Wafelkowe przekładańce
Kiedy nie mam czasu na pieczenie ciasta, a marzę o czymś słodkim lub nagle dowiaduję się, że wpadną do nas niezapowiedziani goście, sięgam po wafle tortowe (które w domu mam zawsze) i przekładam je kremem. To doskonały pomysł na szybki i smaczny deser.
Proponuję Wam dwa przepisy na masę do przełożenia wafli, ale jeśli czas naprawdę będzie Was gonił, możecie użyć - po prostu - dżemu lub gotowego kremu czekoladowego.
Andruty z masą kakaową
Składniki:
reklama
- opakowanie prostokątnych suchych wafli (andrutów)
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1/3 kostki margaryny
- 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
- 3/4 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego)
Do garnka wlać mleko, dodać cukier i margarynę, gotować od czasu do czasu mieszając przez około 20 minut.
Pod koniec gotowania wsypać kakao i mleko w proszku.
Utrzymywać w stanie lekkiego wrzenia ciągle mieszając (najlepiej rózgą) jeszcze przez kilka chwil.
Lekko ostudzić i ciepłą masą przekładać wafle. Przycisnąć (np. dużą drewnianą deską do krojenia) i zostawić do zastygnięcia (można wstawić do lodówki.
Kiedy masa zastygnie pokroić na ciastka.
reklama
Kawowe wafelki
Składniki:
- puszka skondensowanego mleka słodzonego
- 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- kostka masła w temperaturze pokojowej
- opakowanie suchych wafli
Puszkę wstawić do wysokiego garnka, zalać wodą i gotować przez 1 - 1,5 godziny (od momentu zagotowania). W trakcie gotowania należy pamiętać, aby puszka była przykryta wodą i w razie potrzeby dolewać nowej.
Puszkę wyjąć z garnka i zostawić do ostygnięcia.
W misce zmiksować masło na puszystą masę, wsypać kawę, a następnie wciąż ucierając stopniowo dodawać masę karmelową.
reklama
Gotowym kremem przełożyć wafle.
Całość obciążyć (np. grubą deską do krojenia) i wstawić do lodówki na kilka godzin, po czym pokroić na wafelki.
Edyta Rosner
www.przystole.blox.pl