Chleb z domowej piekarni

Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019
Chleb z domowej piekarni

Kiedy zapomnimy kupić chleb lub gdy mamy ochotę na wyjątkowe pieczywo, wówczas sama piekę chleb. Jest smaczny, zdrowy i  świeży - w sklepie takiego na pewno bym nie znalazła. Polecam - nie tylko na leniwe dni.

Chlebek z ziarnami

Składniki:
- 400 g maki pszennej krupczatki
- 100 g mąki żytniej
- 50 g drożdży
- 1/2 l wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka pestek dyni
- 1/2 szklanki otrąb owsianych
- 2 łyżki otrąb pszennych

Do szklanki włożyć drożdże i zasypać dwiema łyżeczkami cukru. Rozcierać aż drożdże staną się płynne.

Do miski wsypać oba rodzaje mąki oraz wszystkie ziarna i sól, wymieszać. Wlać płynne drożdże oraz letnią wodę. Wszystko wymieszać łyżką. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, lub znacznie ją powiększyć.

Przełożyć do foremki keksowej posmarowanej masłem i odstawić do wyrośnięcia jeszcze na 10 minut.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C na 60-80 minut.

Edyta Rosner
www.przystole.blox.pl

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: