reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lublin od kuchni

Bułki z ostrym farszem

SKŁADNIKI
3 szklanki mąki (zwykłej lub pełnoziarnistej)
25g drożdży
1,5 łyżeczki cukru
3/4 szklanki letniej wody
2 jajka
łyżeczka oregano
2 łyżki masła
łyżeczka soli

NADZIENIE
25 dag kiełbasy
1 czerwona papryka
1 cebula
ząbek czosnku
łyżka posiekanej natki
olej
przyprawa do kebaba
ostra papryka


Do wody* dodaj cukier i drożdże oraz łyżeczkę mąki, wymieszaj, odstaw na 10 min. następnie pracujące drożdże wlej do mąki, dodaj sól, 1 jajko, oregano i stopione masło**. Wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 40 min. Ponownie zagnieć.
Na oleju podsmaż posiekaną cebulę, pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę i kiełbasę, dodaj roztarty czosnek, przypraw przyprawą do kebaba i ostrą papryką. Przestudź. Dodaj natkę pietruszki. Ciasto rozwałkuj i kubkiem wytnij parzystą liczbę krążków. Na połowie krążków ułóż po porcji farszu, przykryj resztą krążków i zlep brzegi formując okrągłe bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj drugim roztrzepanym jajkiem, posyp przyprawą do kebaba. Piecz ok. 25min w temp.190 st.

*ciasto będzie delikatniejsze jeżeli zamiast wody do drożdży dodasz mleka
**można użyć oleju
***można dodać do ciasta np. kminek, ziarna słonecznika a na koniec przed wstawieniem do pieca posypać sezamem (ja tak zrobiłam – pycha)

Nadzienia można robić różne, ja akurat miałam przesmażone mięso mielone i kapustę z grzybkami (jeszcze poświąteczną rozmroziłam) i tym nadziałam bułeczki, myślę, że można zrobić je ze szpinakiem z serem feta.
Jak macie pomysły czym nadziewać takie bułki to piszcie, ja niebawem znów będę je robiła właśnie.

A tak wyglądają:
bułeczki.jpg
 
Ostatnia edycja:
reklama
Sakiewki ze szpinakiem

Ciasto: 25 dag mąki, 25 dag masła, ok 100 ml wody, sól
Nadzienie: opakowanie szpinaku mrożonego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz (ja dodałam jeszcze ser żółty starty na tartce)


Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem na stolnicy, szybko zagnieść ciasto, pozostawić je w chłodnym miejscu na około godzinę. Ciasto potem dość cienko rozwałkować, podzielić na niewielki kwadraty (mi wyszło 18).

Szpinak podgrzać wraz z przeciśniętym czosnkiem przez około 10 minut. Dodać sól i pieprz.

Porcje szpinaku układać na kwadratach. Połączyć rogi kwadratu na środku, chowając tym samym farsz do środka. Piec około 25 minut w temp. 220 st C.


Naprawdę pyszne, przed chwilą robiłam na obiadek. Do tego do popicia barszczyk :-).
Zdjęcie wstawię jak znajdę kabelek od aparatu :tak:

100_1602.jpg
 
Ostatnia edycja:
Ciasto na pizze:

Składniki (na 4 pizze o średnicy ok. 30 cm):
1 kg przesianej przez sitko mąki
50 g drożdży
2 i 1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka soli

Wykonanie:


Krok 1. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy kilka łyżek mąki, żeby całość nabrała konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągu, do wyrośnięcia.*

Krok 2. Mąkę z solą przesiewamy przez sito, dodajemy wyrośnięte drożdże i zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy stopniowo oliwę z oliwek.** Ciasto powinno odrywać się od ręki.

Krok 3. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1-2 godziny).

Krok 4. Ciasto na pizzę cienko rozwałkowujemy na blaszce posmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek (jeśli pieczemy pizzę na kamieniu, wałkujemy ciasto na dobrze omączonej drewnianej łopatce do nakładania).

Krok 5. Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem do pizzy i posypujemy dodatkami. Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 250 st. C, najlepiej z włączonym termoobiegiem albo specjalnym programem do pieczenia chleba/pizzy (pizza pieczona na kamieniu będzie gotowa wcześniej, po 7-10 minutach).

