reklama
reklama
Faszerowana cukinia
Cukinia jest niezwykle wdzięcznym warzywem - stanowi smaczne, doskonałe tło dla różnych kulinarnych wariacji - tak z mięsem, jak i bez.
Faszerowana jest fantastyczną alternatywą dla zapiekanek i świetnym pomysłem na lekką kolację.
Potrzebne składniki:
- cukinia
- oliwa z oliwek
- 1/2 cebuli
- marchew
- mięso mielone (ok. 300 g)
- pomidory z puszki/sos pomidorowy
- sól, pieprz, czosnek, papryka, kurkuma
- ugotowany ryż
- żółty ser - starty lub w plastrach
Sposób przygotowania:
Cebulę obierz i drobno posiekaj, marchew zetrzyj na tarce. Cukinię przekrój wzdłuż na pół i wydrąż część miąższu.
Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj mięso. Posól, przesmaż.
Dodaj marchew i miąższ cukinii, dolej nieco wody, przypraw do smaku i podduś - aż wszystko zmięknie. Dodaj pomidory - poduś jeszcze chwilę. Dopraw, jeśli to konieczne.
Wymieszaj farsz z ugotowanym ryżem.
Połówki cukinii napełnij farszem, przykryj serem i zapiecz w naczyniu żaroodpornym wcześniej wysmarowanym oliwą, w temperaturze 175 stopni przez 15 minut. Smacznego!
Sprawdź inne nasze przepisy: