reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

książka kucharska

Nie moze tu zabraknąć najprostszego i najsmaczniejszego ,,dania,, które ostatnio wszędzie za mną chodzi i koniecznie muszę robic :-)

Drogie Panie, czas na NALEŚNIKI :-)

* 250 g mąki
* 1 jajo
* 250 ml mleka
* 50 ml wody
* 1/2 łyżeczki oleju
* szczypta soli
(Wiadomo ilość składników zależy od ilosci naleśników jaka jest w potrzebie :-) ja zawsze wrzucam wszystkiego ,,na oko,, i zawsze wychodzą pyszne i puszyste)

Całość razem zmiksować bądź utrzepać trzepaczką ( dla bardziej cierpliwych i wytrwałych)
Smażyć na niewielkim ogniu na niewielkiej ilości oleju bądź margaryny ( ja używam tego drugiego)

Smacznego ;-)
 
reklama
Jabłka pod pierzynką
1 kg jabłek
sok z pół cytryny
cynamon
Kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej
100 g masła (pół kostki)
1/2 szklanki cukru szczypta soli.

Ze składników na kruszonkę zagnieść ciasto.
Jabłka obrać , pokroić w ćwiartki, pokropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wysypać przygotowane jabłka i wkruszyć na górę kruszonkę. Piec około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni..pycha!!
 
Toffie



Najprostrze toffie na świecie i najszybsze i najsmaczniejsze jak dla mnie
wink2.gif

czasem robie tak ze pieke 3 czesci kruche3go ciasta i przekladam masa toffie, ale teraz malo kiedy mam na to czas wiec robie wersje bez pieczenie tj przekladam herbatniki masa.
A mase robie tak - puszke masy toffie (kupuje gotowa ktora juz jest zrobiona z mleka skondensowanego, nazywaja ja tez mas krówkowa) miksuje z kubeczkiem śmietany kremówki 30% lub 36% (kupuje ja w Biedronce bo tam maja wieksze te kubeczki chyba cos ok 330ml) aż do calkowitego rozpuszczenia sie toffie. Do tego dodaje wczesniej rozpuszczona żelatyne w proporcji 2 łyżeczki na 1/5 szklanki wrzatku. Rozpuszczona żelatyna musi troszke przestygnąć. Ja to studze tak ze wkładam szklanke do zimnej wody i caly czas mieszam aby nie stężalo za szybko i tak w 1 min jest już schlodzone. Potem miksuje żelatyne z wczesniej przygotowana masa i gotowe...
Wystarczy rozlozyc herbatniki na blaszke i przelozyc masa, potem kolejna warstwa itd. Zalezy ile chcesz warstw i na jak duzej blaszce robisz. Jak chcesz duze cisto to wtedy dwa razy wiecej tych skladników.
Na wierzch zawsze robie bita śmietane z torebki i na koniec dodaje żelatyny tak samo robiac jak powżej - 1/5 szkl. wrzatku na 2 łyżeczki zelatyny. Albo polewam polewa czekoladowoa i posypuje orzeszkami ziemnymi bez soli. Czasem daje te orzeszki ziemne do masy toffie to wtedy wychodzi cos jak Snickers.
 
Kotlety z piersi kurczaka z papryką

- pierś z kurczaka
- czerwona papryka
- 3 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- vegeta


Pierś kroimy w kostkę, obsypujemy vegetą (troszkę, bez przesady, nawet mniej niż wiecej
wink2.gif
), odstawiamy do lodówki na pół godziny, żeby przeszło.
W misce mieszamy jajka, dodajemy majonez i mąkę, mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy mięso i paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Można posolić jeśli bedzie bez smaku.
Wlewamy chochlą na patelnię, formując kotlety takie wielkości dłoni, lub mniejsze, wg uznania.
 
Hejo KObitki, a wiec przepisy na lososia... od razu mowie, to wszsystko jest na oko, bo ja tak gotuje :) CHociaz mama mi zawsze mowila, ze 'na oko to chlop umarl' :D Obie potrawy robilam jak wiecie na jeden wieczor i zuzylam 1, 6 kg lososia :)


Losos w ciescie francuskim.

2 opakowania ciasta francuskiego
łosos
sol, pieprz, cytryna,
zielona pietruszka (odrobina)

na sos bazyliowy:
pol kubka smietany 30 % (czyli pewnie 100ml)
pol kubka smietany 18%
peczek duzy bazylii, albo dwa mniejsze
cytryna, pieprz, cukier
zabek czosnku

Lososia obieram ze skory, skrapiam cytryna, sol pieprz, ja dodaje jeszcze jednego drobno pokrojonego pomidora suszonego :) Odkladam, zebys ie przegryzalo.

