Kulki rybne z sosem limonkowym i sałatą
Dzisiaj do lunchboxów poturlają się kulki rybne w towarzystwie sosu limonkowego. Smaczne na gorąco i na zimno również.
Aby przygotować danie, potrzebujesz:
- 60 dkg ryby - akurat miałam dorsza, ale idealny byłby pewnie łosoś
- 1 jajo
- 1 sucha bułka
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1 pęczek pietruszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, chilli
- trochę mleka
- bułka tarta
- olej
Sposób przygotowania:
Rybę, bułkę, jajo, cebulę, pietruszkę, czosnek zmiksowałam.
reklama
Dodałam ugotowane i wystudzone ziemniaki..
Dodaj mleko, dodaj jeśli masa jest zbyt gęsta, a bułkę tartą - jeśli zbyt rzadka.
Dodaj przyprawy,
Uformuj kuleczki. Obtocz je w bułce tartej. Usmaż na patelni. Ja wrzucałam do wrzącego oleju i po zarumienieniu przekładałam na suchą patelnię pod przykrycie. Z tej ilości wyszło mi koło 40 kuleczek.
Sos
Do tego sos: połączyłam trochę oliwy z majonezem. Dodałam sok z jednej limonki + ząbek czosnku - można czosnek odpuścić.
Sałata najprostsza - sałata lodowa z zieloną cebulką polana oliwką i sokiem z cytryny.
A truskawka? No taki eksperyment, czy dzieci przeżyją:)