reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lublin od kuchni

Bułki z ostrym farszem

SKŁADNIKI
3 szklanki mąki (zwykłej lub pełnoziarnistej)
25g drożdży
1,5 łyżeczki cukru
3/4 szklanki letniej wody
2 jajka
łyżeczka oregano
2 łyżki masła
łyżeczka soli

NADZIENIE
25 dag kiełbasy
1 czerwona papryka
1 cebula
ząbek czosnku
łyżka posiekanej natki
olej
przyprawa do kebaba
ostra papryka


Do wody* dodaj cukier i drożdże oraz łyżeczkę mąki, wymieszaj, odstaw na 10 min. następnie pracujące drożdże wlej do mąki, dodaj sól, 1 jajko, oregano i stopione masło**. Wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 40 min. Ponownie zagnieć.
Na oleju podsmaż posiekaną cebulę, pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę i kiełbasę, dodaj roztarty czosnek, przypraw przyprawą do kebaba i ostrą papryką. Przestudź. Dodaj natkę pietruszki. Ciasto rozwałkuj i kubkiem wytnij parzystą liczbę krążków. Na połowie krążków ułóż po porcji farszu, przykryj resztą krążków i zlep brzegi formując okrągłe bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj drugim roztrzepanym jajkiem, posyp przyprawą do kebaba. Piecz ok. 25min w temp.190 st.

*ciasto będzie delikatniejsze jeżeli zamiast wody do drożdży dodasz mleka
**można użyć oleju
***można dodać do ciasta np. kminek, ziarna słonecznika a na koniec przed wstawieniem do pieca posypać sezamem (ja tak zrobiłam – pycha)

Nadzienia można robić różne, ja akurat miałam przesmażone mięso mielone i kapustę z grzybkami (jeszcze poświąteczną rozmroziłam) i tym nadziałam bułeczki, myślę, że można zrobić je ze szpinakiem z serem feta.
Jak macie pomysły czym nadziewać takie bułki to piszcie, ja niebawem znów będę je robiła właśnie.

A tak wyglądają:
bułeczki.jpg
 
Ostatnia edycja:
reklama
Sakiewki ze szpinakiem

Ciasto: 25 dag mąki, 25 dag masła, ok 100 ml wody, sól
Nadzienie: opakowanie szpinaku mrożonego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz (ja dodałam jeszcze ser żółty starty na tartce)


Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem na stolnicy, szybko zagnieść ciasto, pozostawić je w chłodnym miejscu na około godzinę. Ciasto potem dość cienko rozwałkować, podzielić na niewielki kwadraty (mi wyszło 18).

Szpinak podgrzać wraz z przeciśniętym czosnkiem przez około 10 minut. Dodać sól i pieprz.

Porcje szpinaku układać na kwadratach. Połączyć rogi kwadratu na środku, chowając tym samym farsz do środka. Piec około 25 minut w temp. 220 st C.


Naprawdę pyszne, przed chwilą robiłam na obiadek. Do tego do popicia barszczyk :-).
Zdjęcie wstawię jak znajdę kabelek od aparatu :tak:

100_1602.jpg
 
Ostatnia edycja:
Ciasto na pizze:

Składniki (na 4 pizze o średnicy ok. 30 cm):
1 kg przesianej przez sitko mąki
50 g drożdży
2 i 1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka soli

Wykonanie:


Krok 1. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy kilka łyżek mąki, żeby całość nabrała konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągu, do wyrośnięcia.*

Krok 2. Mąkę z solą przesiewamy przez sito, dodajemy wyrośnięte drożdże i zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy stopniowo oliwę z oliwek.** Ciasto powinno odrywać się od ręki.

Krok 3. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1-2 godziny).

Krok 4. Ciasto na pizzę cienko rozwałkowujemy na blaszce posmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek (jeśli pieczemy pizzę na kamieniu, wałkujemy ciasto na dobrze omączonej drewnianej łopatce do nakładania).

Krok 5. Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem do pizzy i posypujemy dodatkami. Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 250 st. C, najlepiej z włączonym termoobiegiem albo specjalnym programem do pieczenia chleba/pizzy (pizza pieczona na kamieniu będzie gotowa wcześniej, po 7-10 minutach).

