reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wielodzietne od kuchni, czyli nasze pomysły na pyszne jedzonko :)

SAŁATKA Z WINOGRON Z SEREM PLEŚNIOWYM

sałata (ja daję kapustę pekińską)
winogrona
orzechy włoskie
ser pleśniowy

sos (oliwa, sok z cytryny, czosnek)

najlepsze z pieczywem czosnkowym - SMACZNEGO
 
reklama
SAŁATKA Z POMIDORÓW Z SEREM W SOSIE CZOSNKOWYM

pomidory (najlepiej koktailowe) pokroić na połówki
starty żółty ser
sos czosnkowy (majonez, kwaśna śmietana i jogurt naturalny + wyciśnięty przez praskę czosnek)
 
Babka kisielowa (b. szybka):-)

4 jajka
1 szkl. cukru
1 kisiel
razem zmiksowac

stopniowo dodawac:

1 szkl. maki pszennej
2 plaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki duze majonezu

wszystko wymiksowac
piec 35-40 min. 1 180 st.

wersja bez kisielu- zamiast kisielu dodac 0,5 szkl. maki pszennej i 0,5 szkl. maki ziemniaczanej
 
PIERSI KURCZAKA W SOSIE SMIETANOWYM

-filietujemy piersi z kurczaka
-przyprawiamy po obu stronach(polecam czerwony delikat)
-podsmarzamy na rumiano
jak miesko bedzie miekkie zalewamy smietana 30%(ja uzywam5%)
po okolo 5 min jak zgestnieje wylaczamy i gotowe.

smacznego polecam danie w 15 min.
 
STROGONOW

Wieprzowine (najlepiej karczek lub łopatke) kroimy w kostke, przyprawiamy i podsmazamy. Zalewamy goraca woda (wazne! pod wplywem zimnej wieprzowina stwardnieje) tak aby przykryc mieso i dusimy na malym ogniu. Dodajemy pokrojona w kostke papryke, ogorka kiszonego (lub konserwowego) pieczarki pokrojone w plasterki. Pod koniec gotowania dodajemy groszek z puszki i rozmieszana z zimna woda mąkę.

Mozna dodac makaron swiderki lub zacierke ale to juz bardziej dla sytosci dania

Oryginalny przepis boeuf strogonow jak sama nazwa wskazuje jest z wołowina ale wieprzowina tez jest dobra
 
Beet Chocolate Cake Recipe od PAWIMI
1 ¾ cups flour - 1¾ szklanaki maki

1 ½ tsp baking soda - 1 ½lyzeczki sody oczyszczanej

¼ cup cocoa - ¼szklanki kakao do pieczenia

1 lb beets, peeled, steamed, and pureed (yields 2 cups puree)* - pol kg buraczkow, uparowanych, obranych i zmielonych na puree (powinno byc okolo 2 szklanki po zmieleniu)

¾ cups sugar - ¾ szklanki cukru (ja dalam mniej i to nie zwyklego cukru ale cukru kokosowego a innym razem uzylam miod zamiast cukier)

½ cup apple sauce - ½szklanki musu (przecieru)jablkowego

3 eggs - 3 jajka

1 tsp vanilla - 1 lyzeczka wanilii

3 squares chocolate - 3 kostki prawdziwej czekolady

½ cup vegetable oil - pol szklanki oleju (ja dalam olej kokosowy bo tylko taki uzywamy albo mozna tez uzyc rozpuszczone maslo)

1 cup chocolate chips - szklanka czekoladowych chipsow - tych takich do pieczenia.


Wymieszac wszystkie suche skladniki w jednej misce i odstawic na bok. Rozpuscic w garnku czekolade i chipsy razem z olejem badz maslem na malym ogniu ustawicznie mieszajac zeby sie nie przypalila i odstawic do przestygniecia. W tym czasie jak czekolada stygnie wymieszac zmielone buraczki, mus jablkowy, cukier i jajka na gladka mase. Do masy dodac przestygnieta czekolade i calosc dobrze wymieszac. Przelozyc do standartowej duzej formy (9x13 cali) uprzednio nasmarowanej - masa bedzie wygladala krwawo czerwono ;). Piec w 170 C przez okolo 35-40 minut az patyczek ktorym sprawdzamy gotowosc ciasta bedzie suchy. Puree buraczkowe mozna sobie przygotowac 2-3 dni wczesniej i przechowywac w lodowce. Smacznego


ZUPA GULASZOWA od PAWIMI


• 1 kg miesa gulaszowego
• 1 duza cebula pokrojona w kostke
• 3 marchwie - pokroic w kostke
• 1/2 sredniej wielkosci dyni (ja uzylam dynie pizamowa o taka :Dynia piżmowa – Wikipedia, wolna encyklopedia to jest nas butternut winter squash ) tez skrojona w kostke - ta grubsza czesc oczywiscie obrana ze skorki i pozbawiona nasion.
• 1 puszka skrojonych pomidorow z sosem
• paczka pieczarek - pokroic
• szklanka-potorej albo nawet i dwie wg uznania rosolu z kurczaka
• suszona bazylia, tymianek, kumin, oregano
• odrobina octu winnego jablkowego
• Sol i pieprz
How To:
• pokroic wszystkie warzywa dosc grubo na takie eleganckie kostki.
• podsmazyc miesko gulaszowe, dodac cebulke i pieczarki

• przerzucic do garnka w ktorym bedziesz gotowac, dodac skrojone warzywa
• zalac pomidorami razem z zalewa i rosolem (rosolu wg uznania), dodac przypraw - nie zalowac z przyprawami zupka ma byc pikantna.
gotowac na bardzo wolnym ogniu najmniejszym jak tylko mozliwe przez kilka godzin az miesko sie rozlatuje. Ja gotowalam w zeliwnym garnku przez cala noc. Wstawilam o polnocy a o 7 rano wylaczylam. Efekt byl niesamowity. Pamietac tylko o tych przyprawach bo one sa esencja calej tej potrawy - zwlaszcza kumin
 
STROGONOW

Wieprzowine (najlepiej karczek lub łopatke) kroimy w kostke, przyprawiamy i podsmazamy. Zalewamy goraca woda (wazne! pod wplywem zimnej wieprzowina stwardnieje) tak aby przykryc mieso i dusimy na malym ogniu. Dodajemy pokrojona w kostke papryke, ogorka kiszonego (lub konserwowego) pieczarki pokrojone w plasterki. Pod koniec gotowania dodajemy groszek z puszki i rozmieszana z zimna woda mąkę.

Mozna dodac makaron swiderki lub zacierke ale to juz bardziej dla sytosci dania

Oryginalny przepis boeuf strogonow jak sama nazwa wskazuje jest z wołowina ale wieprzowina tez jest dobra

Ten przepis to nie jest strogonow, a ragout wieprzowe. Też dobre! A strogonow robimy tak: wołowinę (najlepsza jest polędwica, ale jest droga, więc rostbef też może być), kroimy w paski, przyprawiamy pieprzem i musztardą, odstawiamy. Cebulę kroimy w kostkę. Dzień wcześniej namaczamy suszone grzyby leśne w letniej wodzie. Na klarowanym maśle (nie na oleju) obsmażamy mięso i cebulę, dodajemy grzyby razem z wodą i dusimy. Można dodać kiszonego ogórka, ale niekoniecznie. Kiedy mięso jest miękkie, zagęszczamy sos śmietanką kremówką (bez mąki) i solimy. Uwaga: mięsa nie solimy przed obsmażaniem, bo będzie twarde. Podajemy z kluseczkami francuskimi i zieloną sałatą.
 
reklama

Podobne tematy

Do góry