Lunchbox Kurczaka Julka czyli ciasto marchewkowe i pasta rybna
Kurczak Julek kocha naukę i książki. Każdy omnibus tak jak Julek, potrzebuje składników odżywczych, wspierających koncentrację i szybkie uczenie się. Pasta rybna bogata w kwasy omega 3, ciasto marchewkowe pełne beta karotenu i banan będący skarbnicą magnezu, pomogą wiedzy jeszcze szybciej i skuteczniej zagościć w główce każdego ucznia.
reklama
a) pełnoziarnista kanapka z rukolą, pastą rybną i szczypiorkiem
b) kiszony ogórek
c) banan
d) ciasto marchewkowe z orzechami
e) pomidorki koktajlowe
f) czerwona papryka
PASTA RYBNA
- 1 wędzona makrela,
- szczypior wraz z dymką,
- 4 łyżki passaty pomidorowej/ketchupu,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- sól, pieprz.
Makrelę dokładnie obierz z ości, rozdrobnij. Szczypior posiekaj z cebulką i dodaj do ryby. Dodaj majonez i jogurt.Passatę/ketchup dodawaj powoli, by zachować konsystencję gęstej pasty. Dopraw, wymieszaj. Posmaruj pieczywo masłem, pastą rybną, dodaj rukolę.
TIP: Kiszonego ogórka możesz dodać do pasty pokrojonego w drobną kosteczkę lub do kanapki pokrojonego w plasterki lub jako dodatek do kanapki - pokrojonego w słupki. Zrób tak, jak lubisz najbardziej.
Ciasto marchewkowe z orzechami
- 1,5 szkl mąki (orkiszowa + gryczana),
- 3 jajka,
- 2 duże marchewki starte na małych oczkach,
- ½ szkl cukru trzcinowego,
- ½ szkl oleju,
- 1 czubata łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 garście potłuczonych orzechów włoskich.
Ilość na blaszkę 29x29.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej, zmiksuj delikatnie.
Obie mąki, proszek, cynamon wymieszaj, wrzuć startą marchewkę i dokładnie wymieszaj. Suche składniki dodaj do mokrych i dobrze wymieszaj, by wszystkie składniki się połączyły. Orzechy rozdrobnij tłuczkiem.Ciasto przelej na blachę, posyp orzechami. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz 30 minut. Pokrój w kwadraty/prostokąty.
TIP: Możesz użyć również orzechów laskowych lub migdałów. Rozdrabnianie orzechów (wsypanych do woreczka) tłuczkiem do mięsa to czystsza kuchnia i mniej skaleczeń nożem.