam że to jakieś może legendy 🤣 w szoku jestem jak mam potwierdzenie 🤣🤣
Widać, serio 😃 Może to też zależy od sprzętu 🤔 Jeszcze na połówkowych była łysa jak kolano, a wczoraj na trzecich prenatalnych doktor zwrócił uwagę, że ma tyyyle włosów. Wysyłam screena (nie jest zbyt wyraźny ale te wszystkie uchwycone paseczki na górze to jej kędziory 😄)

Załączniki

• Screenshot_20250108_103504_Video Player~2.jpg
    Screenshot_20250108_103504_Video Player~2.jpg
    18,4 KB · Wyświetleń: 68
Widać, serio 😃 Może to też zależy od sprzętu 🤔 Jeszcze na połówkowych była łysa jak kolano, a wczoraj na trzecich prenatalnych doktor zwrócił uwagę, że ma tyyyle włosów. Wysyłam screena (nie jest zbyt wyraźny ale te wszystkie uchwycone paseczki na górze to jej kędziory 😄)
Ale super ☺️ aż się o to zapytam na wizycie

Wiem że każde dziecko jest inne. Chciałam tylko się rozeznać w temacie ;) po to chyba to forum jest żeby między sobą podyskutować.. tak jak się wypowiadasz o tiktoku równie dobrze można powiedzieć o tym forum, to takie samo źródło informacji
No nie, tutaj musze respectfully disagree. Tak, i jedno i drugie miejsce to jakies zrodlo informacji, ale stawianie ich jako „takie same” jest wg mnie odplynieciem. Tik tok to zwykly môzgotrzep, z ktorego naprawde trzeba miec skilla by wyciagnac cos wartosciowego. To forum jest okreslona spolecznoscia, pelna osob z wiedza i doswiadczeniem, nieraz bardziej trafnymi obserwacjami od niejednego lekarza czy poloznej. To tak jak bym stawiala Mayo Clinic na rowni z blogaskiem kogos zainteresowanego medycyna. No tak, oba to sa „zrodla”, ale takie same?

No nie, tutaj musze respectfully disagree. Tak, i jedno i drugie miejsce to jakies zrodlo informacji, ale stawianie ich jako „takie same” jest wg mnie odplynieciem. Tik tok to zwykly môzgotrzep, z ktorego naprawde trzeba miec skilla by wyciagnac cos wartosciowego. To forum jest okreslona spolecznoscia, pelna osob z wiedza i doswiadczeniem, nieraz bardziej trafnymi obserwacjami od niejednego lekarza czy poloznej. To tak jak bym stawiala Mayo Clinic na rowni z blogaskiem kogos zainteresowanego medycyna. No tak, oba to sa „zrodla”, ale takie same?
Jeśli chodziłoby po prostu o oglądanie filmików mamusiek i porównywanie się to tak, zgadzam się z Tobą.
Ale u mnie było inaczej 😅 była taka dziewczyna która przed porodem nie mogła za bardzo ruszać się z domu no i średnio 2x dziennie robiła live, gdzie w komentarzach stworzyła się niezła społeczność (coś jak tutaj) i były w niej 3-4 dziewczyny z podobnym terminem do mojego. Wiadomo fajnie jest mieć kogoś takiego w „otoczeniu” więc zgadałyśmy się, i ja z rozmów z tymi dziewczynami brałam te moje tematy do przemyśleń. W tym przypadku akurat był to temat wagi. Więc no jednak dla mnie dalej jest to podobne. Oczywiście jeśli chodzi o bezmyślne oglądanie i analizowanie wszystkich filmików jakie tylko by mi wyskoczyły no to masz rację, ale mi chodziło po prostu o wymianę przemyśleń z innymi „prawdziwymi” mamusiami.

Jeśli chodziłoby po prostu o oglądanie filmików mamusiek i porównywanie się to tak, zgadzam się z Tobą.
Ale u mnie było inaczej 😅 była taka dziewczyna która przed porodem nie mogła za bardzo ruszać się z domu no i średnio 2x dziennie robiła live, gdzie w komentarzach stworzyła się niezła społeczność (coś jak tutaj) i były w niej 3-4 dziewczyny z podobnym terminem do mojego. Wiadomo fajnie jest mieć kogoś takiego w „otoczeniu” więc zgadałyśmy się, i ja z rozmów z tymi dziewczynami brałam te moje tematy do przemyśleń. W tym przypadku akurat był to temat wagi. Więc no jednak dla mnie dalej jest to podobne. Oczywiście jeśli chodzi o bezmyślne oglądanie i analizowanie wszystkich filmików jakie tylko by mi wyskoczyły no to masz rację, ale mi chodziło po prostu o wymianę przemyśleń z innymi „prawdziwymi” mamusiami.
Wow, no to faktycznie, fajnie, ze na cos takiego trafilas ❤️, ale raczej jest to wyjatek anizeli regula, jak znalezc zajebistego faceta na tinderze 😆 (🙋🏻‍♀️)

reklama
Do góry