Wafelkowe przekładańce

Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019
Wafelkowe przekładańce

Kiedy nie mam czasu na pieczenie ciasta, a marzę o czymś słodkim lub nagle dowiaduję się, że wpadną do nas niezapowiedziani goście, sięgam po wafle tortowe (które w domu mam zawsze) i przekładam je kremem. To doskonały pomysł na szybki i smaczny deser.

Proponuję Wam dwa przepisy na masę do przełożenia wafli, ale jeśli czas naprawdę będzie Was gonił, możecie użyć - po prostu - dżemu lub gotowego kremu czekoladowego.

Andruty z masą kakaową

Składniki:

reklama

- opakowanie prostokątnych suchych wafli (andrutów)
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1/3 kostki margaryny
- 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
- 3/4 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego)

Do garnka wlać mleko, dodać cukier i margarynę, gotować od czasu do czasu mieszając przez około 20 minut.

Pod koniec gotowania wsypać kakao i mleko w proszku.

Utrzymywać w stanie lekkiego wrzenia ciągle mieszając (najlepiej rózgą) jeszcze przez kilka chwil.

Lekko ostudzić i ciepłą masą przekładać wafle. Przycisnąć (np. dużą drewnianą deską do krojenia) i zostawić do zastygnięcia (można wstawić do lodówki.

Kiedy masa zastygnie pokroić na ciastka.

reklama

Kawowe wafelki

Składniki:

- puszka skondensowanego mleka słodzonego
- 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- kostka masła w temperaturze pokojowej
- opakowanie suchych wafli

Puszkę wstawić do wysokiego garnka, zalać wodą i gotować przez 1 - 1,5 godziny (od momentu zagotowania). W trakcie gotowania należy pamiętać, aby puszka była przykryta wodą i w razie potrzeby dolewać nowej.

Puszkę wyjąć z garnka i zostawić do ostygnięcia.

W misce zmiksować masło na puszystą masę, wsypać kawę, a następnie wciąż ucierając stopniowo dodawać masę karmelową.

reklama

Gotowym kremem przełożyć wafle.

Całość obciążyć (np. grubą deską do krojenia) i wstawić do lodówki na kilka godzin, po czym pokroić na wafelki.

Edyta Rosner
www.przystole.blox.pl

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: