reklama
reklama
Sałatka warzywna z łososiem i jajkami
Danie zainspirowane jest sałatka nicejską w wersji zimowej autorstwa Gordona Ramsaya. Przepis nieco zmodyfikowałam - uprościłam.
Taką sałatkę – na co dzień i od święta - zje i dorosły, i dziecko. Jest obłędna! Sycąca, smaczna i… piękna.
Składniki:
· Kawałek świeżego łososia (ok. 40 dag)
· 6 jajek
· Kilka ziemniaków
· Pół opakowania fasolki szparagowej
· Sałata lodowa bądź mix sałat
· Pomidorki koktajlowe
· Czarne oliwki
· Sól i pieprz
· Bazylia
· cytryna
Na sos:
· Jogurt naturalny (jeden mały)
· Majonez (2 łyżki)
· Czosnek (sprasowany ząbek)
· Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Łososia oczyść, ugotuj w bulionie warzywnym (i w nim studź kilka minut) bądź usmaż na patelni grillowej.
Sos. Wymieszaj wszystkie składniki. Odstaw.
Ziemniaki i fasolkę ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości.
Pomidorki przekrój na ćwiartki – skrop je cytryną, zalej oliwią, posyp bazylią (lub połóż świeże listki). Odstaw.
Jajka. Możesz je przygotować na 2 sposoby. Klasycznie ugotować na twardo lub tak, jak robi to Gordon Ramsay, czyli: weź 6 filiżanek lub kokilek, wysmaruj je masłem. Na dno połóż liść bazylii (autor proponuje ułożenie dodatkowo kawałków anchois), wbij – delikatnie – jajko. Posyp solą i pieprzem. Wstaw kokilki do blaszki z gorąca wodą (lub płaskiego garnka), a ją – do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 8 minut.
Ziemniaki przesmaż do zrumienienia na oliwie z oliwek, dorzuć fasolkę. Przesmaż jeszcze chwilę.
Na talerzu ułóż porwane na kawałki liście sałaty, plastry ziemniaków, fasolkę i ćwiartki pomidora. Następnie jajka (jeśli są gotowane, podziel je na ćwiartki) i podzielonego na mniejsze kawałki łososia. Dorzuć kilka oliwek. Skrop przygotowanym sosem.