Poświąteczna dieta
Największym zmartwieniem, z jakim przeważnie spotykamy się po świątecznym obżarstwie jest uczucie notorycznej pustki w żołądku. Pół biedy, gdy udało Ci się zapobiec niekontrolowanemu pochłanianiu kolejnych porcji świątecznych dań. W przeciwnym razie Twoim głównym zadaniem przez najbliższe tygodnie będzie przeciwdziałanie temu nieprzyjemnemu uczuciu.
Dieta po świątecznym obżarstwie
Podstawę diety poświątecznej stanowić powinny silnie pachnące produkty, działające na ośrodek sytości mózgu i zapobiegające atakom głodu, takie jak np. banany, jabłka, czosnek, świeże lub suszone zioła (mięta, koperek, bazylia). Krótko mówiąc produkty powinny być tak zestawione, aby ułatwić i uregulować pracę przewodu pokarmowego.
Dieta ta dostarcza organizmowi około 1200 kcal oraz sporą dawkę witamin z grupy B, C i prowitaminy A oraz białka i składników mineralnych.
Oprócz obowiązkowych pięciu posiłków i herbaty ziołowej, należy codziennie wypijać minimum 4 szklanki niegazowanej wody mineralnej, wody z cytryną, zielonej lub owocowej herbaty.
Każdą dietę składającą się ze świeżych owoców czy warzyw warto urozmaicić orzechami, przy czym w zupełności wystarcza np. 6 dużych orzechów włoskich dziennie. Zawierają spore ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminę B1, B6 i E.
Właściwe stosowanie takiej diety prowadzi do spadku wagi w granicach 1-2 kilogramów w ciągu tygodnia, bez głodowania i specjalnych wyrzeczeń.
Poświąteczna dieta - Dzień pierwszy
Śniadanie
1 kromka pełnoziarnistego chleba z masłem, plasterek chudej wędliny drobiowej, herbata.
Podwieczorek
1 kubek odtłuszczonego jogurtu.
Pozostałe posiłki
1,5 kg dowolnych owoców rozłożonych na cały dzień. Pij owocowe herbatki na zmianę z niegazowaną wodą mineralną.
reklama
Poświąteczna dieta - Dzień drugi
Śniadanie
świeża sałatka owocowa z niesłodzonym sokiem pomarańczowym, owsianka na wodzie, sok jabłkowy.
Drugie śniadanie
filiżanka ziołowej herbaty.
Obiad
filet rybny upieczony w folii, porcja brązowego ryżu i surówka warzywna. Do picia jogurt z utartym bananem.
Podwieczorek
filiżanka ziołowej herbaty, surowa marchewka, seler, ogórek.
Kolacja
gotowane jarzyny bez tłuszczu z dowolną ilością wody.
Poświąteczna dieta - Dzień trzeci
Śniadanie
Napar z ziół + średniej wielkości marchewka + 3 średnie rzodkiewki
Drugie śniadanie
Szklanka naturalnego soku z warzyw
Obiad:
mieszanka warzywna (np. minestrone) ugotowana i przesmażona na niewielkiej ilości oliwy z oliwek
Podwieczorek
Dwa średniej wielkości jabłka
Kolacja:
Filiżanka rosołu warzywnego (z obiadu), przesmażony szpinak (z łyżeczką oliwy, czosnkiem i garstką ziaren słonecznika).
reklama
Poświąteczna dieta - Dzień czwarty
Śniadanie
tost pełnoziarnisty z plasterkiem żółtego sera (13% tłuszczu), pomidor, świeża lub suszona mięta
Drugie śniadanie
banan
Obiad
surówka: 100g selera korzeniowego, 1 jabłko, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki siekanych orzechów, sok z cytryny do smaku, pieprz, curry, mięta świeża lub suszona, 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego
Podwieczorek
2 owoce kiwi
Kolacja
szaszłyk drobiowy: 100g piersi drobiowej, ½ jabłka, 1 cebula dymka, ½ czerwonej papryki, oliwa z oliwek, 1 kromka pieczywa tostowego, 4 łyżki jogurtu naturalnego, sól, imbir
Stosując jedną z powyższych diet, lub jakikolwiek inny sposób odżywiania pamiętaj o niepodważalnych
zasadach racjonalnego sposobu żywienia:
po pierwsze – urozmaicenie,
po drugie – unikanie tłuszczów zwierzęcych
po trzecie – maksymalne ograniczenie cukru i słodyczy.
A na koniec spacer, jogging, „wizyta” w klubie fitness, jazda na rowerze, a może zajęcia na basenie. Wybór należy do Ciebie.
Alicja Kalińska - Dyrektor Centrum Dietetycznego SETPOINT w Warszawie