Świąteczne bakaliowce

Ostatnie zmiany: 27 czerwca 2019
Świąteczne bakaliowce

Do świąt Bożego Narodzenia pozostało kilka tygodni. To niewiele zważywszy na to, jak szybko biegnie czas. Chciałam więc zaprosić już teraz na niewielki kulinarny cykl traktujący o świętach przy stole.

Moja Babcia piekła makowce. To był niekwestionowany słodki hit każdych świąt Bożonarodzeniowych. Cieniutkie ciasto drożdżowe, zwinięte jak ślimak, a wewnątrz niewiarygodnie pyszna masa makowa, pełna bakalii: orzechów włoskich i laskowych, rodzynek, migdałów...

Nie wiem, kiedy odważę się stanąć w kulinarne szranki, by odtworzyć babcine makowe wypieki. Może za rok, może za dwa, a może nigdy... Póki co, szukam własnych niezawodnych ciast, które już obowiązkowo co roku stoją lub będą stały na moim świątecznym stole. To, czego trzymam się niezmiennie od lat (bo tak robiła właśnie Babcia) – to pieczenie ciast nieprzyzwoicie nafaszerowanych bakaliami.

W okresie bożonarodzeniowym zupełnie przestają interesować mnie ciasta z kremami wszelakimi. Nawet sernikom potrafię się oprzeć. U mnie to zdecydowany czas keksów, pierników, strucli bakaliowych i innych wynalazków z bogatym, kolorowym wnętrzem.

Bakaliowe ciasto miodowe z szafranem

  • 225g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki brandy (lub koniaku)
  • szczypta szafranu (ok. ¼ łyżeczki)
  • 225g brązowego cukru trzcinowego
  • 4 jajka – w temperaturze pokojowej
  • 225g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 50g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g zwykłych rodzynek
  • 300 g rodzynek sułtanek
  • 100g suszonej żurawiny (w oryginale kandyzowane wiśnie)
  • 85g dowolnej mieszanki kandyzowanych lub suszonych owoców (np. ananasy, papaje, morele, etc.)
  • 50g migdałów bez skórki
  • 50g orzechów laskowych
  • 50g orzechów włoskich

Oba rodzaje rodzynek zalej wrzątkiem i pozostaw na kilka minut, by zmiękły. Następnie odcedź i dobrze osącz z wody.

Orzechy laskowe wrzuć na rozgrzaną teflonową patelnię i praż na średnim ogniu kilka minut, często mieszając, aż skórka zacznie przybierać ciemną barwę i będzie pękać. Uwaga! Nie przypal orzechów! Wyłóż z patelni gorące orzechy na czystą ściereczkę, lub papierowy ręcznik i energicznie pocieraj.

Skórka będzie dość łatwo odchodzić od orzecha. Wybierz orzechy i odłóż na bok.

Orzechy włoskie, laskowe i migdały grubo posiekaj.

Rozgrzej piekarnik do temp. 160st.C. Kwadratową foremkę  25x25cm wyłóż papierem do pieczenia (tak by zakryć dno i boki foremki).

W małym garnuszku podgrzej mocno 2 łyżki brendy. Zdejmij z ognia, dodaj szczyptę szafranu i pozostaw przez kilka minut do zaparzenia.

Przesiej do miski mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wmieszaj mielone migdały.

W dużej misie utrzyj masło z cukrem na gładką masę. Cały czas ucierając – dodawaj po jednym jajku, a następnie przygotowaną mąkę. Dobrze wymieszaj. Dorzuć wszystkie przygotowane bakalie, oraz ostudzone brandy z szafranem – ponownie wymieszaj.

Wyłóż masę do foremki, wyrównaj wierzch szpatułką. Piecz w 160 st.C przez ok. 1 ½ godz. Następnie nakryj od góry luźno foremkę aluminiową folią (stroną błyszczącą do dołu). Jednocześnie obniż temperaturę do 140 st.C. i piecz przez ok. godzinę. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest wewnątrz suche.

Wystudzone ciasto zawiń w folię spożywczą.

Źródło przepisu

reklama

Keks angielski



Ten keks angielski jest 
inspirowany przepisem Pierre Herme'a z książki „Desery”

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej + 10g masła dodatkowo

  • 150 g cukru pudru
  • 
4 jajka

  • 300 g mąki pszennej + 2 łyżki do obtoczenia bakalii
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 
500 g bakalii (rodzynki, kandyzowane ananasy i skórki z cytrusów, suszone morele, żurawina suszona, figi, śliwki suszone lub inne)
  • 
150 ml rumu + 100 ml do nasączania*


Dzień wcześniej (lub przynajmniej 2-3 godziny) zalej rodzynki 150 ml rumu. Odstaw do  macerowania. 
Rodzynki osącz z rumu (rumu nie wylewaj!). Bakalie pokrój w niezbyt duże kawałki. Dołóż do rodzynek i całość obtocz w  2 łyżkach mąki pszennej.


Piekarnik rozgrzej do temperatury 250 st. C. Przygotuj foremkę keksową o długości 28 cm – wysmaruj masłem i osyp odrobiną mąki.
300 g mąki przesiej do miski wraz z proszkiem do pieczenia. W drugiej misie utrzyj 200 g masła z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawaj po 1 jajku, a następnie stopniowo dosypuj mąkę na przemian z rumem, w którym nasączane były rodzynki. Gdy ciasto będzie już gładkie – dodaj bakalie – wymieszaj dokładnie (najlepiej drewniana łyżką lub silikonową szpatułką).


Foremkę wypełnij ciastem i wstaw do piekarnika. Jednocześnie obniż temperaturę do 180 st.C.!
W małym rondelku roztop pozostałe 10 g masła. Ciasto piecz przez ok. 10 min. aż na powierzchni utworzy się delikatna skórka. Wyjmij ciasto z piekarnika, zanurz nóż w roztopionym maśle i natnij ciasto wzdłuż, po to by równomiernie rosło. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 1 godzinę.

Pod koniec pieczenia sprawdz patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Patyczek wetknięty w środek ciasta powinien być suchy.
Odstaw ciasto do ostygnięcia na 10 min. Wyjmij z formy i nasącz 100 ml rumu.* 
Zimne ciasto zawiń w folię spożywczą.

* ze względu na dzieci – można pominąć proces nasączania ciasta rumem.

Małgosia Dz. blog
 

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: