Bułeczki dyniowe
Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019
Na bułeczki dyniowe potrzebujesz:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- 60 g masła, schłodzonego, posiekanego
- 1/2 szklanki maślanki
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2/3 szklanki puree gotowane dynia piżmowej (ja pokroiłam w kostkę 1 kg., dolałam troszkę wody i gotowałam 20 min. a potem zmiksowałam i miałam puree do bułeczek i do sosu, o którym później)
- Dodatkowo maślanka, do posmarowania
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 220 ° C / 200 ° C, jeśli masz termoobieg. Wyłóż blachę papierem do pieczenia lub posmaruj oliwą.
reklama
- Połącz mąkę, gałkę muszkatołową, cukier i sóli. Dodaj masło. wyrabiaj rękoma.
- Dodaj maślankę i dynię. I tu w przepisie było tak: Za pomocą płaskiego ostrza noża, mieszać aż zrobisz lepkie ciasto i wtedy ugniataj. Ja od razu zrobiłam to w rękach, w dodatku okazało się, ze potrzebuję więcej mąki. I pewnie dlatego moje bułeczki wyszły dosyć twarde- chociaż pyszne. Więc ja już w tym momencie lepiłam kulki. Tymczasem w przepisie:
- Podsyp mąką wałek do ciasta, delikatnie rozwałkuj ciasto, aż 2cm grubości. I wytnij 12 bułeczek.
- Umieść bułeczki na blasze. Posmaruj maślanką. Piecz 12 do 15 minut lub do momentu, gdy jest złota. U nas to zabrało 20 min.
reklama
Bułeczki były pyszne z dodatkiem kiełbasy i żółtego sera, ale najwspanialsze z powidłami z gorzkiej pomarańczy i z gorzkiej mandarynki. Dodatkowo do części zapakowałam śliwki z cynamonem. Mniam