Słodkie prezenty dla babci i dziadka
Mój czteroletni synek uwielbia pomagać mi w kuchni. Szczególnie przy pieczeniu ciast i ciasteczek. W końcu można wtedy przesypywać produkty, mieszać, łączyć, wyrabiać, wykrawać, jednym słowem tworzyć coś nowego. Potem pozostaje już tylko patrzenie jak to, co jeszcze przed chwilą było bezkształtną masą, zamienia się w piekarniku w pyszne ciasteczka.
Ile radości jest potem przy próbowaniu co z tego wyszło! A kiedy jeszcze można swoim dziełem kogoś obdarować, to już niczego więcej do szczęścia nie potrzeba, zwłaszcza kiedy obdarowanym smakuje. Dlatego co roku przygotowujemy słodkie prezenty dla babci i dziadków, które synek z dumą wręcza im w ich święto, razem z życzeniami. Może w tym roku i Wy wspólnie z dziećmi zrobicie takie niespodzianki dla dziadków? Zapewniam, że przyniesie to dużo radości całej rodzinie.
Polecam cztery proste przepisy na małe słodkości bardzo proste do przygotowania, w sam raz dla małych rączek.
Kokosowe trufle z białą czekoladą
Dziecko może formować kuleczki z masy, obtaczać je w cukrze i wkładać do papierowych papilotek.
Składniki (na 30 sztuk):
- 200 g białej czekolady
- 150 ml słodkiej śmietanki 30%
- 100 g wiórków kokosowych
- 50 g masła
- 3-4 łyżki cukru pudru do obtoczenia
Śmietankę zagotować z dodatkiem wiórków kokosowych i zestawić z ognia. Dodać połamaną na kawałki czekoladę oraz masło i mieszać do chwili, aż całkowicie się rozpuści (jeśli czekolada nie będzie chciała całkowicie rozpuścić, można podgrzać na małym ogniu, cały czas mieszając).
Ostudzoną masę odstawić na 1-1,5 godziny do lodówki.
Zimnymi rękami formować z masy kulki wielkości wiśni, obtoczyć je w cukrze pudrze, ułożyć na talerzu i znów odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Bombki
Tutaj dziecko może mieszać i wyrabiać składniki, a potem formować kuleczki o obtaczać w kokosie.
Składniki:
- 250 g płatków owsianych błyskawicznych
- 100 g cukru pudru
- 5 łyżek gorzkiego kakao
- 4 łyżki mleka
- 70 g masła (roztopionego)
- aromat rumowy lub 2 łyżki czystej wódki (w wersji dla dorosłych)
- wiórki kokosowe
Płatki wsypać do miski, dodać kakao i cukier, wymieszać. Wlać zimne mleko, letnie masło, oraz aromat lub alkohol i dokładnie wyrobić ręką tak, by wszystkie składniki się połączyły. Z masy formować nieduże kuleczki, każdą obtoczyć w wiórkach kokosowych. Odstawić na około 30 minut.
reklama
Czekoladowe serca z orzechami laskowymi
Możemy dziecko zaangażować do wycinania serduszek , układania ich na blasze i posypywania orzechami
Składniki (na około 30 ciastek):
- 200 g mąki pszennej
- 50 g zmielonych orzechów laskowych
- 50 g ciemnego kakao
- 1/8 łyżeczki soli
- 125 g miękkiego masła
- 150 g ciemnego brązowego cukru
- 2 duże jajka, w tym jedno z oddzielonym żółtkiem od białka
- 50 g posiekanych orzechów laskowych
W średniej misce wymieszać mąkę, zmielone orzechy, kakao i sól. Na wysokich obrotach zmiksować w dużej misce masło z brązowym cukrem na gładką masę. Nie wyłączając miksera, dodać jedno całe jajko i żółtko z drugiego. Potem zmniejsz obroty na niskie, wsypać przygotowaną mieszankę z mąką i wyrabiać aż do uzyskania jednolitej masy. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i odwinąć z folii. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkować je na placek o grubości ok. 5 mm i wyciąć serduszka foremką o średnicy ok. 4 cm. Pozostałe wycinki zbierać, przerabiać ponownie na placek i kontynuować wycinanie ciastek aż do zużycia ciasta.
Wykrojone ciasteczka ułożyć na natłuszczonych blachach w odległości 2,5 cm od siebie. Pozostałe z drugiego jajka białko ubić na sztywną pianę, posmarować nią ciastka, posypać posiekanymi orzechami.
Piec w 180 st.C przez 10-15 minut, aż staną się chrupiące
Piegowate babeczki
Dziecko może przygotować foremki – nasmarować je masłem, posypać bułką tartą, a potem nałożyć ciasto do foremek. Po upieczeniu na pewno chętnie udekoruje babeczki polewą czekoladową.
Składniki:
- 1 szklanka (250 ml) mąki pszennej
- 1 szklanka maku
- 1/2 kubka cukru pudru
- 5 jajek
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 łyżek mleka
- 8 łyżek oliwy
polewa czekoladowa:
- 50 g margaryny
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżka gorącej wody
Mak wsypać na gęste sitko i wypłukać zimną wodą, osączyć dokładnie (pominęłam i dałam suchy mak). Mąkę przesiać do miski, wymieszać z osuszonym makiem i proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę, wsypać cukier i miksować jeszcze przez około 7 minut. Następnie dodać żółtka, mleko, połowę mąki z makiem i proszkiem. Nadal miksując dodać pozostałą mąkę i wlać oliwę. Miksować tak długo, aż powstanie jednolite ciasto.
Foremki do pieczenia babeczek wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Każdą foremkę napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez około 15 minut, aż się lekko zarumienią.
Przygotować polewę: margarynę włożyć do garnuszka, stopić na małym ogniu. Wsypać cukier puder, chwilę mieszać aż cukier zacznie się rozpuszczać, wtedy dosypać kakao i wymieszać następnie wlać gorącą wodę. Mieszać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Wciąż mieszając doprowadzić do wrzenia i ostudzić. Lekko zastygającą, ale wciąż lejącą polewą udekorować ostudzone babeczki.
Edyta Rosner
www.przystole.blox.pl