Wielkanocne słodkości – propozycje blogerek
Każdy dom ma swoje wielkanocne zwyczaje i… smaki. Na okoliczność świąt stoły kuszą mnogością wyrafinowanych, często pracochłonnych potraw - zarówno tych tradycyjnych, jak i mniej lub bardziej ekscentrycznych nowinek. Nie może zabraknąć słodkości, które cieszą zmysły, uwodząc: feerią barw, obiecującymi aromatami i zniewalającymi kształtami.
Baba, sernik i pascha - królowe wielkanocnych stołów, to propozycje naszych zaprzyjaźnionych blogerek. A ty? Skomponowałaś już swoje cukiernicze, wielkanocne menu?
Babka wielkanocna z bakalimi
Na moim świątecznym stole nie może zabraknąć wielkiej drożdżowej baby wielkanocnej. Mój przepis – z którego wychodzą dwie babki – dostałam od mamy. A jest on niezawodny – baba jest pyszna, słodka, koniecznie z bakaliami i duża ilością cytrynowego lukru.
Babka wielkanocna z bakaliami
- 500g mąki pszennej
- 250ml mleka
- 50g świeżych drożdży
- 6 żółtek
- 150g cukru
- 100g masła
- 150g bakalii (rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, żurawina itp.)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- sok z ½ cytryny
- szczypta soli
- Lukier
- sok z ½ cytryny
- 5-6 łyżek cukru pudru
Wrzące mleko wlewamy powoli do 100g mąki, mieszamy, by nie powstały grudki. Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, aby przestygło. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i dodajmy do zaparzonej, przestudzonej maki. Mieszamy i odstawiamy, aby rozczyn podwoił swoją objętość. Następnie dodajemy żółtka utarte z pozostałym cukrem na puszystą masę, resztę mąki, sok z cytryny, wanilię i szczyptę soli. Dokładnie wyrabiamy, przez kilka minut. Dodajemy rozpuszczone letnie masło i wyrabiamy ponownie, po czym dodajemy wszystkie bakalie. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Foremkę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąka. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz, wypełniamy foremkę do połowy i odstawiamy do wyrośnięcia. Jak ciasto wypełni foremkę pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180°C.
Jeszcze ciepłą polewamy lukrem. Jak go zrobić? Wszystkie składniki mieszamy. Gęstość regulujemy sokiem z cytryny lub cukrem pudrem, zależy jaką gęstość chcemy uzyskać.
reklama
Puszysty sernik
Ania z www.bajkorada.blogspot.com: Święta Wielkanocne to prawdziwy karnawał wypieków. Babki, mazurki, serniki i inne wspaniałości - te, jak co roku, będą kusić na świątecznych stołach. Na Wielkanoc, już od kilku lat, przygotowuję puszysty sernik. Mam taki niezawodny, prosty przepis, a ciasto to jest nie ulubieńcem moich domowych konsumentów płci męskiej, a i nasi goście są nim niezmiennie zachwyceni. Na poprzednie święta mąż z synem przygotowali go prawie sami, ja tylko asystowałam - mam nadzieję, że stanie się to naszą domową tradycją.
Puszysty sernik
- 1,5 kg sera (w wiaderku)
- 1 kostka masła
- 10 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- duża paczka herbatników
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. W osobnej misce (dużej) wymieszać za pomocą miksera masło, żółtka, cukier, ser, budyń w proszku, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Do tej masy dodać ubite białka (wymieszać za pomocą łyżki). Masę wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną herbatnikami.
Piec 50-60 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu pozostawić jeszcze w wyłączonym piekarniku około 10 minut.
reklama
Pascha wielkanocna tradycyjna
Ola z www.2smaki.pl: Tradycyjną paschę jadłam wiele lat temu, a wciąż pamiętam jej cudowny smak. W zeszłym roku postanowiłam coś z tym zrobić. Odnalazłam przepis, zmodyfikowałam go nieco - dodałam orzechy i migdały – a efekt? Pascha wyszła pyszna, masa rozpływała się w ustach, a bakalie lekko chrupały … Dziś nie wyobrażam sobie bez niej Wielkanocy.
Pascha wielkanocna tradycyjna
- pół litra tłustego mleka
- 3 jajka
- szklanka śmietany kremówki
- 15 dkg cukru z prawdziwą wanilią
- 15 dkg masła
- 10-15 dkg bakalii: orzechy włoskie lub pekan, migdały sparzone i obrane, żurawina suszona, kandyzowana skórka pomarańczy
Mleko, śmietanę i jajka wymieszaj lub zmiksuj i gotuj na małym ogniu w garnku o grubym dnie. Mieszaj często, ale delikatnie, aby wytrącił się serek. Masa nie może się gotować, ma lekko pyrkać. Serek wytrąca się przez 2-3 godziny.
Jeśli skrócisz ten czas serek może wyjść bez smaku. Sitko wyłóż płótnem lub gazą i wylej na nie masę. Serwatkę zachowaj. Serek dobrze odsącz i wystudź. Zostaw na noc w lodówce.Na drugi dzień masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając dodawaj po łyżce serka. Na koniec dodaj bakalie (ja orzechy i migdały pokroiłam na duże kawałki) i wymieszaj.
Płótno lub gazę namocz w serwatce (użyłam tej samej gazy, w której serek był w lodówce) i wyłóż nią naczynie (np. plastikowy pojemnik z wyciętymi dziurami w dnie). Przełóż masę do naczynia i przykryj drugą gazą lub zawiąż wystające spod serka rogi gazy. Naczynie postaw na talerzu (na wypadek gdyby jeszcze wyciekła serwatka) i wstaw do lodówki na kolejną noc.
Smacznego!