reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wielodzietne od kuchni, czyli nasze pomysły na pyszne jedzonko :)

SAŁATKA Z WINOGRON Z SEREM PLEŚNIOWYM

sałata (ja daję kapustę pekińską)
winogrona
orzechy włoskie
ser pleśniowy

sos (oliwa, sok z cytryny, czosnek)

najlepsze z pieczywem czosnkowym - SMACZNEGO
 
reklama
SAŁATKA Z POMIDORÓW Z SEREM W SOSIE CZOSNKOWYM

pomidory (najlepiej koktailowe) pokroić na połówki
starty żółty ser
sos czosnkowy (majonez, kwaśna śmietana i jogurt naturalny + wyciśnięty przez praskę czosnek)
 
Babka kisielowa (b. szybka):-)

4 jajka
1 szkl. cukru
1 kisiel
razem zmiksowac

stopniowo dodawac:

1 szkl. maki pszennej
2 plaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki duze majonezu

wszystko wymiksowac
piec 35-40 min. 1 180 st.

wersja bez kisielu- zamiast kisielu dodac 0,5 szkl. maki pszennej i 0,5 szkl. maki ziemniaczanej
 
PIERSI KURCZAKA W SOSIE SMIETANOWYM

-filietujemy piersi z kurczaka
-przyprawiamy po obu stronach(polecam czerwony delikat)
-podsmarzamy na rumiano
jak miesko bedzie miekkie zalewamy smietana 30%(ja uzywam5%)
po okolo 5 min jak zgestnieje wylaczamy i gotowe.

smacznego polecam danie w 15 min.
 
STROGONOW

Wieprzowine (najlepiej karczek lub łopatke) kroimy w kostke, przyprawiamy i podsmazamy. Zalewamy goraca woda (wazne! pod wplywem zimnej wieprzowina stwardnieje) tak aby przykryc mieso i dusimy na malym ogniu. Dodajemy pokrojona w kostke papryke, ogorka kiszonego (lub konserwowego) pieczarki pokrojone w plasterki. Pod koniec gotowania dodajemy groszek z puszki i rozmieszana z zimna woda mąkę.

Mozna dodac makaron swiderki lub zacierke ale to juz bardziej dla sytosci dania

Oryginalny przepis boeuf strogonow jak sama nazwa wskazuje jest z wołowina ale wieprzowina tez jest dobra
 
Beet Chocolate Cake Recipe od PAWIMI
1 ¾ cups flour - 1¾ szklanaki maki

1 ½ tsp baking soda - 1 ½lyzeczki sody oczyszczanej

¼ cup cocoa - ¼szklanki kakao do pieczenia

1 lb beets, peeled, steamed, and pureed (yields 2 cups puree)* - pol kg buraczkow, uparowanych, obranych i zmielonych na puree (powinno byc okolo 2 szklanki po zmieleniu)

¾ cups sugar - ¾ szklanki cukru (ja dalam mniej i to nie zwyklego cukru ale cukru kokosowego a innym razem uzylam miod zamiast cukier)

½ cup apple sauce - ½szklanki musu (przecieru)jablkowego

3 eggs - 3 jajka

1 tsp vanilla - 1 lyzeczka wanilii

3 squares chocolate - 3 kostki prawdziwej czekolady

½ cup vegetable oil - pol szklanki oleju (ja dalam olej kokosowy bo tylko taki uzywamy albo mozna tez uzyc rozpuszczone maslo)

1 cup chocolate chips - szklanka czekoladowych chipsow - tych takich do pieczenia.


Wymieszac wszystkie suche skladniki w jednej misce i odstawic na bok. Rozpuscic w garnku czekolade i chipsy razem z olejem badz maslem na malym ogniu ustawicznie mieszajac zeby sie nie przypalila i odstawic do przestygniecia. W tym czasie jak czekolada stygnie wymieszac zmielone buraczki, mus jablkowy, cukier i jajka na gladka mase. Do masy dodac przestygnieta czekolade i calosc dobrze wymieszac. Przelozyc do standartowej duzej formy (9x13 cali) uprzednio nasmarowanej - masa bedzie wygladala krwawo czerwono ;). Piec w 170 C przez okolo 35-40 minut az patyczek ktorym sprawdzamy gotowosc ciasta bedzie suchy. Puree buraczkowe mozna sobie przygotowac 2-3 dni wczesniej i przechowywac w lodowce. Smacznego


ZUPA GULASZOWA od PAWIMI


• 1 kg miesa gulaszowego
• 1 duza cebula pokrojona w kostke
• 3 marchwie - pokroic w kostke
• 1/2 sredniej wielkosci dyni (ja uzylam dynie pizamowa o taka :Dynia piżmowa – Wikipedia, wolna encyklopedia to jest nas butternut winter squash ) tez skrojona w kostke - ta grubsza czesc oczywiscie obrana ze skorki i pozbawiona nasion.
• 1 puszka skrojonych pomidorow z sosem
• paczka pieczarek - pokroic
• szklanka-potorej albo nawet i dwie wg uznania rosolu z kurczaka
• suszona bazylia, tymianek, kumin, oregano
• odrobina octu winnego jablkowego
• Sol i pieprz
How To:
• pokroic wszystkie warzywa dosc grubo na takie eleganckie kostki.
• podsmazyc miesko gulaszowe, dodac cebulke i pieczarki

• przerzucic do garnka w ktorym bedziesz gotowac, dodac skrojone warzywa
• zalac pomidorami razem z zalewa i rosolem (rosolu wg uznania), dodac przypraw - nie zalowac z przyprawami zupka ma byc pikantna.
gotowac na bardzo wolnym ogniu najmniejszym jak tylko mozliwe przez kilka godzin az miesko sie rozlatuje. Ja gotowalam w zeliwnym garnku przez cala noc. Wstawilam o polnocy a o 7 rano wylaczylam. Efekt byl niesamowity. Pamietac tylko o tych przyprawach bo one sa esencja calej tej potrawy - zwlaszcza kumin
 
STROGONOW

Wieprzowine (najlepiej karczek lub łopatke) kroimy w kostke, przyprawiamy i podsmazamy. Zalewamy goraca woda (wazne! pod wplywem zimnej wieprzowina stwardnieje) tak aby przykryc mieso i dusimy na malym ogniu. Dodajemy pokrojona w kostke papryke, ogorka kiszonego (lub konserwowego) pieczarki pokrojone w plasterki. Pod koniec gotowania dodajemy groszek z puszki i rozmieszana z zimna woda mąkę.

Mozna dodac makaron swiderki lub zacierke ale to juz bardziej dla sytosci dania

Oryginalny przepis boeuf strogonow jak sama nazwa wskazuje jest z wołowina ale wieprzowina tez jest dobra

Ten przepis to nie jest strogonow, a ragout wieprzowe. Też dobre! A strogonow robimy tak: wołowinę (najlepsza jest polędwica, ale jest droga, więc rostbef też może być), kroimy w paski, przyprawiamy pieprzem i musztardą, odstawiamy. Cebulę kroimy w kostkę. Dzień wcześniej namaczamy suszone grzyby leśne w letniej wodzie. Na klarowanym maśle (nie na oleju) obsmażamy mięso i cebulę, dodajemy grzyby razem z wodą i dusimy. Można dodać kiszonego ogórka, ale niekoniecznie. Kiedy mięso jest miękkie, zagęszczamy sos śmietanką kremówką (bez mąki) i solimy. Uwaga: mięsa nie solimy przed obsmażaniem, bo będzie twarde. Podajemy z kluseczkami francuskimi i zieloną sałatą.
 
reklama

Podobne tematy

Do góry