reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Tylko Przepisy Kulinarne !!!

Ell nie wiem czy juz taka sie tu nie pojawila lub moze znasz-bardzo proste i kurde pycha-zaskoczona bylam jak sprobowalam....;-):-D

Piers z kurczaka pokroic w kostke,przyprawic przyprawa gyros i usmazyc...
Gotowe upieczone piersi wsypac na dno miski,nastepnie pokroic ogorki korniszone w kostke ,wymieszac z kieczupem i wlozyc jako druga warstwe do miski....nastepna warstwa to kukurydza...posmarowac ja majonezem...na koniec warstwa kapusty pekinskiej :) Gotowe...nie mieszac... ilosc wg.uznania....:tak:

reklama
i kilka past :-)

Pasta meksykańska

- 25 dag gotowanego mięsa kurczaka
- łyżeczka ostrej papryki
- ząbek czosnku utarty z solą
- 2-3 łyżki majonezu
- posiekana zielona pietruszka.

Drobno pokrojone mięso zmiksować lub rozetrzeć z papryką,czosnkiem,
i majonezem, lekko schłodzić.Przed podaniem posypac pietruszką.

Pasta z wędzonej makreli

Składniki:

1 wędzona makrela
1 cebula
3-4 średnie ogórki konserwowe
5 jajek
majonez
sól
pieprz

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Cebule ogórki i ugotowane jajka pokroić w drobną kostkę. Z makreli usunąć ości i rozdrobnić. Wszystko połączyć, dodać majonez. Doprawić solą i pieprzem.

30 dag żółtego sera, 10 dag chudej wędliny, 2 jaja ugotowane na twardo, ogórek konserwowy, kilka rzodkiewek, pół strąka papryki konserwowej, łyżka posiekanych kiełków pszenicy, 2 ząbki czosnku, majonez, sól, pieprz
Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wędlinę drobno posiekać, jaja pokroić i rozetrzeć widelcem. Ogórek, rzodkiewki i paprykę drobniutko pokroić. Wszystkie składniki starannie wymieszać lub zmiksować, dodać przyprawy, roztarty czosnek i tyle majonezu, by pasta miała odpowiednią konsystencję. Kanapki ozdobić ogórkiem i rzodkiewką.

Sałatka czosnkowa

szynka najlepiej konserwowa lub gotowana pokrojona w paski
ser żółty też pokrojony w paski
jajka
marchew
ogórki kiszone
kukurydza
cebula
czosnek
majonez, przyprawy
wymieszać, smacznego!

sałatka z pieczarek

pieczarki ugotować z kostką rosołową lub wegetą i pokroić w kostkę
dodać
1 woreczek ryżu
5-6 ugotowanych jajek
puszkę kukurydzy
4 ogórki konserwowe
por, majonez przyprawy
wymieszać, smacznego !

Kurka ale Wam dobrze. Za mną też chodzą faworki mam taki super sprawdzony przepis i chyba zaraz siostrę namówię żeby stanęła i zrobiła:tak::-DAle szkoda mi ją wykorzystywać bo w ciąży jest no ale może sama smaka załapie:-D

reklama
Sylwia, ja mam przepis z "Kuchni polskiej"

FAWORKI

Z 200 g mąki, 3 żółtek, szczypty soli, 3-4 łyżek gęstej śmietany, 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżki spirytusu (albo wódki albo rumu) wyrobić gładkie ciasto. Wałkować cienko i wykrawać faworki.
Smazyć w głębokim tłuszczu. Ja użyłam 3 kostki smalcu.
Posypać cukrem pudrem.

No i to co widac na zdjęciu jest z podwójnej porcji powyższego przepisu.

Do góry