Pierogarnia
Na dworze zimno i ponuro. W taką pogodę dobrze jest się rozgrzać czymś gorącym i pysznym. Co powiesz na barszcz z pierożkami? Myślisz sobie: „owszem, barszczyk to ekspres, ale pierogi?”.
To prawda, przygotowanie pierogów to czynność dość czasochłonna, dlatego dobrym pomysłem wydaje się być ich wcześniejsze przyrządzenie (może urządzicie sobie familijne, weekendowe warsztaty kulinarne?). Zrobione, ugotowane pierogi (oprócz tych z ciasta francuskiego) można zamrozić - potem wystarczy je tylko podgrzać w piekarniku czy mikrofalówce, i pyszna przekąska gotowa!
Pieczone pierożki z fetą, ziemniakami i rozmarynem
reklama
Składniki (na ok. 14 sztuk)
ciasto:
-400 g mąki
-200 g masła
-2 łyżki śmietany
-1/2 łyżeczki soli
-1 jajko
na farsz:
- 150 g fety
- 350 g ugotowanych ziemniaków
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
- 2 łyżeczki świeżego, drobno posiekanego rozmarynu
- pieprz do smaku
- po szczypcie suszonego tymianku i oregano
do posmarowania:
- 1 jajko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Mąkę posiekać z masłem szerokim nożem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto, które należy uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut.
Kiedy ciasto się chłodzi, drobniutko posiekać cebulę i zeszklić ją na 1 łyżce oliwy lub masła. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, fetę rozgnieść widelcem. Wszystkie składniki farszu wymieszać i odstawić.
Następnie rozwałkować ciasto na grubość 3 mm i wycinać koła o średnicy 12 cm. Wypełniać farszem (ok. 2 łyżek).
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować jajkiem wymieszanym ze śmietaną. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Piec ok. 30-40 minut.
*Źródło przepisu: kuchasia.blogspot.com
reklama
Pierożki neapolitańskie
Składniki (na 12 sztuk):
- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
nadzienie:
- 100 g mozzarelli
- 100 g kremowego twarożku (u mnie bieluch)
- 100 g oscypka (u mnie rolada gryficka - wędzony ser podobny w smaku do oscypka)
- 100 g pikantnego salami z pieprzem
- 1 surowe jajko
- sól (niekoniecznie)
- szczypta oregano i pieprzu
-1 łyżka stopionego masła (do posmarowania)
Przygotowanie nadzienia: mozzarellę i oscypek zetrzeć na drobnej tarce, salami pokroić w drobną kostkę. Twaróg utrzeć z jajkiem i cały czas ucierając dodawać stopniowo starte sery i przyprawy, dodać salami i dokładnie wymieszać.
Przygotowanie pierożków: Rozmrożone ciasto francuskie ułożyć na posypanej mąką stolnicy i pociąć na kwadraty o wymiarach około 10x10 cm. Nakładać farsz, brzegi ciasta posmarować zimną wodą i zlepiać dokładnie (można brzegi docisnąć widelcem tak jak ja).
Pierożki ułożyć na wysmarowanej oliwą lub masłem blasze, każdy posmarować stopionym masłem.
Piec 20-25 minut w 200-220 st.C. Podawać na ciepło.
* źródło przepisu: "Pikantne ciasta i ciasteczka" H. Szymanderskiej.
Słone pierożki z mortadelą
Składniki (na około 35 sztuk)
ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
- 100 g półtłustego twarogu
- 1 jajko
- szczypta soli
nadzienie:
- 150 g mortadeli
- 75 g żółtego sera
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, słodka mielona papryka
dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
- kminek i gruba sól do posypania
Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, dodać miękkie masło, szczyptę soli i rozdrobniony (widelcem albo w blenderze) twaróg i wyrobić ciasto. Ciasto może być lepiące, ale nie należy się tym przejmować. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i włożyć ją na godzinę do lodówki.
Ser żółty zetrzeć na małych oczkach, mortadelę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać (można tez wszystkie składniki - osobno - rozdrobnić w blenderze). Ser, mortadelę i czosnek wymieszać z roztrzepanym jajkiem, doprawić do smaku pieprzem i słodką papryką.
Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, na płat o grubości około 3mm (jeśli będzie się kleić do wałka, również wierzch można oprószyć mąką). Z ciasta, za pomocą szklanki o średnicy 6,5 cm wykrawać kółeczka. Na środku każdego kłaść łyżeczką nadzienie (około 1/2 łyżeczki) i zlepiać w małe pierożki, przy pomocy widelca dociskając brzegi.
Ułożyć na natłuszczonej blasze, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kminkiem* (całym lub mielonym) i grubą solą.
Piec przez 10-15 minut w 180 st.C.
Edyta Rosner
www.przystole.blox.pl