Domowy sposób na Kopiec kreta
Zanim zaczęłam pisać blog kulinarny, a co za tym, idzie zwracać uwagę na to, co jem i podaję do jedzenia mojej rodzinie, często korzystałam z gotowych dań z torebek. Zresztą - byłam wtedy początkującą panią domu, dopiero uczyłam się gotować, dlatego każde ułatwienie uważałam za dobre.
Wiedza o tym, że to, co szybkie. nie zawsze jest zdrowe, przyszła z czasem. O ile gotowe dania często pojawiały się na naszym stole, to wypieki zawsze przygotowywałam sama. Złamałam tę zasadę tylko dla jednego ciasta o nazwie „Kopiec kreta”. Kiedy patrzyłam na zdjęcie ciasta umieszczone na kartonie wydawało mi się, że jest ono bardzo trudne do zrobienia.
Okazało się jednak, że wcale tak nie jest - po pierwszym razie z gotowcem stwierdziłam, że warto byłoby spróbować zrobić takie ciasto bez wspomagania się gotowym półproduktem. Udało mi się znaleźć przepis i rezultat tak mnie zachwycił, że piekę to ciasto kiedy tylko mam banany i chęć na coś słodkiego i czekoladowego.
Kopiec kreta
reklama
Składniki
na ciasto:
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- nie cała 1/2 szklanki zimnej wody
- 2 łyżki kakao
na krem:
- 500 ml śmietany kremówki (30%)
- 2 śmietan-fixy
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 gorzka czekolada
- 3 banany
- sok z 1 cytryny
Masło lub margarynę, cukier, kakao i wodę włożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu aż wszystkie margaryna i cukier się rozpuszczą, a wszystkie składniki połączą. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Z białek ubić sztywną pianę. Do zimnej masy dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Dołożyć pianę z białek i wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika. Piec ok. 30 minut.
Wierzch ciasta zebrać łyżką na głębokość ok 0,5-1 cm, zostawiając dookoła brzeg szerokości ok 1,5 cm. Zebrane ciasto przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół, ułożyć w powstałym zagłębieniu. Polać sokiem z cytryny.
Śmietanę ubić z cukrem i śmietan-fixami. Wsypać posiekaną lub startą na dużych oczkach czekoladę. Wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na ciasto z bananami formując kopiec. Posypać odłożonym ciastem, lekko przyklepując ręką, żeby okruszki nie spadały.
Schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.
Źródło przepisu: http://www.wielkiezarcie.com/recipe15491.html
Edyta Rosner
www. przystole.blox.pl