Jeśli pieczemy na blaszce po upieczeniu na chwilke pizze położyć na ruszcie-aby spód odparował.:tak:

SMACZNEGO!!!;-)

Całość jest tu: Ciasto na pizzę - przepis | PozytywnaKuchnia.pl - przepisy z filmami
 
Placuszki z jabłkami na zsiadłym mleku
400 g mąki
2 jaja, cukier waniliowy
1,5 szklanki zsiadłego mleka
2 duże jabłka
olej do smażenia
cukier puder

Mąkę wsypać do miski , wlać jajka, wlać mleko
dodać cukier waniliowy.
Wymieszać wszystko na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany.
Jeśli trzeba dosypać mąki lub dolać mleka.
Jabłka obrać pokroić w plastry lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach,Wymieszać z ciastem.
Olej rozgrzać na patelni
Łyżką kłaść na patelnię niewielkie placki, smażyć z każdej strony, posypać cukrem pudrem i wcinać bo są super :-):-):-)
 
NUTELLA Z WĘGIEREK

Składniki:
* 2,5 kg śliwek węgierek
* 1 kg cukru
* 2 op. cukru waniliowego
* 20 dag kakao

Wykonanie:
Śliwki myjemy,osuszamy,obrywamy ogonki i drylujemy. Surowe owoce przepuszczamy przez maszynke do miesa lub mielimy w mikserze. wkładamy do garnka,dodajemy cukier i mieszajac,smażymy 2 godziny na małym ogniu.
Pod koniec smażenia do powideł dodajemy kakao i cukier waniliowy. Mieszamy i smażymy jeszcze 15-20 minut. gorące powidła wkładamy do słoików,zakeęcamy i stawiamy do góry dnem.Słoików z nutellą nie pasteryzujemy.
Smacznego!
 
Karkówka na szybko
Składniki:
1,2kg karkówki,
1,5kg pieczarek,
3 cebule,
2 selery (w plastrach na dno naczynia)
Zalewa:2,5 łyżki maggi,po 5 łyżek cukru i octu 10%, 4 łyżki koncentratu
pomidorowego, 7-8 łyżek wody
Mięso pokroić w plastry ok.1cm, posypać przyprawą do mięsa Knorr i selery też.
Odstawić na 3-4 godz. do lodówki( ja odstawiłam na noc), potem panierować w mące i obsmażyć z obu stron.
Układać na selerach w żaroodpornym naczyniu (brytfannie do zapiekania), na to pieczarki świeże w talarkach i cebulę świeżą w krążkach. Polać zalewą i piec ok.1g 15min w temp.ok.180-200st.C.
Smacznego!
 
omlety z truskawkami :-)


1 1/2 szklanki mąki
4 jajka
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki cukru
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia
truskawki
bita śmietana ;-)

Oddzielamy białka od żółtek.

Żółtka mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia, mlekiem i cukrem. Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy na sztywno. Białka delikatnie dodajemy do mieszanki i delikatnie mieszamy łyżką. Smażymy na odrobinie oleju. Im grubsze omlety tym lepsze. z tego wyjdą 2 mega ;-) lub 4 średnie ;-) wszystko też zależy od wielkości patelni ;-)

usmażone omlety dekorujemy bitą śmietana posypujemy pokrojonymi truskawkami. Można je też polać musem z truskawek :-)

zdjęcia nie mam bo za szybko znikały ;-)
 
Placki z cukinii.

- cunikinia
- ser żółty
- jajko
- bułka tarta
- mąka
- czosnek ok 2 ząbków
- przyprawy

Cukinię tre na dużych oczkach, wykładam ją na sitko posypuje solą i czekam ok 15 minut aby woda puściła,odciskam wodę. Przekładam do miski, dodaje ok 4 łyżek startego sera, czosnek, mieszam. Dodaje opcjonalnie bułkę tartą, mąkę tak aby zaczęścić. Przyprawić do smaku, ja dodałam peprz i sól. Mi wyszło bardzo gęste, więc formowałam w rękach,ale to tylko dlatego do mocno odcisnełam wodę z cukinii. Smażę na dobrze rozgrzanym oleju, odsączam placuszki z resztek oleju na ręczniku kuchnnym.
Ja jadłam z sosem czosnkowym, a Maks z keczupem :-)

Smacznego :-)
 
reklama
Pizza cieniutka :)

500g mąki pszennej typ 450
1 saszetka (7g) suszonych drożdży
1,5 łyzeczki soli
1,5 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
250-300 ml ciepłej wody

Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy sól, cukier oliwę i tyle wody, ile będzie konieczne do zagniecenia gładkiego elastycznego ciasta. Wyrobione ciasto odstawiamy by podwoiło objętość, nie powinno to trwać dłużej niż 25 -35 min.
Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy, kładziemy co kto chce wg własnych upodobań :-p ja już drugi raz nie czekałam aż urośnie tylko zaraz wstawiłam do piekarnika, jeśli ktoś chce ciut grubsze ciasto to powinien po rozwałkowaniu jeszcze raz poczekać aż ciasto "ruszy" ;-)

Crostini z szynką parmeńską, brzoskwinią i serem pleśniowym

Bagietkę kroimy, skrapiamy oliwą i podpiekamy, aż zrobią się chrupiące i jasnozłote. Każdą grzankę smarujemy niewielką ilością sera, kładziemy na nim po kawałku obranej ze skórki świeżej brzoskwini i przykrywamy plasterkiem szynki parmeńskiej.
Podawać jak grzanki są jeszcze gorące...

Smacznego ;-)
 
Do góry