reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki gotują!!! przepisy!!

pierniki norymberskie
6 jajek
400gr zukru
zmieszac zeby bylo pianiste
200 gr nie wiem jak jest po polsku zitronat ale znalazlam w polskim przepisie - kandyzowanej skórki pomarańczowej
200gr kandyzowanej skórki cytrynowej
250 gr posiekanych drobno migdalow
250 gr posiekanych drobno orzechow laskowych
20-25 gr przyprawy do piernikow
1 pelna lyzka cynamonu
wszytsko dobrze wymieszac i mase dac na oplatki sredniej wielkosci (albo jak kto woli moga byc duze ) najlepiej jak dajecie na opatki to nie na cale zostawcie troche miejsca po bokach bo w piekarniku sie rozejdzie fajnie
piec w 170 stopniach ja pieke tak ok 13 min na przepisie jest 25 ale to za dlugo bo u mnie wyszly twarde jak kamien ale to chyba zalezy od piekarnika. mozna tez polac polewa czekoladowa.


Makronen

200 gr wiorkow kokosowych
200 gr cukru
1 paczka cukru waniliowego
2 bialka
bialko ubic i po trochu dodawac cukier i cukier waniliowy jak to sie wymiesza to dodac wiorki piec w 150 stopniach 10- 15 min ( najlepiej zerkac bo kazdy ma inny piekarnik )
przepisy sa od mojej szwagierki i nam zawsze wychodza pyszne pierniki i ciasteczka :)
 
Ostatnia edycja:
reklama
Pierniczki świąteczne - przepis zaczerpnięty stąd: Wcinaj To!: Pierniczki

1/4 szklanki miodu
5 łyżek miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
2 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki przyprawy do piernika
łyżeczka kakao




Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką, na grubość około 3 mm, wycinać pierniczki.
Układać na blaszce wyłożonej papierem i piec około 10 minut w temperaturze 180ºC. Uważać, by nie piec za długo, bo będą miały posmak goryczy. Po upieczeniu wystudzić i ozdobić.
 
Muffiny ze szpinakiem i fetą

Składniki na 12 muffinek:


  • 225g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 350g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 250 ml naturalnego jogurtu
  • 200g pokrojonej w kostkę fety*
* feta której użyłam była dosyć sucha, łatwo się kroiła, w cieście zostały ładne, białe kawałki

Ugotuj szpinak w lekko osolonej wodzie na małym ogniu około 5 minut. Odcedź, odciśnij łyżką nadmiar wody, posiekaj.
Nagrzej piekarnik do 180C. Wysmaruj tłuszczem formę na muffinki.
Pokrój ser w kostkę. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i wymieszaj. W drugim naczyniu połącz jogurt, olej i jajka. Dobrze wymieszaj np. widelcem do uzyskania jednolitej masy.
Wlej tą mieszankę do składników suchych, wymieszaj tylko do połączenia składników. Dodaj ser i szpinak, i delikatnie wmieszaj w masę. Za pomocą łyżki przełóż do foremek. Piecz około 25 minut, na ostanie kilka minut można włączyć termoobieg, aby babeczki zarumieniły się z wierzchu. Odstaw do przestudzenia w formie, nastepnie przełóż na kratkę. Smacznego :)

Przepis zaczerpnięty stąd: cukierenka z muffinami, babeczkami: Muffiny ze szpinakiem i serkiem feta
 
Ja już dostaję czegoś na głowę siedząc w domu. Mam już dość czytania o porodach, ciążach i dzieciach...
Dziś energia poszła w muffiny i dekorowanie upieczonych parę dni temu pierniczków:

DSC_1040.jpgDSC_1041.jpgDSC_1043.jpgDSC_1044.jpgDSC_1045.jpgDSC_1046.jpg

Oceanica, kto wygrał: leniuszek czy łasuszek? :)
 
Ostatnia edycja:
Ryba w pomidorach (dla Bakaalii ;-))

1 kg fileta (mintaj, dorsz, panga - zależy co kto lubi) .... ja zawsze kupuję 2kg, bo po rozmrożeniu zostaje jeden:)
posolić i obtoczyć najpierw w mące, później w jajku z vegettą 2x (jajko na wierzchu)
usmażyć na oleju i odłożyć do garnka głębokiego

ZALEWA:
2 szkl wody
1 szkl octu
1 szkl oleju
2 słoiczki ketchupu łagodnego
2 łyżki koncentratu
8 dużych cebul (pokroić w krążki i zmożyć solą)
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
20 ziarenek ziela angielskiego
20 ziarenek pieprzu
6 liści laurowych

Wstawić na gazie i doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć i takim ciepłym zalać rybkę. Jak wystygnie wstawić do lodówki na minimum 3-4 dni .... musi przejść.

Smakuje wyśmienicie i jedyna babranina jest w obtaczaniu tej rybki, bo się klei - jednak naprawdę warto :)

SMACZNEGO!!

zapomniałam dodać, że filety przed obtoczeniem najlepiej przekroić na pół :) w przeciwnym razie, jak zmiękną w zalewie to się będą łamać ;P
 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry