reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Marcowe mamy 2025

Raczej nie za mało. Różne są standardy w necie w tym tygodniu, 1500 - 2000g to średnia. Piszą, że w tym okresie każde maleństwo rozwija się w swoim indywidualnym, uwarunkowanym genetycznie rytmie.
Fajnie, że jest drobniutka. Moja z kolei jest z tych większych, w 31tc waży już 2200g więc będzie większe wyzwanie ją urodzić🙃. Liczę, że na większą wagę składają się, jak mówi lekarz - długie nogi (którymi lubi tuptać i rozpychać się po żebrach) a jej bujna czupryna będzie miała właściwości poślizgowe i jakoś przejdzie... 😅
Ciekawe jak to jest z tymi włosami, czy to od czegoś zależy czy dzieci je mają przy urodzeniu czy po prostu losowo 🤣
Koleżanka miała wywoływany poród ze względu na dużą wagę dziecka, ale tak się zapierał że 3 dni go wywoływali, no i waga też okazała się być przesadzona… 😅 mógłby spokojnie jeszcze siedzieć

reklama
Ciekawe jak to jest z tymi włosami, czy to od czegoś zależy czy dzieci je mają przy urodzeniu czy po prostu losowo 🤣
Pojęcia nie mam 🤪 dzisiaj widziałam na usg, że ma tych włosów naprawdę mnóstwo 😃

Mój kuzyn z kolei był łysy do trzeciego roku życia. A potem nagle wystrzeliła mu bujna blond grzywa, jak u lwa🦁. Nienawidził dotykania i mycia włosów (zawsze darł się przy kąpieli wniebogłosy, ale to też chyba przez szampon, który piekł w oczy jak mu niechcący naleciało).
Więc ja już asekuracyjnie zaobserwowałam taką piankową osłonkę /rondo /daszek na głowę dla dzieci - coś a la 👑 , żeby w odpowiednim momencie zakupić i problem potencjalnego zalewania oczu zniwelować 🤪

Koleżanka miała wywoływany poród ze względu na dużą wagę dziecka, ale tak się zapierał że 3 dni go wywoływali, no i waga też okazała się być przesadzona… 😅 mógłby spokojnie jeszcze siedzieć
Biedak 🙄 współczuję mu tego wyciągania... Pewno było mu nadzwyczaj dobrze⛱️🌤️ all inclusive mama hotel 🏞️łóżko wodne 🌊 z funkcją bujania, ciepełko optymalne♨️, odżywcze drinki🍹. Poza tym nikt nie lubi jak mu wakacje skracają 😎
Ciekawe tylko, co na to gospodyni... 😅🥵😖

Dzięki, że piszesz, że ta waga z usg często może być trochę pi razy oko, a nawet przesadzona. To pocieszające 💝

Pojęcia nie mam 🤪 dzisiaj widziałam na usg, że ma tych włosów naprawdę mnóstwo 😃
A te włosy to serio widać? To było zwykłe usg czy jakieś 3/4D? Już coś kiedyś słyszałam że widać, ale później ktoś mówił że to mit i tak myślałam że to jakieś może legendy 🤣 w szoku jestem jak mam potwierdzenie 🤣🤣

A te włosy to serio widać? To było zwykłe usg czy jakieś 3/4D? Już coś kiedyś słyszałam że widać, ale później ktoś mówił że to mit i tak myślałam że to jakieś może legendy 🤣 w szoku jestem jak mam potwierdzenie 🤣🤣
Widać, serio 😃 Może to też zależy od sprzętu 🤔 Jeszcze na połówkowych była łysa jak kolano, a wczoraj na trzecich prenatalnych doktor zwrócił uwagę, że ma tyyyle włosów. Wysyłam screena (nie jest zbyt wyraźny ale te wszystkie uchwycone paseczki na górze to jej kędziory 😄)

Załączniki

• Screenshot_20250108_103504_Video Player~2.jpg
    Screenshot_20250108_103504_Video Player~2.jpg
    18,4 KB · Wyświetleń: 127
Widać, serio 😃 Może to też zależy od sprzętu 🤔 Jeszcze na połówkowych była łysa jak kolano, a wczoraj na trzecich prenatalnych doktor zwrócił uwagę, że ma tyyyle włosów. Wysyłam screena (nie jest zbyt wyraźny ale te wszystkie uchwycone paseczki na górze to jej kędziory 😄)
Ale super ☺️ aż się o to zapytam na wizycie

