Tureckie placki z mieloną jagnięciną i warzywami

Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019
Tureckie placki z mieloną jagnięciną i warzywami

Tureckie placki z mieloną jagnięciną i warzywami.Do ich zrobienia potrzebne są:

  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki ( ja z lenistwa wrzuciłam 8 dkg. ajwaru)
  • 500 g mielonej jagnięciny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 20 dkg przecier pomidorowy + puszka pokrojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka przyprawy sumak (nie koniecznie)
  • 3 duże ząbki czosnku wyciśniętę
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • rozmaryn świeży
  • pół cytryny

Na oliwę wrzuciłam kmin, a po chwili jagnięcinę, dodałam zioła, czosnek, sól itd. Usmażyłam na złoto. Dodałam pomidory i przecier, na koniec cytrynę. Odparowałam pomidory żeby całość była bardziej “sucha”. Hmm…Brzmi okropnie.

Dodatkiem były pokrojone:

  • pomidory
  • feta
  • dymka
  • pietruszka
  • ogórek
  • awokado (z dużą ilością cytryny żeby nie ściemniało)
  • + hummus

 

Placek turecki nasmarowałam sosem mięsnym i wrzuciłam na 5 min do piekarnika na opcję grill, więc się zarumienił, ale dało się go złożyć. Na placek wrzucasz trochę hummusu, warzywa i ser , składasz i mniam. Ponieważ wiedziałam, że warzywa rozmoczą placek i będzie paskudny, więc warzywa oraz hummus zostały zapakowane do oddzielnych pojemniczków. Całość pyszna:)

Ponieważ  sosu nakłada się niewiele, bo jest bardzo aromatyczny, to 50 dkg. mięsa wystarczyło na 12 placków

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: