Tureckie placki z mieloną jagnięciną i warzywami
Tureckie placki z mieloną jagnięciną i warzywami.Do ich zrobienia potrzebne są:
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 1 łyżeczka ostrej papryki ( ja z lenistwa wrzuciłam 8 dkg. ajwaru)
- 500 g mielonej jagnięciny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 20 dkg przecier pomidorowy + puszka pokrojonych pomidorów
- 1 łyżeczka przyprawy sumak (nie koniecznie)
- 3 duże ząbki czosnku wyciśniętę
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- rozmaryn świeży
- pół cytryny
Na oliwę wrzuciłam kmin, a po chwili jagnięcinę, dodałam zioła, czosnek, sól itd. Usmażyłam na złoto. Dodałam pomidory i przecier, na koniec cytrynę. Odparowałam pomidory żeby całość była bardziej “sucha”. Hmm…Brzmi okropnie.
Dodatkiem były pokrojone:
- pomidory
- feta
- dymka
- pietruszka
- ogórek
- awokado (z dużą ilością cytryny żeby nie ściemniało)
- + hummus
Placek turecki nasmarowałam sosem mięsnym i wrzuciłam na 5 min do piekarnika na opcję grill, więc się zarumienił, ale dało się go złożyć. Na placek wrzucasz trochę hummusu, warzywa i ser , składasz i mniam. Ponieważ wiedziałam, że warzywa rozmoczą placek i będzie paskudny, więc warzywa oraz hummus zostały zapakowane do oddzielnych pojemniczków. Całość pyszna:)
Ponieważ sosu nakłada się niewiele, bo jest bardzo aromatyczny, to 50 dkg. mięsa wystarczyło na 12 placków