reklama
Trochę podobna do swojskiego rosołu, a jednak nieco inna.
Zupa z kurczaka z makaronem.
To co ją różni, to chrupkość warzyw, która powoduje, że zupa ma nie tylko rozgrzewający, ale również bardzo świeży smak.
Czasem, kiedy mam ochotę na zmianę, do wrzącego bulionu wrzucam mieszankę warzyw do chińszczyzny + trochę tartego imbiru oraz odrobinę sosu sojowego.
Składniki
1l. bulionu
500 g. ugotowanego i pokrojonego kurczaka
30 dkg. makaronu typu nitki (najlepiej 3-5 min.)
2 cebule, pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku, posiekane
3 marchewki pokrojone w krążki
3 łodygi selera naciowego pokrojone
1/2 łyżeczki tymianku,
5 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
Szczypta pieprzu
Sól
Przygotowanie:
reklama
Przygotowany bulion wlać do garnka i doprowadzić do wrzenia.
Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek lub z masłem.
W międzyczasie pokroić seler i marchewkę i dodać do wrzącego bulionu i wrzucić zioła. Gotować koło 10 min. Dorzucić cebulę.
Kurczaka pokrojonego w cienkie paski dorzucić na 5 min. przed wyłączeniem potrawy. Na końcu dorzucić makaron.
reklama
Przed podaniem możesz posypać pietruszką.Smacznego
Sprawdź inne nasze przepisy:
reklama
Kolacje