Beet Chocolate Cake Recipe od PAWIMI
1 ¾ cups flour - 1¾ szklanaki maki
1 ½ tsp baking soda - 1 ½lyzeczki sody oczyszczanej
¼ cup cocoa - ¼szklanki kakao do pieczenia
1 lb beets, peeled, steamed, and pureed (yields 2 cups puree)* - pol kg buraczkow, uparowanych, obranych i zmielonych na puree (powinno byc okolo 2 szklanki po zmieleniu)
¾ cups sugar - ¾ szklanki cukru (ja dalam mniej i to nie zwyklego cukru ale cukru kokosowego a innym razem uzylam miod zamiast cukier)
½ cup apple sauce - ½szklanki musu (przecieru)jablkowego
3 eggs - 3 jajka
1 tsp vanilla - 1 lyzeczka wanilii
3 squares chocolate - 3 kostki prawdziwej czekolady
½ cup vegetable oil - pol szklanki oleju (ja dalam olej kokosowy bo tylko taki uzywamy albo mozna tez uzyc rozpuszczone maslo)
1 cup chocolate chips - szklanka czekoladowych chipsow - tych takich do pieczenia.
Wymieszac wszystkie suche skladniki w jednej misce i odstawic na bok. Rozpuscic w garnku czekolade i chipsy razem z olejem badz maslem na malym ogniu ustawicznie mieszajac zeby sie nie przypalila i odstawic do przestygniecia. W tym czasie jak czekolada stygnie wymieszac zmielone buraczki, mus jablkowy, cukier i jajka na gladka mase. Do masy dodac przestygnieta czekolade i calosc dobrze wymieszac. Przelozyc do standartowej duzej formy (9x13 cali) uprzednio nasmarowanej - masa bedzie wygladala krwawo czerwono
. Piec w 170 C przez okolo 35-40 minut az patyczek ktorym sprawdzamy gotowosc ciasta bedzie suchy. Puree buraczkowe mozna sobie przygotowac 2-3 dni wczesniej i przechowywac w lodowce. Smacznego
ZUPA GULASZOWA od PAWIMI
• 1 kg miesa gulaszowego
• 1 duza cebula pokrojona w kostke
• 3 marchwie - pokroic w kostke
• 1/2 sredniej wielkosci dyni (ja uzylam dynie pizamowa o taka :
Dynia piżmowa – Wikipedia, wolna encyklopedia to jest nas butternut winter squash ) tez skrojona w kostke - ta grubsza czesc oczywiscie obrana ze skorki i pozbawiona nasion.
• 1 puszka skrojonych pomidorow z sosem
• paczka pieczarek - pokroic
• szklanka-potorej albo nawet i dwie wg uznania rosolu z kurczaka
• suszona bazylia, tymianek, kumin, oregano
• odrobina octu winnego jablkowego
• Sol i pieprz
How To:
• pokroic wszystkie warzywa dosc grubo na takie eleganckie kostki.
• podsmazyc miesko gulaszowe, dodac cebulke i pieczarki
• przerzucic do garnka w ktorym bedziesz gotowac, dodac skrojone warzywa
• zalac pomidorami razem z zalewa i rosolem (rosolu wg uznania), dodac przypraw - nie zalowac z przyprawami zupka ma byc pikantna.
gotowac na bardzo wolnym ogniu najmniejszym jak tylko mozliwe przez kilka godzin az miesko sie rozlatuje. Ja gotowalam w zeliwnym garnku przez cala noc. Wstawilam o polnocy a o 7 rano wylaczylam. Efekt byl niesamowity. Pamietac tylko o tych przyprawach bo one sa esencja calej tej potrawy - zwlaszcza kumin