Wiem że każde dziecko jest inne. Chciałam tylko się rozeznać w temacie ;) po to chyba to forum jest żeby między sobą podyskutować.. tak jak się wypowiadasz o tiktoku równie dobrze można powiedzieć o tym forum, to takie samo źródło informacji
No nie, tutaj musze respectfully disagree. Tak, i jedno i drugie miejsce to jakies zrodlo informacji, ale stawianie ich jako „takie same” jest wg mnie odplynieciem. Tik tok to zwykly môzgotrzep, z ktorego naprawde trzeba miec skilla by wyciagnac cos wartosciowego. To forum jest okreslona spolecznoscia, pelna osob z wiedza i doswiadczeniem, nieraz bardziej trafnymi obserwacjami od niejednego lekarza czy poloznej. To tak jak bym stawiala Mayo Clinic na rowni z blogaskiem kogos zainteresowanego medycyna. No tak, oba to sa „zrodla”, ale takie same?

No nie, tutaj musze respectfully disagree. Tak, i jedno i drugie miejsce to jakies zrodlo informacji, ale stawianie ich jako „takie same” jest wg mnie odplynieciem. Tik tok to zwykly môzgotrzep, z ktorego naprawde trzeba miec skilla by wyciagnac cos wartosciowego. To forum jest okreslona spolecznoscia, pelna osob z wiedza i doswiadczeniem, nieraz bardziej trafnymi obserwacjami od niejednego lekarza czy poloznej. To tak jak bym stawiala Mayo Clinic na rowni z blogaskiem kogos zainteresowanego medycyna. No tak, oba to sa „zrodla”, ale takie same?
Jeśli chodziłoby po prostu o oglądanie filmików mamusiek i porównywanie się to tak, zgadzam się z Tobą.
Ale u mnie było inaczej 😅 była taka dziewczyna która przed porodem nie mogła za bardzo ruszać się z domu no i średnio 2x dziennie robiła live, gdzie w komentarzach stworzyła się niezła społeczność (coś jak tutaj) i były w niej 3-4 dziewczyny z podobnym terminem do mojego. Wiadomo fajnie jest mieć kogoś takiego w „otoczeniu” więc zgadałyśmy się, i ja z rozmów z tymi dziewczynami brałam te moje tematy do przemyśleń. W tym przypadku akurat był to temat wagi. Więc no jednak dla mnie dalej jest to podobne. Oczywiście jeśli chodzi o bezmyślne oglądanie i analizowanie wszystkich filmików jakie tylko by mi wyskoczyły no to masz rację, ale mi chodziło po prostu o wymianę przemyśleń z innymi „prawdziwymi” mamusiami.

Jeśli chodziłoby po prostu o oglądanie filmików mamusiek i porównywanie się to tak, zgadzam się z Tobą.
Ale u mnie było inaczej 😅 była taka dziewczyna która przed porodem nie mogła za bardzo ruszać się z domu no i średnio 2x dziennie robiła live, gdzie w komentarzach stworzyła się niezła społeczność (coś jak tutaj) i były w niej 3-4 dziewczyny z podobnym terminem do mojego. Wiadomo fajnie jest mieć kogoś takiego w „otoczeniu” więc zgadałyśmy się, i ja z rozmów z tymi dziewczynami brałam te moje tematy do przemyśleń. W tym przypadku akurat był to temat wagi. Więc no jednak dla mnie dalej jest to podobne. Oczywiście jeśli chodzi o bezmyślne oglądanie i analizowanie wszystkich filmików jakie tylko by mi wyskoczyły no to masz rację, ale mi chodziło po prostu o wymianę przemyśleń z innymi „prawdziwymi” mamusiami.
Wow, no to faktycznie, fajnie, ze na cos takiego trafilas ❤️, ale raczej jest to wyjatek anizeli regula, jak znalezc zajebistego faceta na tinderze 😆 (🙋🏻‍♀️)

reklama
Do góry