Bułki gąsieniczki - krok po kroku
reklama
Mogło by się wydawać, że z bułki i parówki nie może wyjść nic innego jak hot-dog. Dziś chcę Wam pokazać, jak w prosty sposób z ciasta drożdżowego i parówek zrobić bułki przypominające gąsieniczki. Mogę Was zapewnić, że spodobają się nie tylko dzieciom, ale dorosłym. Doskonałe na śniadanie lub kolację. Są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Można je posmarować keczupem lub tak, jak zjeść tak, lubimy – na przykład z odrobiną majonezu. Jeśli nie skonsumujecie wszystkich od razu, bez problemu można je podgrzać w piekarniku następnego dnia.
Wiem, że niektóre osoby obawiają się ciasta drożdżowego. To, z którego zrobione są te bułeczki, jest proste w wykonaniu - dobrze się wyrabia, nie lepi się do rąk i po wyrośnięciu świetnie się rozwałkowuje. Nie sprawia żadnych problemów, więc na pewno każdy sobie z nim poradzi - nawet początkujący. Zachęcam więc do przeczytania przepisu, obejrzenia zdjęć i zabrania się do pracy. Efekt murowany!
Składniki (na 8 bułek):
- 200 ml letniego mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka suszonych lub 18 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 20 g (30 ml) oleju roślinnego
- 300 g mąki pszennej
- 8 cienkich parówek
- 1 jajko + 1 łyżka mleka lub śmietany do posmarowania bułeczek
Zrobić zaczyn: w 100 ml letniego mleka rozpuścić drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Przykryć i odstawić na około 20 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać, dodać sól, pozostałe letnie mleko, cukier i zaczyn. Wyrobić. Dodać olej i dobrze wyrobić - ciasto powinno być elastyczne i musi dobrze odchodzić od rąk. odstawić ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 40 minut, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, każda po około 70 g. Każdą kulkę rozwałkować na owalny placuszek i położyć na nim obraną z osłonki parówkę. Złożyć jak pieróg i zalepić brzegi, szczelnie przyciskając parówkę do ciasta.
Rozciąć w poprzek na 8 części, tylko w miejscu w którym jest parówka, zostawiając zlepione ciasto nierozcięte. Potem zacząć rozkładanie - dolny kawałeczek kładziemy na lewą stronę, następny na prawą i tak na przemian. Uzyskamy kształt a'la gąsieniczka.
Piekarnik nagrzać do 220 st.C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej bułeczki. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem wierzch bułeczek posmarować jajkiem zmieszanym z mlekiem.
Piec przez około 20 minut, do uzyskania złotego koloru.
Edyta Rosner
www.przystole.blox.pl