Domowa naleśnikarnia
Z naleśnikami zazwyczaj jest tak, że pierwszy po prostu się nie udaje - przynajmniej w moim przypadku możemy mówić o takiej oto tradycji. Albo jest za gruby, albo przywiera do patelni i zdejmuję go w kawałkach - na szczęście z kolejnymi już daję sobie radę.
Co zrobić, żeby naleśniki się udały? Po pierwsze - dobrze nagrzać patelnię, a potem posmarować ją tłuszczem. Ja smaruję odrobiną oleju za pomocą silikonowego pędzelka, ale można też skórką z boczku, jeśli naleśniki będą z mięsnym farszem lub po prostu dodać nieco oleju do ciasta - wtedy patelni nie trzeba już smarować wcale.
Aby naleśniki były cienkie i chrupiące, ciasto musi być dość rzadkie. Z gęstego wyjdą raczej dość grube placki. Kiedy brzegi naleśnika zaczną odstawać od brzegów patelni, można go przewrócić na drugą stronę i dosmażyć. Usmażone naleśniki układamy na talerzu jeden na drugim, chyba że zjadamy od razu.
Mój ulubiony przepis na ciasto naleśnikowe jest bardzo prosty:
reklama
- 2,5 szklanki mleka
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego zmiksować (ja robię to w blenderze). Rozgrzaną patelnię smarować delikatnie olejem i usmażyć cienkie naleśniki.
Najczęściej smaruję je kremowym serkiem wymieszanym z odrobiną śmietanki kremówki i własnej roboty cukrem waniliowym. Ale lubię też testować inne przepisy, oto trzy z nich:
Naleśniki piwne
Składniki
na naleśniki:
- 6 łyżek mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka jasnego piwa
- suszony majeranek i estragon
- 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
- szczypta soli
na farsz mięsny:
- 200 g mielonego mięsa drobiowego
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 łyżki przyprawy do zup w płynie
- sól i pieprz
-3 łyżki oleju do smażenia
Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe i odstawić na 30 minut. Następnie usmażyć na oleju 8 cienkich naleśników (mi wyszło 6).
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w paseczki paprykę i mielone mięso. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Doprawić do smaku przyprawą do zup, solą i pieprzem.
Na naleśniki nałożyć porcje farszu i zwinąć. Podawać gorące, polane sosem pomidorowym.
Naleśniki z pieczarkami i jajkiem
Składniki
reklama
na ciasto:
- 20 dag mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- ok. 1 szklanki wody, piwa lub gazowanej wody mineralnej
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżeczki cukru pudru
- szczypta soli
na nadzienie:
- 50 dag pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki tartej bułki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 jajka ugotowane na twardo
- sól i pieprz
Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe (zmiksować je), odstawić na co najmniej pół godziny, a następnie usmażyć naleśniki.
Przygotować nadzienie: pieczarki oczyścić, pokroić w drobne plasterki, cebule pokroić w kostkę. Na dwóch łyżkach masła zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki i smażyć aż cały płyn odparuje. Dodać posiekaną natkę i tyle tartej bułki, żeby farsz nie był zbyt rzadki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Naleśniki smarować nadzieniem i posypywać startym na dużych oczkach jajkiem. Zwijać.
Przed podaniem naleśniki można podgrzać.
Ruskie naleśniki
Składniki
na naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej
- 3 jajka
- pieprz i sól
na farsz:
- 80 dag ugotowanych ziemniaków
- 25 dag białego sera
- 1 duża cebula
- pieprz i sól
do posypania:
- 1 duża cebula
Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować i usmażyć na oleju.
Ziemniaki zmielić razem z białym serem, dodać posiekaną i zeszkloną na tłuszczu cebulę, doprawić do smaku.
Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu, zwinąć jak krokiety. Przed podaniem można je podgrzać na patelni lub zapiec przez kilka minut w piekarniku. Na talerzu posypać zeszkloną cebulką.
Edyta Rosner
www.przystole.blox.pl