Jeśli pieczemy na blaszce po upieczeniu na chwilke pizze położyć na ruszcie-aby spód odparował.:tak:

SMACZNEGO!!!;-)

Całość jest tu: Ciasto na pizzę - przepis | PozytywnaKuchnia.pl - przepisy z filmami
 
Placuszki z jabłkami na zsiadłym mleku
400 g mąki
2 jaja, cukier waniliowy
1,5 szklanki zsiadłego mleka
2 duże jabłka
olej do smażenia
cukier puder

Mąkę wsypać do miski , wlać jajka, wlać mleko
dodać cukier waniliowy.
Wymieszać wszystko na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany.
Jeśli trzeba dosypać mąki lub dolać mleka.
Jabłka obrać pokroić w plastry lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach,Wymieszać z ciastem.
Olej rozgrzać na patelni
Łyżką kłaść na patelnię niewielkie placki, smażyć z każdej strony, posypać cukrem pudrem i wcinać bo są super :-):-):-)
 
NUTELLA Z WĘGIEREK

Składniki:
* 2,5 kg śliwek węgierek
* 1 kg cukru
* 2 op. cukru waniliowego
* 20 dag kakao

Wykonanie:
Śliwki myjemy,osuszamy,obrywamy ogonki i drylujemy. Surowe owoce przepuszczamy przez maszynke do miesa lub mielimy w mikserze. wkładamy do garnka,dodajemy cukier i mieszajac,smażymy 2 godziny na małym ogniu.
Pod koniec smażenia do powideł dodajemy kakao i cukier waniliowy. Mieszamy i smażymy jeszcze 15-20 minut. gorące powidła wkładamy do słoików,zakeęcamy i stawiamy do góry dnem.Słoików z nutellą nie pasteryzujemy.
Smacznego!
 
Karkówka na szybko
Składniki:
1,2kg karkówki,
1,5kg pieczarek,
3 cebule,
2 selery (w plastrach na dno naczynia)
Zalewa:2,5 łyżki maggi,po 5 łyżek cukru i octu 10%, 4 łyżki koncentratu
pomidorowego, 7-8 łyżek wody
Mięso pokroić w plastry ok.1cm, posypać przyprawą do mięsa Knorr i selery też.
Odstawić na 3-4 godz. do lodówki( ja odstawiłam na noc), potem panierować w mące i obsmażyć z obu stron.
Układać na selerach w żaroodpornym naczyniu (brytfannie do zapiekania), na to pieczarki świeże w talarkach i cebulę świeżą w krążkach. Polać zalewą i piec ok.1g 15min w temp.ok.180-200st.C.
Smacznego!
 
omlety z truskawkami :-)


1 1/2 szklanki mąki
4 jajka
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki cukru
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia
truskawki
bita śmietana ;-)

Oddzielamy białka od żółtek.

Żółtka mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia, mlekiem i cukrem. Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy na sztywno. Białka delikatnie dodajemy do mieszanki i delikatnie mieszamy łyżką. Smażymy na odrobinie oleju. Im grubsze omlety tym lepsze. z tego wyjdą 2 mega ;-) lub 4 średnie ;-) wszystko też zależy od wielkości patelni ;-)

usmażone omlety dekorujemy bitą śmietana posypujemy pokrojonymi truskawkami. Można je też polać musem z truskawek :-)

zdjęcia nie mam bo za szybko znikały ;-)
 
Placki z cukinii.

- cunikinia
- ser żółty
- jajko
- bułka tarta
- mąka
- czosnek ok 2 ząbków
- przyprawy

Cukinię tre na dużych oczkach, wykładam ją na sitko posypuje solą i czekam ok 15 minut aby woda puściła,odciskam wodę. Przekładam do miski, dodaje ok 4 łyżek startego sera, czosnek, mieszam. Dodaje opcjonalnie bułkę tartą, mąkę tak aby zaczęścić. Przyprawić do smaku, ja dodałam peprz i sól. Mi wyszło bardzo gęste, więc formowałam w rękach,ale to tylko dlatego do mocno odcisnełam wodę z cukinii. Smażę na dobrze rozgrzanym oleju, odsączam placuszki z resztek oleju na ręczniku kuchnnym.
Ja jadłam z sosem czosnkowym, a Maks z keczupem :-)

Smacznego :-)
 
reklama
Pizza cieniutka :)

500g mąki pszennej typ 450
1 saszetka (7g) suszonych drożdży
1,5 łyzeczki soli
1,5 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
250-300 ml ciepłej wody

Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy sól, cukier oliwę i tyle wody, ile będzie konieczne do zagniecenia gładkiego elastycznego ciasta. Wyrobione ciasto odstawiamy by podwoiło objętość, nie powinno to trwać dłużej niż 25 -35 min.
Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy, kładziemy co kto chce wg własnych upodobań :-p ja już drugi raz nie czekałam aż urośnie tylko zaraz wstawiłam do piekarnika, jeśli ktoś chce ciut grubsze ciasto to powinien po rozwałkowaniu jeszcze raz poczekać aż ciasto "ruszy" ;-)

Crostini z szynką parmeńską, brzoskwinią i serem pleśniowym

Bagietkę kroimy, skrapiamy oliwą i podpiekamy, aż zrobią się chrupiące i jasnozłote. Każdą grzankę smarujemy niewielką ilością sera, kładziemy na nim po kawałku obranej ze skórki świeżej brzoskwini i przykrywamy plasterkiem szynki parmeńskiej.
Podawać jak grzanki są jeszcze gorące...

Smacznego ;-)
 
Do góry