reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lublin od kuchni

reklama
Kurczak pieczony z jabłkami

Kurczaka natrzeć przyprawami jakie kto lubi w środku i po wierzchu. Odstawić na kilka godzin. Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki lub ósemki i włożyć do wnętrza kurczaka. Zapiąć otwór wykałaczkami. Kurczaka włożyć do brytfanny / naczynia żaroodpornego, polać delikatnie oliwą ( ja dodałam jeszcze kieliszek czerwonego wina) i piec 2h w temperaturze 200 stopni C. Podczas pieczenia polewać wytworzonym sosem.
Kurczaka podawać z pieczonymi ziemniaczkami.
 
ZPIEKANKA MAKARONOWA ZE SZPINAKIEM

Składniki



  • makaron
  • czosnek 5 zabków
  • opakowanie szpinaku mrozonego
  • ser feta lub favita
  • łyzeczka masła
  • sól
  • ser żółty
Etapy przygotowania

Na masełku podsmazamy szpinak,dodajemy do niego czosnek ok 5 ząbków przecisniety przez praske,w miedzyczasie kroimy ser feta w drobna kostkei tez dodajemy do szpinaku dusimy chwilke doprawiamy sola tylko trzeba uwazac feta jest sama w sobie slona a wiec solimy na KONCU! W osobnym garnku gotujemy makaron jak sie ugotuje wszystko razem mieszamy i posypujemy startym serem żółtym. ZAPIEKAMY ZA DO ROZPUSZCZENIA SERA:p :smacznego !
 
Ostatnia edycja:
sienio nie zapieka sie tej zapiekanki?? bo jaka z niej zapiekanka jak sie jej do pieca nie wstawi

dziewczyny ja szukam zupy szpinakowej wydawało mi sie ze Justyna podawała przepis ale tylko jest tu pieczarkowa juz sama nie wiem czy gdzies indziwej nie widziałam
 
uwielbiam watki kulinarne, bo kazda ma cos fajnego w zanadrzu. iwonka jak dla mnie takie ciacho supe, musze wyprobowac
no i ostatnio zasmakowalam sie w makaronach i sosach ale sienio ta zapiekanka tez wyglada na smaczna tym bardzej ze szpinak uwielbiam
 
a no zapieka sie, tylko na szybko wklełam przepis ze strony a tam chyba o tym zapomnieli:sorry:
no i znów mam chyba faze na szpinak
sorry2.gif
a karlitkowa zupa pyyyycha, mimo, ze srednio na zdjęciu wygląda :)
 
Ostatnia edycja:
reklama
Obiecany przepis na ptysie

Składniki na ciasto:
* 1 szklanka wody
* 125 g masła lub margaryny
* 1 szklanka mąki pszennej
* 4 jajka

W rondelku zagotować wodę z masłem lub margaryną. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia.
Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.
Na blaszkę wysmarowaną masłem wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie).
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż.
Ja wykładałam małą łyżeczką bo robiłam takie mniejsze i potem ich nie kroiłam tylko szprycą cukierniczą wciskałam krem do środka.
Ptysie nadziewamy bitą śmietaną lub ulubionym kremem, ja robiłam taki jak do karpatki.
 
Do góry