Zupa dyniowa i nadziewana foccacia
Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019
Zupa dyniowa
Upiekłam marchewkę, dynię, cebulę, czosnek, żółte buraki i pomidory. Wrzuciłam do garnka, zalałam wodą.
Dodałam sól, imbir, kurkumę, kolendrę, kminek, gałkę muszkatołową, kardamon i papryczkę chili.
Ugotowałam warzywa do miękkości.
Zmiksowałam. Dodałam mleczko kokosowe. Przelałam do termosu.
reklama
Foccacia
Do tego upiekłam nadziewaną foccacię.
Składniki:
- 75 dkg. mąki,
- 1/2 kostki rozpuszczonego masła,
- 2 łyżki oliwy,
- 300 ml mleka,
- 150 ml wody,
- 6 dkg drożdży.
Zagniotłam ciasto. Wyrosło. Rozwałkowałam je, podzieliwszy na 2 części.
Jedną część położyłam na blasze. rozsmarowałam pastę pomidorową, wkroiłam mozzarellę, rozłożyłam salami, pokroiłam trochę oliwek. Posypałam ziołami i przykryłam drugą częścią.
Piekłam przez 30 min. w piekarniku rozgrzanym na 220 stopni. Wystarczy pokroic i gotowe!