reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Tylko Przepisy Kulinarne !!!

Ell nie wiem czy juz taka sie tu nie pojawila lub moze znasz-bardzo proste i kurde pycha-zaskoczona bylam jak sprobowalam....;-):-D

Piers z kurczaka pokroic w kostke,przyprawic przyprawa gyros i usmazyc...
Gotowe upieczone piersi wsypac na dno miski,nastepnie pokroic ogorki korniszone w kostke ,wymieszac z kieczupem i wlozyc jako druga warstwe do miski....nastepna warstwa to kukurydza...posmarowac ja majonezem...na koniec warstwa kapusty pekinskiej :) Gotowe...nie mieszac... ilosc wg.uznania....:tak:

reklama
i kilka past :-)

Pasta meksykańska

- 25 dag gotowanego mięsa kurczaka
- łyżeczka ostrej papryki
- ząbek czosnku utarty z solą
- 2-3 łyżki majonezu
- posiekana zielona pietruszka.

Drobno pokrojone mięso zmiksować lub rozetrzeć z papryką,czosnkiem,
i majonezem, lekko schłodzić.Przed podaniem posypac pietruszką.

Pasta z wędzonej makreli

Składniki:

1 wędzona makrela
1 cebula
3-4 średnie ogórki konserwowe
5 jajek
majonez
sól
pieprz

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Cebule ogórki i ugotowane jajka pokroić w drobną kostkę. Z makreli usunąć ości i rozdrobnić. Wszystko połączyć, dodać majonez. Doprawić solą i pieprzem.

30 dag żółtego sera, 10 dag chudej wędliny, 2 jaja ugotowane na twardo, ogórek konserwowy, kilka rzodkiewek, pół strąka papryki konserwowej, łyżka posiekanych kiełków pszenicy, 2 ząbki czosnku, majonez, sól, pieprz
Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wędlinę drobno posiekać, jaja pokroić i rozetrzeć widelcem. Ogórek, rzodkiewki i paprykę drobniutko pokroić. Wszystkie składniki starannie wymieszać lub zmiksować, dodać przyprawy, roztarty czosnek i tyle majonezu, by pasta miała odpowiednią konsystencję. Kanapki ozdobić ogórkiem i rzodkiewką.

Sałatka czosnkowa

szynka najlepiej konserwowa lub gotowana pokrojona w paski
ser żółty też pokrojony w paski
jajka
marchew
ogórki kiszone
kukurydza
cebula
czosnek
majonez, przyprawy
wymieszać, smacznego!

sałatka z pieczarek

pieczarki ugotować z kostką rosołową lub wegetą i pokroić w kostkę
dodać
1 woreczek ryżu
5-6 ugotowanych jajek
puszkę kukurydzy
4 ogórki konserwowe
por, majonez przyprawy
wymieszać, smacznego !

Kurka ale Wam dobrze. Za mną też chodzą faworki mam taki super sprawdzony przepis i chyba zaraz siostrę namówię żeby stanęła i zrobiła:tak::-DAle szkoda mi ją wykorzystywać bo w ciąży jest no ale może sama smaka załapie:-D

reklama
Sylwia, ja mam przepis z "Kuchni polskiej"

FAWORKI

Z 200 g mąki, 3 żółtek, szczypty soli, 3-4 łyżek gęstej śmietany, 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżki spirytusu (albo wódki albo rumu) wyrobić gładkie ciasto. Wałkować cienko i wykrawać faworki.
Smazyć w głębokim tłuszczu. Ja użyłam 3 kostki smalcu.
Posypać cukrem pudrem.

No i to co widac na zdjęciu jest z podwójnej porcji powyższego przepisu.

Do góry