Kasza manna na mleku

Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019
Kasza manna na mleku

Dzisiaj klasyka - kasza manna. 

Czy wiesz, że jest to pszenica? To jej najdrobniejsze i mocno zmielone ziarenka.

Kasza manna jest lekkostrawna, można ją jeść na co dzień ale również gdy jesteście na diecie.

W kaszy znajdują się witaminy B1, B2, B6, PP oraz kwas foliowy, jod, żelazo, magnez, potas i błonnik regulujący pracę jelit. Skrobia z kaszy manny sprawia, że długo odczuwalne jest uczucie sytości.

reklama

Na dwie porcje potrzebujesz

  • pól litra mleka
  • 5  łyżek kaszy manny
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie

W 125ml (pół szklanki) zimnego mleka wymieszaj kasze mannę. Pozostałe mleko zagotuj i dodaj cukier. Gdy mleko się zawrze wlej do garnuszka uprzednio połączone kaszę z zimnym mlekiem - dolewając mieszaj by nie powstały grudki. Gotuj aż kasza zgęstnieje (około 5-7 minut).

reklama

Ugotwaną kaszkę mannę wlej do miseczek lub talerzyków (wcześniej opłucz je zimną wodą). Do kaszy możesz dodać cukier, sok malinowy, owoce, rodzynki, cynamon, dżem lub mus np. jabłkowy.

Smacznego :)

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: