reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniówki gotują!!! przepisy!!

pierniki norymberskie
6 jajek
400gr zukru
zmieszac zeby bylo pianiste
200 gr nie wiem jak jest po polsku zitronat ale znalazlam w polskim przepisie - kandyzowanej skórki pomarańczowej
200gr kandyzowanej skórki cytrynowej
250 gr posiekanych drobno migdalow
250 gr posiekanych drobno orzechow laskowych
20-25 gr przyprawy do piernikow
1 pelna lyzka cynamonu
wszytsko dobrze wymieszac i mase dac na oplatki sredniej wielkosci (albo jak kto woli moga byc duze ) najlepiej jak dajecie na opatki to nie na cale zostawcie troche miejsca po bokach bo w piekarniku sie rozejdzie fajnie
piec w 170 stopniach ja pieke tak ok 13 min na przepisie jest 25 ale to za dlugo bo u mnie wyszly twarde jak kamien ale to chyba zalezy od piekarnika. mozna tez polac polewa czekoladowa.


Makronen

200 gr wiorkow kokosowych
200 gr cukru
1 paczka cukru waniliowego
2 bialka
bialko ubic i po trochu dodawac cukier i cukier waniliowy jak to sie wymiesza to dodac wiorki piec w 150 stopniach 10- 15 min ( najlepiej zerkac bo kazdy ma inny piekarnik )
przepisy sa od mojej szwagierki i nam zawsze wychodza pyszne pierniki i ciasteczka :)
 
Ostatnia edycja:
reklama
Pierniczki świąteczne - przepis zaczerpnięty stąd: Wcinaj To!: Pierniczki

1/4 szklanki miodu
5 łyżek miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
2 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki przyprawy do piernika
łyżeczka kakao




Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką, na grubość około 3 mm, wycinać pierniczki.
Układać na blaszce wyłożonej papierem i piec około 10 minut w temperaturze 180ºC. Uważać, by nie piec za długo, bo będą miały posmak goryczy. Po upieczeniu wystudzić i ozdobić.
 
Muffiny ze szpinakiem i fetą

Składniki na 12 muffinek:


  • 225g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 350g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 250 ml naturalnego jogurtu
  • 200g pokrojonej w kostkę fety*
* feta której użyłam była dosyć sucha, łatwo się kroiła, w cieście zostały ładne, białe kawałki

Ugotuj szpinak w lekko osolonej wodzie na małym ogniu około 5 minut. Odcedź, odciśnij łyżką nadmiar wody, posiekaj.
Nagrzej piekarnik do 180C. Wysmaruj tłuszczem formę na muffinki.
Pokrój ser w kostkę. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i wymieszaj. W drugim naczyniu połącz jogurt, olej i jajka. Dobrze wymieszaj np. widelcem do uzyskania jednolitej masy.
Wlej tą mieszankę do składników suchych, wymieszaj tylko do połączenia składników. Dodaj ser i szpinak, i delikatnie wmieszaj w masę. Za pomocą łyżki przełóż do foremek. Piecz około 25 minut, na ostanie kilka minut można włączyć termoobieg, aby babeczki zarumieniły się z wierzchu. Odstaw do przestudzenia w formie, nastepnie przełóż na kratkę. Smacznego :)

Przepis zaczerpnięty stąd: cukierenka z muffinami, babeczkami: Muffiny ze szpinakiem i serkiem feta
 
Ja już dostaję czegoś na głowę siedząc w domu. Mam już dość czytania o porodach, ciążach i dzieciach...
Dziś energia poszła w muffiny i dekorowanie upieczonych parę dni temu pierniczków:

DSC_1040.jpgDSC_1041.jpgDSC_1043.jpgDSC_1044.jpgDSC_1045.jpgDSC_1046.jpg

Oceanica, kto wygrał: leniuszek czy łasuszek? :)
 
Ostatnia edycja:
Ryba w pomidorach (dla Bakaalii ;-))

1 kg fileta (mintaj, dorsz, panga - zależy co kto lubi) .... ja zawsze kupuję 2kg, bo po rozmrożeniu zostaje jeden:)
posolić i obtoczyć najpierw w mące, później w jajku z vegettą 2x (jajko na wierzchu)
usmażyć na oleju i odłożyć do garnka głębokiego

ZALEWA:
2 szkl wody
1 szkl octu
1 szkl oleju
2 słoiczki ketchupu łagodnego
2 łyżki koncentratu
8 dużych cebul (pokroić w krążki i zmożyć solą)
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
20 ziarenek ziela angielskiego
20 ziarenek pieprzu
6 liści laurowych

Wstawić na gazie i doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć i takim ciepłym zalać rybkę. Jak wystygnie wstawić do lodówki na minimum 3-4 dni .... musi przejść.

Smakuje wyśmienicie i jedyna babranina jest w obtaczaniu tej rybki, bo się klei - jednak naprawdę warto :)

SMACZNEGO!!

zapomniałam dodać, że filety przed obtoczeniem najlepiej przekroić na pół :) w przeciwnym razie, jak zmiękną w zalewie to się będą łamać ;P
 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry