Poświąteczna dieta
Czas na sjestę zdaje się mówić Twój brzuch. Chociaż minęło sporo czasu, od kiedy widziałaś ostatnią łyżkę sałatki jarzynowej ze świątecznego stołu, skutki obżarstwa mogą dawać znać nawet przez kilka tygodni po Świętach. Przyszedł czas, żeby temu zaradzić.
Największym zmartwieniem, z jakim przeważnie spotykamy się po świątecznym obżarstwie jest uczucie notorycznej pustki w żołądku. Pół biedy, gdy udało Ci się zapobiec niekontrolowanemu pochłanianiu kolejnych porcji świątecznych dań. W przeciwnym razie Twoim głównym zadaniem przez najbliższe tygodnie będzie przeciwdziałanie temu nieprzyjemnemu uczuciu.
Podstawę diety poświątecznej stanowić powinny silnie pachnące produkty, działające na ośrodek sytości mózgu i zapobiegające atakom głodu, takie jak np. banany, jabłka, czosnek, świeże lub suszone zioła (mięta, koperek, bazylia).
Krótko mówiąc produkty powinny być tak zestawione, aby ułatwić i uregulować pracę przewodu pokarmowego.
Dieta ta dostarcza organizmowi około 1200 kcal oraz sporą dawkę witamin z grupy B, C i prowitaminy A oraz białka i składników mineralnych. Oprócz obowiązkowych pięciu posiłków i herbaty ziołowej, należy codziennie wypijać minimum 4 szklanki niegazowanej wody mineralnej, wody z cytryną, zielonej lub owocowej herbaty.
Każdą dietę składającą się ze świeżych owoców czy warzyw warto urozmaicić orzechami, przy czym w zupełności wystarcza np. 6 dużych orzechów włoskich dziennie. Zawierają spore ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminę B1, B6 i E.
Właściwe stosowanie takiej diety prowadzi do spadku wagi w granicach 1-2 kilogramów w ciągu tygodnia, bez głodowania i specjalnych wyrzeczeń.
reklama
Dzień pierwszy
Śniadanie
1 kromka pełnoziarnistego chleba z masłem, plasterek chudej wędliny drobiowej, herbata.
Podwieczorek
1 kubek odtłuszczonego jogurtu.
Pozostałe posiłki
1,5 kg dowolnych owoców rozłożonych na cały dzień. Pij owocowe herbatki na zmianę z niegazowaną wodą mineralną.
Dzień drugi
Śniadanie
świeża sałatka owocowa z niesłodzonym sokiem pomarańczowym, owsianka na wodzie, sok jabłkowy.
Drugie śniadanie
filiżanka ziołowej herbaty.
Obiad
filet rybny upieczony w folii, porcja brązowego ryżu i surówka warzywna. Do picia jogurt z utartym bananem.
Podwieczorek
filiżanka ziołowej herbaty, surowa marchewka, seler, ogórek.
Kolacja
gotowane jarzyny bez tłuszczu z dowolną ilością wody.
reklama
Dzień trzeci
Śniadanie
Napar z ziół + średniej wielkości marchewka + 3 średnie rzodkiewki
Drugie śniadanie
Szklanka naturalnego soku z warzyw
Obiad:
mieszanka warzywna (np. minestrone) ugotowana i przesmażona na niewielkiej ilości oliwy z oliwek
Podwieczorek
Dwa średniej wielkości jabłka
Kolacja:
Filiżanka rosołu warzywnego (z obiadu), przesmażony szpinak (z łyżeczką oliwy, czosnkiem i garstką ziaren słonecznika).
Dzień czwarty
Śniadanie
tost pełnoziarnisty z plasterkiem żółtego sera (13% tłuszczu), pomidor, świeża lub suszona mięta
Drugie śniadanie
banan
Obiad
surówka: 100g selera korzeniowego, 1 jabłko, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki siekanych orzechów, sok z cytryny do smaku, pieprz, curry, mięta świeża lub suszona, 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego
Podwieczorek
2 owoce kiwi
Kolacja
szaszłyk drobiowy: 100g piersi drobiowej, ½ jabłka, 1 cebula dymka, ½ czerwonej papryki, oliwa z oliwek, 1 kromka pieczywa tostowego, 4 łyżki jogurtu naturalnego, sól, imbir
Stosując jedną z powyższych diet, lub jakikolwiek inny sposób odżywiania pamiętaj o niepodważalnych zasadach racjonalnego sposobu żywienia:
- po pierwsze – urozmaicenie,
- po drugie – unikanie tłuszczów zwierzęcych
- po trzecie – maksymalne ograniczenie cukru i słodyczy.
A na koniec spacer, jogging, „wizyta” w klubie fitness, jazda na rowerze, a może zajęcia na basenie. Wybór należy do Ciebie.
Alicja Kalińska - Dyrektor Centrum Dietetycznego SETPOINT w Warszawie