reklama
reklama
Łosoś ze szpinakiem i fetą zapiekany w cieście francuskim
Łosoś, szpinak i feta to połączenie absolutnie genialne. To prawdziwa bomba!
To danie jest niezwykle pyszne, zdrowe i… piękne. To prosta, super szybka propozycja na lekką i wykwintną kolację.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- ok. 30 dag świeżego łososia (pozbawionego skóry)
- mrożony szpinak (paczka ok. 400 g)
- ser feta
- czosnek
- sok z cytryny
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- jajko do posmarowania
Sposób przygotowania: Rozmrożony szpinak podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, dopraw lekko solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki). Trzymaj na ogniu do odparowania wody. Odstaw do ostygnięcia.
Rozłóż ciasto francuskie. Na jednej połowie (którszy bok) rozłóż warstwowo: szpinak, plasterki sera feta, łososia – skrop go cytryną i z góry lekko oprósz solą. Złóż ciasto, podwiń brzegi pod spód. Posmaruj wierzch jajkiem.
Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego!
Sprawdź inne nasze przepisy: