"DESER DLA DZIECI ZWANY SALCESONIKIEM "
2 male kubki smietany kremowki lub 1 duzy
1 szkl.cukru
1 cukier waniliowy
6 lyzeczek zelatyny
1 szkl.mleka
3 galaretki- zolta, zielona i czerwona
Galaretki przygotowac wczesniej wg przepisu na opakowaniu ( np. na noc ). Zelatyne rozpuscic w 5 lyzkach zimnej wody i odstawic do stezenia. Rozmieszac smietane z cukrem i cukrem waniliowym.
zagotowac mleko i rozpuscic w nim stezona zelatyne. Przestudzic, dodac do smietany z cukrami. Galaretki pokroic w drobna kostke, wrzucic do naczynia ( ja robie w szklanym, bo jest fajny efekt wizualny), zalac mleczna masa, przemieszac delikatnie. Schlodzic dobrze w lodowce, podawac pokrojone w kostke.
Jesli lubicie mozna na spod dac herbatniki.