izka-mummy-to-be
szczęśliwa
Bułki z ostrym farszem
SKŁADNIKI
3 szklanki mąki (zwykłej lub pełnoziarnistej)
25g drożdży
1,5 łyżeczki cukru
3/4 szklanki letniej wody
2 jajka
łyżeczka oregano
2 łyżki masła
łyżeczka soli
NADZIENIE
25 dag kiełbasy
1 czerwona papryka
1 cebula
ząbek czosnku
łyżka posiekanej natki
olej
przyprawa do kebaba
ostra papryka
Do wody* dodaj cukier i drożdże oraz łyżeczkę mąki, wymieszaj, odstaw na 10 min. następnie pracujące drożdże wlej do mąki, dodaj sól, 1 jajko, oregano i stopione masło**. Wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 40 min. Ponownie zagnieć.
Na oleju podsmaż posiekaną cebulę, pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę i kiełbasę, dodaj roztarty czosnek, przypraw przyprawą do kebaba i ostrą papryką. Przestudź. Dodaj natkę pietruszki. Ciasto rozwałkuj i kubkiem wytnij parzystą liczbę krążków. Na połowie krążków ułóż po porcji farszu, przykryj resztą krążków i zlep brzegi formując okrągłe bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj drugim roztrzepanym jajkiem, posyp przyprawą do kebaba. Piecz ok. 25min w temp.190 st.
*ciasto będzie delikatniejsze jeżeli zamiast wody do drożdży dodasz mleka
**można użyć oleju
***można dodać do ciasta np. kminek, ziarna słonecznika a na koniec przed wstawieniem do pieca posypać sezamem (ja tak zrobiłam – pycha)
Nadzienia można robić różne, ja akurat miałam przesmażone mięso mielone i kapustę z grzybkami (jeszcze poświąteczną rozmroziłam) i tym nadziałam bułeczki, myślę, że można zrobić je ze szpinakiem z serem feta.
Jak macie pomysły czym nadziewać takie bułki to piszcie, ja niebawem znów będę je robiła właśnie.
A tak wyglądają:
SKŁADNIKI
3 szklanki mąki (zwykłej lub pełnoziarnistej)
25g drożdży
1,5 łyżeczki cukru
3/4 szklanki letniej wody
2 jajka
łyżeczka oregano
2 łyżki masła
łyżeczka soli
NADZIENIE
25 dag kiełbasy
1 czerwona papryka
1 cebula
ząbek czosnku
łyżka posiekanej natki
olej
przyprawa do kebaba
ostra papryka
Do wody* dodaj cukier i drożdże oraz łyżeczkę mąki, wymieszaj, odstaw na 10 min. następnie pracujące drożdże wlej do mąki, dodaj sól, 1 jajko, oregano i stopione masło**. Wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 40 min. Ponownie zagnieć.
Na oleju podsmaż posiekaną cebulę, pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę i kiełbasę, dodaj roztarty czosnek, przypraw przyprawą do kebaba i ostrą papryką. Przestudź. Dodaj natkę pietruszki. Ciasto rozwałkuj i kubkiem wytnij parzystą liczbę krążków. Na połowie krążków ułóż po porcji farszu, przykryj resztą krążków i zlep brzegi formując okrągłe bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj drugim roztrzepanym jajkiem, posyp przyprawą do kebaba. Piecz ok. 25min w temp.190 st.
*ciasto będzie delikatniejsze jeżeli zamiast wody do drożdży dodasz mleka
**można użyć oleju
***można dodać do ciasta np. kminek, ziarna słonecznika a na koniec przed wstawieniem do pieca posypać sezamem (ja tak zrobiłam – pycha)
Nadzienia można robić różne, ja akurat miałam przesmażone mięso mielone i kapustę z grzybkami (jeszcze poświąteczną rozmroziłam) i tym nadziałam bułeczki, myślę, że można zrobić je ze szpinakiem z serem feta.
Jak macie pomysły czym nadziewać takie bułki to piszcie, ja niebawem znów będę je robiła właśnie.
A tak wyglądają:
Ostatnia edycja: