Szybkie ciasto bez pieczenia
Nie lubię piec ciast, ale lubię domowe słodkości. Wyspecjalizowałam się zatem w pieczeniu babeczek, ciasteczek i robieniu ciast bez pieczenia.
Oto jedno z nich, moje ulubione. Fantastycznie smakuje, ale jest też szybkie, no i banalnie proste w wykonaniu. Świetnie sprawdza się w roli koła ratunkowego. No i zawsze się udaje.
Składniki:
- 2 opakowania ciastek Digestive
- puszka ugotowanego mleka skondensowanego lub masy krówkowej
- 2 banany
- orzechy włoskie
- bita śmietana (gotowa w sprayu lub ubita kremówka - ok. 500 ml)
reklama
Wykonanie:
Na dno tortownicy wyłóż ciastka. Posyp je orzechami (tyle, ile lubisz). Wylej na nie mleko (ugotowane na gęsto - puszkę mleka skondensowanego gotuje się na wolnym ogniu przez mniej więcej 3 godziny) lub masę krówkową. Połóż pokrojone banany. Chwilę odczekaj - ciasto możesz włożyć do lodówki. Przed podaniem nałóż bitą śmietanę - ja lubię wysmarować nią także boki. Udekoruj - owocami i listkami mięty, wiórkami czekoladowymi lub orzechami.