Jedno ciasto fr wykladam na dno zaroodpornej duzej formy, kt smaruje wczesniej maslem, nakluwam calosc widelcem, wkladam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, na 10 min. Po wyjęciu z piekarnika ukladam fileta z lososia, na wierzch zakladam drug plat ciasta i podwijam "pod spod' tego upieczonego, zeby sie dobrze skleilo :) wkadam do piekarnika na kolejne 15 minut. Mozna posmarowac rozmaconym jajkiem,zeby bylo 'ladne'.

Sos robimy tak:
peczek bazylii siekamy, zalewamy ta smietanka 30%, doprowadzamy na wolnym ogniu do wrzenia, zestawiamy z ognia, miksujemy blenderem, dodajemy przyprawy do smaku, dodajemy druga smietane, mieszamy i wrzucamy czosnek przeciety na pol. Przed podaniem wyciagamy zabek. NO i wiadomo, kroimy porcje lososia, polewamy sosem, ale tak zeby ladnie wygladalo :D


Losos II
Robimy tak, w zaroodpornym ukladamy, lososia, pieczarki, szpinak i na wierzch mozarele pokrojona w plasterki.

Skladniki:

losos
1/2kg pieczarek
cebula

kostka mozarelli



2 opakowania mrozonego
smietana 18% (ja dodaje tez troche tej 30%)
czosnek 4 zabki,
galka muszkatolowa
lycha tartego parmezanu
sol, pieprz


Wrzucamy szpinak do garnka, podgrzewamy, odparowujemy. Dodajemy smietane, galke sol i pieprz do smaku, aha i parmezan. Wazna jest galka muszkatolowa i czosnek.



Cebule kroimy w kostke, wrzucamy na rozgrzane maslo. Dodajemy pieczarki pokrojone. Przesmażamy.

Łosos skrapiamy cytryna, pieprzem i sola. Wysypujemy na to pieczarki, na koniec wykladamy szpinak. WKladamy na 15 min do 200 stopni, potem wysypujemy mozarelle i kolejne 10 min. Smacznego :)
 
Ostatnia edycja:
SAŁATKA WARSTWOWA KEBAB/GYROS
składniki:

- pierś z kurczaka ok 1/2 kg
- 3 cebule
- kapusta pekińska
- ketchup pikantny
- majonez
Filet kroimy w kostkę, gdy już jest mięciutki dosypujemy całe opakowanie przyprawy do Gyrosa/ Kebaba. Układamy w przezroczystej misie, na to dajemy ketchup, pokrojoną drobno w kostkę cebulkę, przykrywamy warstwą majonezu, kolejna wartstwa to pokrojona w ceinkie paski kapusta pekińska i na wierzch znowu ketchup :-) Wsio :)

Sałatka warstwowa z tuńczykiem:

składniki:
- 2 woreczki ryżu
- 3-4 cebule
- 5-6 ogórków konserwowych
- majonez
- ketchup pikantny
- 3 puszki tuńczyka
- kukurydza konserwowa
- 4 jaja
- 20-30 dkg sera żółtego
Tak samo jak przy sałatce gyros, najlepiej układać w przezroczystej misie.
1 warstwa: starte na tarce jajka
2. starty na tarce ( też gruba oczka) żółty ser
3. warstwa majonezu
4. ryż
5.tuńczyk
6.ryz
7. ketchup
8. cebula
9. tunczyk
10. ryz
11. majonez
12. ogórek
13. ketchup
14. ryz
15. tunczyk
16. ketchup i kukurydza - można ukadać inaczej ;)

Salatka z brokułami
Składniki :
- brokuły
- 5 jaj
- pomidorki koktajlowe
- sól , pieprz
- 2 małe cebule
- sos czosnkowy, lub jogurt nayturalny i czosnek - brokuły lekko gotujemy , mieszakmy z pozostałymi skladnikami pokrojony w kostkę , pomidorki mogą być na połówki lub ćwiartki;)
Smacznego :)
 
Gola dzięki za przepisy!! Sałatki zawsze w cenie!!!
Ja do gyrosa daję jeszcze ogórki konserwowe. Można dać paprykę też:-)
 
reklama
Do góry