reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki gotują!!! przepisy!!

fazerka w PL wszystko robi się na zwykłym, tzn większość rzeczy - niestety .... ale myślę, że nie ma to większego znaczenia jakbyś dała z oliwek... ja zwykle słonecznikowy daję
 
reklama
dla myszki

udka w midzie i curry + risotto


udka sklad:
4 udka,
curry,
sol,
miod,
oliwa z oliwek

jak przyzadzic:
1. Zamarynowac dodajac troszke oliwy z oliwek
2. po ok 1h zarumienic
3. przełozyc do garnka, zalac wywarem z kostki rosolowej
4. gotowac do miekkosci


risotto sklad:
1 puszka zielonego groszku,
1 papryka czerwona,
3 cebule,
3 zabki czosnku,
curry,
2 szklanki ryzu (osobiscie daje ok 1-1,5szkl)
wywar z kostek rosolowych

jak przyzadzic:
1 papryke pokroic w drobna kostke
2 cebuke zsiekac
3 wszystkie warzywa podsmazyc na patelni po kurczaku
4 dodac czosnek wycisniety
5 zalac wywarem
6 wsypac ryz
7 dusic do miekkosci
8 przyprawic

risotto czesto mieszac!!!! zeby sie nie przykleilo do dna
kurczaka podlewac od czasu do czasu wywarem jak jest taka potrzeba
jak sie kurak ugotuję to wywar z niego mozna dawac do risotto wtedy bardziej geste i jednolite sie robi
danie nalezy do tzw jednogarnkowych :)
 
Pieczone jabłka (ilości są z przepisu - ja daję ile mam albo ile chcę:))

4 duże jabłka
2 stołowe łyżki wody
30 g masła
55 g rodzynek
30 g brązowego cukru
szczypta cynamonu


Piekarnik rozgrzać do 190°C. Usunąć środek jabłka (ja używam nożyka do drylowania ale można zwykłym nożem) tak żeby jabłko pozostało w całości. W misce wymieszać rodzynki z cukrem i cynamonem. Ustawić jabłka w naczyniu żaroodpornym. Następnie przygotowaną przed chwilą mieszankę wsypać do środka jabłka. Masło podzielić na części i rozłożyć na każdym jabłku.
Piecz jabłka przez około 40 minut, aż zrobią się miękkie. Smacznego!

Można przed włożeniem do piekarnika polać płynnym miodem wymiesznym z wodą albo miodem pitnym albo rumem, ale to raczej jak już się nie karmi piersią...:)
 
Sałatka z tortellini

Składniki:
paczka makaronu tortellini z szynką 250gr (bądź inny smak : grzybki, ser)
puszka ananasów
puszka kukurydzy
słoik selera konserwowego (pokrojony w paski)
garść koperku
majonez
pieprz

Przygotowanie:

Tortellini gotujemy, odcedzamy i studzimy. Ananasa kroimy w kostkę, wrzucić do miski, dodajemy kukurydzę, seler i tortellini oraz posiekany koperek. Doprawiamy pieprzem, jako "łącznik" składników dodajemy majonez (według uznania) - wszystko mieszamy! SMACZNEGO :)

Zamiast majonezu można wykorzystać jogurt naturalny ;-)
 
Karkówka w sosie słodko - kwaśno - meksykańskim
1 kg karkówki pokroić jak na kotlety i posolić. Włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem "Łowicz" słodko - kwaśnym i meksykańskim (ja kupuję te mniejsze słoiczki) i dodać garść śliwek suszonych. Piec pod przykryciem 1,5 h. Pyszne. Podawać z czym się chce. Można później odgrzewać, bo jest sporo sosu, więc nie traci smaku. Smacznego !!!!
 
Dziewczynki a ja gorąco polecam samemu piec wędlinki. Od dobrych 3 miesięcy nie kupujemy gotowych wędlin i wierzcie mi że nie tkne ich przez najbliższych kilka miesięcy. Kupujemy kawałek łopatki wieprzowej taki 1,5 kg. Nacieramy go na min. 12h przyprawami:sól kamienna, czosnek, pieprz i majeranek i tak wkładamy do rękawa foliowego. Po 12h wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na jakąś 1h 20 minut. Mówię wam nie ma nic lepszego soczyste pyszne mięsko w kanapeczki i wcale nie wychodzi drożej niż sztuczne wędliny ze sklepu.
 
To jak się przyłączam do Karolci,
ja już od dłuższego czasu tak robię ze schabem, karkówką i szynką, tylko różnie przyprawiam.
Polecam też klopsa z mięsa mielonego z jajkiem w środku. Przynajmniej wiesz, że masz mięso i swoje przyprawy, a nie 30-40% wody.
 
też zdecydowanie polecam własne wyroby ;-) U mnie teściu szynki robi sam ;D Pyyyyyycha! takie cieplutkie jeszcze i pachnące! :)
 
reklama
Do góry