Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019
reklama
reklama
Warzywa w sosie carbonara
Sos carbonara - niezwykle aromatyczny i pyszny, kojarzy nam się z makaronem, w tym bowiem zestawieniu występuje najczęściej.
Poniżej propozycja nieco inna, lżejsza - jednak nie mniej smakowita.
Składniki:
- dowolne warzywa: marchew, brokuły, kalafior (mogą być mrożone)
- cebula
- mały kubek śmietany homogenizowanej
- 10 dag chudego boczku
- 2 żółtka
- bazylia, oregano, pietruszka, sól, pieprz, tymianek
- 10 dag parmezanu (lub innego ostrego sera)
Sposób przygotowania:
Warzywa (krążki marchwi i koszyczki brokułów i kalafiorów) niedługo gotuj w osolonej wodzie – tak, by były lekko twarde.
Pokrojony boczek przesmaż na patelni.
Na drugiej patelni przesmaż cebulę, następnie dodaj śmietanę rozbełtaną z żółtkami i parmezanem. Wsyp przyprawy, boczek (odsącz z tłuszczu). Polej gorące warzywa. Danie możesz posypać wiórkami prażonej cebuli lub świeżą pietruszką. Smacznego!
Sprawdź inne nasze przepisy: