reklama
reklama
Razowe naleśniki z budyniem jeżynowym i... słodkim motylem
Mąka razowa to spaniały składnik potraw nie tylko dla osób dbających o zdrowie. Idealne sprawdza się także w daniach dla najmłodszych. Naleśniki, placuszki czy słodkie wypieki z jej dodatkiem mogą być nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne.
Dziś proponuję naleśniki z budyniem jeżynowym i... słodkim motylem, z użyciem mąki razowej właśnie. Idealne na śniadanie, obiad, kolację czy podwieczorek. Pożywne, smaczne i... śliczne.
Składniki:
3 łyżki mąki razowej
3 łyżki mąki pszennej
2 jajka
250 ml zimnego mleka
100 ml wody gazowanej
szczypta soli
1 budyń waniliowy
250 ml mleka
3 łyżki cukru
1 szklanka jeżyn
fioletowy lukier
Zagotować jeżyny z cukrem, dodać mleko wymieszane z budyniem i energicznie mieszać, aż zgęstnieje. Gotowy budyń odstawić do wystudzenia.
Mąkę, jajka, mleko, wodę gazowaną i szczyptę soli połączyć w jednolite ciasto. Na rozgrzanej patelni usmażyć kilka tradycyjnych naleśników, a z pozostałej części ciasta usmażyć motyle. Na okrągłego naleśnika nałożyć jeżynowy budyń, przykryć motylem udekorowanym lukrem i jeżynkami.
Smacznego!
Kinga www.dziecijedza.com