reklama
reklama
Ciasteczko do ręki...
Gdy wyciągam na blat kuchenny mąkę, cukier i jajka – synek od razu się dopytuje: „Mamo, robisz ciasto czy ciasteczka? Mamo, czekoladowe??? Czy mogą być dzisiaj czekoladowe???”. A córeczka od razu wyjmuje z szuflady swoją własną drewnianą łyżkę, przysuwa krzesło do blatu i ani myśli odejść, zanim nie pozwolę zanurzyć łyżki w białym pyle. To już rytuał. Drewniana łyżka musi popracować, zanim mikser wykona swoją pracę. :)
I chociaż czasem chciałoby się raz dwa uwinąć w kuchni i nie widzieć mąki rozsypanej przez niezgrabne, małe rączki, to jak odmówić małej gosposi tych wspólnych chwil spędzonych w kuchni? Wszak to taaaka radość! :) No więc godzę się, by praca szła dwa razy wolniej niż normalnie (może zaprocentuje na przyszłość?), by trochę mąki spadło na podłogę (zamiecie się), a proszek do pieczenia w połowie wylądował na blacie, zamiast w misce (może zdrowiej?). :)
W domowych ciasteczkach widzę same zalety: wiem co jedzą moje dzieci, mogę kontrolować ilość dodawanego cukru, po domu roznosi się wspaniały zapach gorących wypieków, a dzieci świetnie się bawią w czasie przygotowań. :)
Dzisiaj namawiam: wyciągnijcie na blat kuchenny: mąkę, cukier i jajka, i zaproście swoje pociechy do wspólnego „ciasteczkowania”. :) Sami zobaczycie, ciasteczka, które wychodzą spod rak własnych smakują o niebo lepiej, niż kupione w sklepie. :)
Ciasteczka owsiane
150 g masła w temp. pokojowej
1 szkl. ciemnego muscovado
1 jajo
1 łyżka melasy (można pominąć)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szkl. mąki
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
⅓ łyżeczki soli
¼ gałki muszkatałowej
½ łyżeczki cynamonu
1 szkl. platków owsianych
½ szkl. płatków jęczmiennych (można zrezygnować i zwiększyć ilość owsianych)
2 szkl. płatków kukurydzianych
Rozgrzej piekarnik do temp. 180 st. C.
Ucieraj, dodając kolejno po jednym składniku: masło z muscovado, następnie całe jajo, 1 łyżkę melasy i łyżkę ekstraktu waniliowego.
W osobnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól, gałkę muszkatołową, cynamon.
Wsyp mąkę do masy maślano – jajecznej i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dorzuć płatki owsiane i jęczmienne. Wymieszaj. Na sam koniec dosyp płatki kukurydziane i raz jeszcze wymieszaj, ale już ostrożnie i bardzo krótko (chodzi o to, by jak najmniej rozdrobnić te kruchutkie płatki).
Nakładaj na blachę (wyłożoną pergaminem do pieczenia) porcje wielkości czubatej łyżki stołowej, zostawiając 3-4 cm odstępy.
Piecz ok. 15 min. Gotowe ciasteczka wystudź na kratce.
Ciasteczka ryżowe
proporcje na ok. 35 ciasteczek
1 op. (170g) kleiku ryżowego (zwykłego bezsmakowego)
¾ szkl. cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią (albo 1 op. cukru wanilinowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g chłodnego masła, pokrojonego na kawałeczki
3 jajka rozkłócone
dżem lub marmolada (raczej gęste)
Przygotuj dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia Piekarnik rozgrzej do 190 st. C.
Kleik ryżowy wymieszaj z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodaj kawałki masła i posiekaj wraz z kleikiem (tak by zrobiły się grudki). Dodaj rozkłócone jajka i zagnieć ciasto (wychodzi dość miękkie). Formuj dłońmi kuleczki wielkości włoskiego orzecha. W środku każdej kuleczki rób palcem wgłębienie, a następnie ją lekko spłaszcz. Do dołeczka włóż odrobinę dżemu (ok. 1 łyżeczki). Ułóż ciasteczka na blasze, zostawiając odstępy pomiędzy kuleczkami. Piecz porcjami przez ok. 20 min. (ciasteczka lekko się zezłocą).
Źródło przepisu
Kruche ciasteczka karmelowe
220 g masła ( w pokojowej temperaturze)
80 g cukru brązowego (koniecznie dobrej jakości)
280 g mąki
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło utrzyj z cukrem. Porcjami wsypuj mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Zagnieć ciasto – będzie miało konsystencję bardzo miękkiej plastelinki. Uformuj ciasto w kulę, dość mocno spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i schłódź przez min. 1 godzinę w lodówce.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3–5mm (ja preferuję cieniej, na 3mm). Wykrawaj foremką kształty. Pozostałe skrawki można ponownie zagnieść, lekko schłodzić, rozwałkować i wykrawać.
Surowe ciasteczka układaj na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na złoto ok. 15 min. w temp. 180st.C.
Małgosia Dzięgielewska