Szybkie sajgonki z kaczą piersią i warzywami oraz persymona
Pędzę, lecę, biegnę:) Naszemu życiu w weekend towarzyszył sajgon, więc do lunchboxa powędrowały sajgonki pospieszne:
1. usmażyłam niewielką pierś kaczuszki,
2. wrzuciłam ją do podręcznego malakserka i zmiksowałam
3. zmiksowałam również pół cebuli
4. dodałam tarta marchewkę
5. wymieszałam wsio z 3 łyżkami sosu teryaki i 1 łyżką oleju sezamowego.
Papier ryżowy wkładałam na momencik do ciepłej wody. Następnie zawijałam w niego farsz i smażyłam chwilę na mocno nagrzanej patelni ze sporą ilością oleju. Potem sajgonki relaksowały się na talerzu wyłożonym papierem, żeby pozbyć się nadmiaru oleju. Wyszło 10 sajgonek, ale różnej wielkości;)
reklama
Do pochrupania doszła mieszanka sałat z cytryną i w ramach deseru pokrojony owoc kaki, czyli persymona albo szaron (wybierz nazwę, która lubisz). Pomidor z wyglądu, smakuje jak słodka śliwka. Jest pełen witamin A, C, błonnika i wapnia. Przede wszystkim jest smaczny:)
Sajgon opanowany, sajgonki pożarte, a jeden owoc kaki czeka specjalnie na mnie:)