Chleb z domowej piekarni
Kiedy zapomnimy kupić chleb lub gdy mamy ochotę na wyjątkowe pieczywo, wówczas sama piekę chleb. Jest smaczny, zdrowy i świeży - w sklepie takiego na pewno bym nie znalazła. Polecam - nie tylko na leniwe dni.
Chlebek z ziarnami
Składniki:
- 400 g maki pszennej krupczatki
- 100 g mąki żytniej
- 50 g drożdży
- 1/2 l wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka pestek dyni
- 1/2 szklanki otrąb owsianych
- 2 łyżki otrąb pszennych
Do szklanki włożyć drożdże i zasypać dwiema łyżeczkami cukru. Rozcierać aż drożdże staną się płynne.
Do miski wsypać oba rodzaje mąki oraz wszystkie ziarna i sól, wymieszać. Wlać płynne drożdże oraz letnią wodę. Wszystko wymieszać łyżką. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, lub znacznie ją powiększyć.
Przełożyć do foremki keksowej posmarowanej masłem i odstawić do wyrośnięcia jeszcze na 10 minut.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C na 60-80 minut.
Edyta Rosner
www.przystole.blox.pl