Sałatki na wiosnę

Rozpoczęliście już sezon grillowy? My jeszcze nie, ale już rozglądam się za sałatkami, które mogłyby towarzyszyć mięsom czy kiełbaskom, na tymże grillu usmażonym.
Zanim wypróbuję nowe przepisy, podzielę się z Wami tymi, które gościły u nas wielokrotnie, co więcej - doskonale się sprawdziły.
reklama
SAŁATKA Z BROKUŁEM I FETĄ – doskonała do karkówki z grilla.
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 opakowanie sera feta
- 20 dag szynki
- 1 puszka kukurydzy
- 1 zielony ogórek
Sos
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić do osolonego wrzątku, gotować aż zmięknie, ale nie za długo bo różyczki będą się rozpadać. Wyjąć, przełożyć do miski, ostudzić. Fetę, ogórka i szynkę pokroić w kostkę, dorzucić do brokułu, dodać kukurydzę. Z podanych składników przygotować sos, zalać nim sałatkę i delikatnie wymieszać. SAŁATKA KOPERKOWA - prosta do przygotowania, z niewielu składników.
Składniki:
- 2 torebki ryżu
- 2 filety z kurczaka
- 1 zielony ogórek
sos:
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 2-3 ząbki czosnku
- cukier, sól i pieprz
- pęczek koperku
Ryż włożyć do osolonego wrzątku i ugotować. Mięso zalać zimną wodą, a kiedy się zagotuje dodać łyżeczkę przyprawy typu vegeta, ugotować. Ogórka zetrzeć na dużych oczkach, posolić i na chwilę odstawić, następnie odcisnąć wodę. Ostudzony ryż i pokrojone mięso wrzucić do miski, wymieszać z sosem przygotowanym z podanych składników, schłodzić w lodówce.SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I PAPRYKI – świetnie pasuje do obiadu, jak również do dań z grilla.
Pierwszy raz zrobiłam ją korzystając z tego, co akurat miałam w lodówce i co jak mi się wydawało będzie do siebie pasować. Okazało się, że był to strzał w dziesiątkę i teraz ta surówka jest już w moim stałym repertuarze obiadowym. No i oczywiście oprócz smaku jej wielkim atutem jest to, że szybko się ją przygotowuje :)
Składniki (dla 2-3 osób)
- pół małej kapusty pekińskiej
- pół dużej papryki czerwonej
- ok. 2 łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- sól i pieprz
Kapustę oczyścić i drobno poszatkować, paprykę umyć, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Wszystko przełożyć do miski, dodać śmietanę lub jogurt i majonez, wymieszać, doprawić do smaku.
Edyta Rosner
www.przystole.blox.pl