Marokańska sałatka ryżowa z żurawiną, cieciorką i orzechami

Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019
Marokańska sałatka ryżowa z żurawiną, cieciorką i orzechami

Uwaga! odkrycie! Tym razem kuchnia marokańska. Trochę pozmieniałam.

Składniki:

  • 1 łyżka kminu
  • 1,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 mała łyżeczka kardamonu
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 duża marchewka, obrana i starta na tarce
  • 2 filiżanki cieciorki
  • 1,5 szklanki gotowanego trójkolorowego ryżu
  • 2/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 garść suszonych liści mięty marokańskiej (nie miałam świeżej)
  • 1 szklanka orzeszków ziemnych solonych, uprażonych
  • 1 pęczek pietruszki

reklama

Ryż ugotowałam i wystudziłam,wrzuciłam doń marchewkę, orzeszki, żurawinę i cieciorkę, dodałam przyprawy, zioła i posiekaną pietruszkę. Wymieszałam. Sok z cytryny wymieszałam z miodem, dodałam oliwę i wlałam do sałatki. Wymieszałam i w bardzo miłym towarzystwie pożarłam w czasie lunchu.
Dzieciaki takie coś dostaną do szkoły jutro, a my radośnie zjemy ponownie, bo orzeźwiająco-sycąco - mniam. Przepis, który stanowił inspirację znajdziecie tutaj.

Na deser podałam jagodzianki, do szkoły zresztą też zostały zaniesione i pożarte, ale nie pokażę, bo co mam was denerwować;) Zwłaszcza, że o ile sałatka jest "szybkościowa" o tyle jagodzianki już takie nie były:)

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: