Amerykańskie naleśniki, podawane są zwykle ze słodkimi syropami - klonowym, owocowymi albo czekoladowym. Nie jest to potrawa dietetyczna, ale cóż... czasem po prostu trzeba się najeść.
Z przepisu otrzymasz: 4 porcje
Składniki
Mąka - przesiej wcześniej 2 szklanki
Proszek do pieczenia - 2 i 1/2 łyżeczki
Cukier - 3 łyżki
Sól - 1/2 łyżeczki
Jajka - 3 (raczej większe)
Mleko - 1 i 1/2 do 1 i 3/4 filiżanki
Masło - 3 łyżki
Przygotowanie
Przesiej razem mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W misce roztrzep jajka i 1 1/2 szklanki mleka, dodaj do mieszanki mąki cały czas mieszając. Następnie wlej roztopione masło.Jeśli ciasto jest zbyt gęste możesz dodać mleka.
Na gorącą patelnię wysmarowaną tłuszczem nakładaj masę. Około 1/4 szklanki na każdy pancake. Kiedy placek zarumieni się od spodu, przerzuć go na drugą stronę i podpiecz, tak, aby z jednej strony był brązowy, a z drugiej lekko rumiany.
Podawać możesz je z masłem, syropem klonowym, dżemem owocowym, musem z jabłek i kremem czekoladowym w ramach bomby kalorycznej:-)
Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: