Makaron ryżowy z warzywami i kurczak w wersji kwaśno-słodkiej
Makaron ryżowy lekko orzeźwiający (przygotowanie - 15 minut), może dzięki kolorom nawet ożywiający;).
Dzisiaj:
- makaron ugotowałam
- 1/4 marchewki starłam
- 1/2 białą rzodkiewki (takiej okrągłej) starłam
- omlecik zwijany zrobiłam galopem
- sezam podsmażyłam
- kawałek cukinii pokroiłam w paski i na moment wrzuciłam na gorąca patelnię z odrobiną oliwy.
Makaron wymieszałam z sosem sojowym, odrobiną octu ryżowego i oliwą z awokado. Na wierzch wrzuciłam warzywa. Posypałam sezamem i pokruszonymi algami i pokrojoną dymką. Położyłam omleciki.
reklama
Wczoraj:
pokroiłam pierś kurczaka. Posoliłam, popieprzyłam świeżym pieprzem. Wrzuciłam do mąki kukurydzianej, potem do jajka i do mąki ponownie. Obsmażyłam na złoty kolor. Następnie zrobiłam z miodu, imbiru, sosu sojowego, ketchupu, ząbka czosnku i octu ryżowego zaprawę.
Dodałam 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Wymieszałam i zalałam kurczaka. Następnie wrzuciłam na 175 C do piekarnika na 20 minut. Korzystałam z tego przepisu, który następnym razem zrobię dokładnie, ale teraz nie miałam czasu. I mój filet ważył też sporo mniej, bo 20 dkg. Sam mój czas wykonania koło 10 min. Reszta - piekarnik;)
Winogronka rodzynkowe w ramach deseru i do szkołyyyy.