Wegetariańskie placuszki, tortilla z kozim serem i sałatą
Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019
Dzisiaj jesiennie. Nie oznacza to, że placki są ze spadających liści, ale zdecydowanie kojarzą mi się z tą porą roku. W skład dania weszły:
- 1 spora marchewka
- 2 duże ziemniaki
- 1 mała cebula
- jeden mały kabaczek
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżeczka ziół (ja miałam mieszankę z oregano, tymianku, rozmarynu)
- 1 łyżeczka kurkumy
- olej słonecznikowy do smażenia.
Marchewkę, ziemniaki, cebulę i kabaczek starłam w mikserze, bo przecież nie będę tracić czasu. Potem towarzystwo odsączyłam, wycisnęłam, dodałam resztę składników i smażyłam na oleju słonecznikowym.
reklama
Dodatkowo dzieciaki dostały tortillę z serkiem kozim, sałatą, łososiem i ogórkiem. Na deser nektarynka - ta dopełniła całość kolorystycznie. Czas do szkoły