Kasza manna na mleku
Dzisiaj klasyka - kasza manna.
Czy wiesz, że jest to pszenica? To jej najdrobniejsze i mocno zmielone ziarenka.
Kasza manna jest lekkostrawna, można ją jeść na co dzień ale również gdy jesteście na diecie.
W kaszy znajdują się witaminy B1, B2, B6, PP oraz kwas foliowy, jod, żelazo, magnez, potas i błonnik regulujący pracę jelit. Skrobia z kaszy manny sprawia, że długo odczuwalne jest uczucie sytości.
reklama
Na dwie porcje potrzebujesz
- pól litra mleka
- 5 łyżek kaszy manny
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
Wykonanie
W 125ml (pół szklanki) zimnego mleka wymieszaj kasze mannę. Pozostałe mleko zagotuj i dodaj cukier. Gdy mleko się zawrze wlej do garnuszka uprzednio połączone kaszę z zimnym mlekiem - dolewając mieszaj by nie powstały grudki. Gotuj aż kasza zgęstnieje (około 5-7 minut).
reklama
Ugotwaną kaszkę mannę wlej do miseczek lub talerzyków (wcześniej opłucz je zimną wodą). Do kaszy możesz dodać cukier, sok malinowy, owoce, rodzynki, cynamon, dżem lub mus np. jabłkowy.
Smacznego :)