Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami - ekspresowo i wyraziście
W związku z nieoczekiwanymi zawirowaniami życiowymi musiałam zmienić plany i wymyślić coś, co da się zrobić szybko. A najlepiej bardzo szybko. Stąd dzisiaj makaron ryżowy z kurczakiem, zielonym groszkiem, papryką, posypany sezonem i dymką z dodatkiem niewielkiej ilości sosu chilli.
1. Makaron ryżowy to bardzo "współpracujący" produkt, kiedy się nie ma czasu, bo jest gotowy w czasie 2-4 minut. Przelany chłodną woda grzecznie czekał na resztę składników.
2. A na patelni królowały kawałki piersi kurczaka, które szybko przesmażyłam.
3. W rondelku gotował się zielony groszek od razu zalany wrzątkiem, żeby nie tracić czasu.
4. Na drugiej patelni rumienił się sezam.
reklama
5. Ja tymczasem drobno kroiłam paprykę i dymkę.
Do lunchboxa powędrowały w tej oto kolejności: makaron (lekko podlany oliwką żeby się nie skleił na amen), kurczak, papryka i groszek. Całość została posypana dymką i sezamem. Dodałam niewielką ilość sosu chilli, ale myślę, ze spokojnie pasowałby sos sojowy, a nawet sama oliwa z solą i voila:)
Na deser racuchy owsiane z bananem oraz nektarynka. Przyznaję bez bicia, że racuchy przygotowałam z gotowej mieszanki, do której musiałam wlać jedynie kefir i wszystko zamieszać. Banany pokroiłam, dodałam i masę usmażyłam.