reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Styczniówki gotują!!! przepisy!!

fazerka w PL wszystko robi się na zwykłym, tzn większość rzeczy - niestety .... ale myślę, że nie ma to większego znaczenia jakbyś dała z oliwek... ja zwykle słonecznikowy daję
 
reklama
dla myszki

udka w midzie i curry + risotto


udka sklad:
4 udka,
curry,
sol,
miod,
oliwa z oliwek

jak przyzadzic:
1. Zamarynowac dodajac troszke oliwy z oliwek
2. po ok 1h zarumienic
3. przełozyc do garnka, zalac wywarem z kostki rosolowej
4. gotowac do miekkosci


risotto sklad:
1 puszka zielonego groszku,
1 papryka czerwona,
3 cebule,
3 zabki czosnku,
curry,
2 szklanki ryzu (osobiscie daje ok 1-1,5szkl)
wywar z kostek rosolowych

jak przyzadzic:
1 papryke pokroic w drobna kostke
2 cebuke zsiekac
3 wszystkie warzywa podsmazyc na patelni po kurczaku
4 dodac czosnek wycisniety
5 zalac wywarem
6 wsypac ryz
7 dusic do miekkosci
8 przyprawic

risotto czesto mieszac!!!! zeby sie nie przykleilo do dna
kurczaka podlewac od czasu do czasu wywarem jak jest taka potrzeba
jak sie kurak ugotuję to wywar z niego mozna dawac do risotto wtedy bardziej geste i jednolite sie robi
danie nalezy do tzw jednogarnkowych :)
 
Pieczone jabłka (ilości są z przepisu - ja daję ile mam albo ile chcę:))

4 duże jabłka
2 stołowe łyżki wody
30 g masła
55 g rodzynek
30 g brązowego cukru
szczypta cynamonu


Piekarnik rozgrzać do 190°C. Usunąć środek jabłka (ja używam nożyka do drylowania ale można zwykłym nożem) tak żeby jabłko pozostało w całości. W misce wymieszać rodzynki z cukrem i cynamonem. Ustawić jabłka w naczyniu żaroodpornym. Następnie przygotowaną przed chwilą mieszankę wsypać do środka jabłka. Masło podzielić na części i rozłożyć na każdym jabłku.
Piecz jabłka przez około 40 minut, aż zrobią się miękkie. Smacznego!

Można przed włożeniem do piekarnika polać płynnym miodem wymiesznym z wodą albo miodem pitnym albo rumem, ale to raczej jak już się nie karmi piersią...:)
 
Sałatka z tortellini

Składniki:
paczka makaronu tortellini z szynką 250gr (bądź inny smak : grzybki, ser)
puszka ananasów
puszka kukurydzy
słoik selera konserwowego (pokrojony w paski)
garść koperku
majonez
pieprz

Przygotowanie:

Tortellini gotujemy, odcedzamy i studzimy. Ananasa kroimy w kostkę, wrzucić do miski, dodajemy kukurydzę, seler i tortellini oraz posiekany koperek. Doprawiamy pieprzem, jako "łącznik" składników dodajemy majonez (według uznania) - wszystko mieszamy! SMACZNEGO :)

Zamiast majonezu można wykorzystać jogurt naturalny ;-)
 
Karkówka w sosie słodko - kwaśno - meksykańskim
1 kg karkówki pokroić jak na kotlety i posolić. Włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem "Łowicz" słodko - kwaśnym i meksykańskim (ja kupuję te mniejsze słoiczki) i dodać garść śliwek suszonych. Piec pod przykryciem 1,5 h. Pyszne. Podawać z czym się chce. Można później odgrzewać, bo jest sporo sosu, więc nie traci smaku. Smacznego !!!!
 
Dziewczynki a ja gorąco polecam samemu piec wędlinki. Od dobrych 3 miesięcy nie kupujemy gotowych wędlin i wierzcie mi że nie tkne ich przez najbliższych kilka miesięcy. Kupujemy kawałek łopatki wieprzowej taki 1,5 kg. Nacieramy go na min. 12h przyprawami:sól kamienna, czosnek, pieprz i majeranek i tak wkładamy do rękawa foliowego. Po 12h wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na jakąś 1h 20 minut. Mówię wam nie ma nic lepszego soczyste pyszne mięsko w kanapeczki i wcale nie wychodzi drożej niż sztuczne wędliny ze sklepu.
 
To jak się przyłączam do Karolci,
ja już od dłuższego czasu tak robię ze schabem, karkówką i szynką, tylko różnie przyprawiam.
Polecam też klopsa z mięsa mielonego z jajkiem w środku. Przynajmniej wiesz, że masz mięso i swoje przyprawy, a nie 30-40% wody.
 
też zdecydowanie polecam własne wyroby ;-) U mnie teściu szynki robi sam ;D Pyyyyyycha! takie cieplutkie jeszcze i pachnące! :)
 
reklama
Do góry