reklama
reklama
Rolada z mięsem mielonym po meksykańsku
Mięso mielone, przyrządzone na styl meksykański, zawinięte w łatwe do przygotowania ciasto to... Ach!
Jest świetnym samodzielnym daniem obiadowym bądź propozycją na pożywną kolację. Nie jest czasochłonne, nie wymaga specjalnych przygotowań, a smakuje naprawdę wybornie. No i jak świetnie wygląda!
Składniki:
- 25 dag mąki
- jajko
- 10 dag masła
- ½ szklanki ciepłej wody
- jajko do posmarowania
Nadzienie:
- 25 dag mięsa mielonego
- puszka fasoli czerwonej (nie cała)
- puszka kukurydzy (nie cała)
- sos pomidorowy
- czerwona papryka
- czosnek
- chili w proszku, sól, pieprz plus ulubione przyprawy (oregano, bazylia, cząber, tymianek)
- olej/oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Nadzienie:
Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, wrzuć cebulę, po chwili czosnek i mięso. Podsmaż. Dodaj pokrojoną paprykę, kukurydzę i fasolę (tyle, ile lubicie). Po minucie zalej sosem pomidorowym (mogą być rozdrobnione pomidory z puszki) – tak, by całość nie była zbyt rzadka. Dopraw do smaku, pogotuj chwilkę, odparuj wodę (masa musi być dość gęsta). Odstaw do wystygnięcia.
Ciasto: Z podanych składników zagnieć ciasto, rozwałkuj je w prostokąt. Posmaruj roztopionym masłem. Na jednej połowie (krótszy bok) rozłóż nadzienie. Złóż ciasto w prostokąt, podwiń brzegi pod spód.
Wierzch posmaruj jajkiem. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, zapiekaj 30-40 minut. Podawaj z surówką, sałatką. Smacznego
Sprawdź inne nasze przepisy: