Wiosenna frittata z warzywami
To miało być jak wiosenny powiew. Jak zapowiedź nadchodzących świąt. I wtedy... mój wzrok padł na pieczarki. Powiem tak. Smakowo wyszło fantastyczne, wizualnie - jak woda z kałuży.
Podam przepis podstawowy:
Frittata
- Roztopione masło
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 80g (1/2 szklanki) startej zielonej cukinii
- 60 g (1/2 szklanki) startej marchwi
- 50 g (1/2 szklanki) startego pasternaku (można pietruszkę)
- 2 zielone cebulki, drobno posiekane
- 3 jajka, lekko roztrzepane
- 40 g (1/3 szklanki) grubo startego sera
- 2 łyżki drobno posiekanej świeżej pietruszki
- 1 łyżka mąki, przesianej
reklama
Piekarnik włącz na 180 stopni.
Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Dodaj cukinię, marchew, pasternak, szalotki i duś mieszając, przez 4-5 minut, aż warzywa zmiękną. Zdjąć z ognia i odstaw na 10 minut do ostygnięcia. Potem połącz mieszankę warzyw, jaj, sera i pietruszkę z mąkę. Dobrze wymieszaj.
Posmaruj foremkę roztopionym masłem, wlej masę i wstaw do piekarnika na 12 min.
Ja oczywiście musiałam zmienić, bo dodałam do warzyw pieczarki oraz gałkę muszkatołową i pieprz oraz sól i trochę więcej mąki. Plus taki, że na ciepło i na zimno bardzo smaczne.