reklama
reklama
Brokuły zapiekane w sosie serowym
Brokuły na stole grają zazwyczaj drugoplanowe role - najczęściej są zdrowym dodatkiem do mięsnych dań głównych.
Tymczasem okazuje się, że te zielone warzywa, zwłaszcza w towarzystwie aromatycznego sera, w roli głównej sprawdzają się... całkiem smacznie.
Składniki:
- ½ kg mrożonych brokułów
- 8 łyżek masła
- szklanka bułki tartej
- 2 jajka
- 1 i ¼ szklanki mleka
- 2 łyżki mąki
- 10 dag sera żółtego
- sól i popierz
- olej lub masło – do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Sposób przygotowania:
Na patelni lub w rondlu rozpuść cztery łyżki masła i wymieszaj je z bułką tartą i odrobiną soli i pieprzu.
Ćwierć szklanki mleka wymieszaj dokładnie z jajkiem i zanurz w nim różyczki brokułów. Następnie obtocz je w bułce z masłem.
Warzywa ułóż w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż bułka się przyrumieni.
W tym czasie przygotuj beszamel: rozpuść na patelni pozostałość masła i wymieszaj z mąką, solą i pieprzem, a następnie wlej szklankę mleka, ciągle mieszając. Gotuj do czasu, aż sos zgęstnieje.
Wsyp do niego ser i mieszaj. Polane sosem brokuły podaj z pieczonymi ziemniakami, makaronem lub pieczywem. Smacznego!
Sprawdź inne nasze przepisy: