Bulgur z kurczakiem i granatem, czyli pochwała prostoty
Przepis prosty, szybki do wykonania, a efekt - zniewalający.
Składniki:
1 szklanka bulguru (może być ryż lub kuskus),
1 mała pierś z kurczaka
garść rodzynek
pestki z połowy małego owocu granatu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka harissy lub ostrej papryki
1 łyżeczka kurkumy
1,5 łyżeczki tartej skórki z cytryny
sól według potrzeb
Kurczaka i bulgur ugotowałam wieczorem. Pestki również wydobyłam wieczorem i czekały w miseczce.Resztę zrobiłam rano. Zajęło mi to 10 minut.
reklama
Na patelnię nalałam troszkę oliwy, dodałam cynamon, harissę i kurkumę. Na to wrzuciłam pokrojonego kurczaka i wymieszałam. Dodałam bulgur i trochę wody oraz rodzynki. Połączyłam wszystkie składniki.
Dodałam jeszcze trochę cynamonu i harrisy, wrzuciłam pestki granatu oraz skórkę. Całość zapakowałam do lunchboxa. Mniam. Miłego dnia.